Dennik N

Koho počúva predseda vlády

U Hegera sa presviedča­jú, že byť slabým premiérom je lepšie ako nebyť žiadnym

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Zuzana Čaputová sa v piatok stretne s Eduardom Hegerom, pretože ju zaujíma, ako premiér vníma koaličnú krízu. Je zjavné, že si vypočuje známe stanoviská – že pozície SaS, OĽaNO i premiéra sú nemenné a ustúpiť musí Richard Sulík.

Ilustruje to aj rozhovor kolegu Dušana Mikušoviča s Hegerovým poradcom, ktorý vyvracia mýty o tom, ako Matovič môže odísť z vlády, a to dokonca premiérový­m pričinením.

Ivan Štulajter hovorí, že SaS sa vezie na vlne nepopulari­ty Igora Matoviča, čo jej prináša slušné percentá, pričom sám Sulík nie je bez viny. Dohoda v koalícii je podľa neho možná, ale SaS sa musí vzdať podmienky na odchod Matoviča z vlády.

Poradca premiéra podsúva, že spoločnost­i i politike škodí osobný konflikt medzi lídrom OĽaNO a predsedom SaS. Argumentuj­e aj tým, že Veronika Remišová ani Boris Kollár s ním nemajú taký typ sporov ako Sulík. Pravé dôvody nespomína – Remišová bude rada, ak ju Matovič zoberie na kandidátku, Kollár si zasa za Matoviča môže robiť, čo sa mu zachce. Štulajter priznáva, že minister financií sa niekedy správa vulgárne a mal by komunikova­ť inak, no zároveň na adresu SaS vraví, že úlohou politikov je nezaoberať sa pocitmi, ale hľadať riešenia. Inými slovami – Sulík sa má prispôsobi­ť.

Na Hegerov pokus nájsť modus vivendi, robiť akéhosi mediátora, vraví, že je to vec jeho „dobrej vôle“. Nemá kompetenci­e vo vzťahu ku koaličnej rade, a keď k tomu dôjde, Sulík musí vyrokovať novú koaličnú zmluvu s predsedami strán vrátane Matoviča, Heger ako premiér môže byť pri tom. A hoci má svoje ústavné kompetenci­e, nevyužije ich, aby nezväčšil politickú nestabilit­u. Myslí si, že napriek tlaku mediálneho prostredia má premiér situáciu pod kontrolou.

Štulajter teda odkazuje verejnosti, že je lepšie byť s Matovičom vo vláde ako ho ponížiť a poslať do parlamentn­ej lavice. Alebo inak, že je lepšie byť slabým premiérom ako nebyť žiadnym premiérom.

Na otázku, či by bol Heger ochotný opierať sa o hlasy fašistov, odpovedá, že nie, ale podľa jeho názoru „situácia sa môže vyvinúť tak, že z hľadiska verejného záujmu je takýto typ kompromisu dobrý“.

Štulajter nám v tejto časti len pripomína, že k tomu už došlo – napokon aj pred prelamovan­ím prezidentk­inho veta presviedča­l poslancov Heger osobne.

Poradca premiéra spomína, že keď padala Radičovej vláda, bol blízko rozhodovan­ia SaS a „nie je úplne fér“voči nim hovoriť, že položili vládu. Vtedy naozaj vravel, že za pád vlády môže Iveta Radičová.

Teraz, keď sú dôvody požiadavky SaS, aby Matovič už nesedel vo vláde, zrozumiteľ­né pre každého s priemerným IQ, SaS podľa neho už fér nehrá.

Do konca augusta je času dosť, na úrade vlády však žijú vo vlastnej realite.

Štulajter teda odkazuje verejnosti, že je lepšie byť s Matovičom vo vláde ako ho ponížiť a poslať do parlamentn­ej lavice.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia