Dennik N

Komisia navrhla obmedziť spotrebu plynu

Plynu bude menej, ako treba na to, aby EÚ prečkala najbližšiu zimu a bola pripravená na ďalšiu

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Rusko už rok dokazuje, že plyn používa ako zbraň v spore so Západom, a preto EÚ nechce nechať nič na náhodu. Európska komisia včera predstavil­a návrh, aby členské krajiny obmedzili ešte túto zimu spotrebu plynu o 15 percent. Komisia naďalej ráta s tým, že Rusko jeho dodávky do Európy výrazne zredukuje alebo stopne úplne, a obmedzenie spotreby by bolo nutnou podmienkou, aby členské štáty mohli požiadať Úniu o pomoc.

Brusel by súčasne mohol po konzultáci­i s členskými krajinami vyhlásiť stav plynovej núdze, ktorý by vyžadoval povinné obmedzenia spotreby v celej EÚ. Členské krajiny zatiaľ dávali najavo rozdielne postoje.

Úspory sa budú počítať z priemernej spotreby jednotlivý­ch krajín v tomto období za posledných päť rokov. Ak bude chcieť niektorá krajina požiadať ďalšie štáty o solidaritu, bude musieť najprv dokázať, že sama siahla k potrebným úsporám. Štáty by do konca septembra mali jasne vytýčiť, ako chcú úspory dosiahnuť.

Ruský Gazprom už v júni výrazne obmedzil dodávky do Európy, ktoré po 10. júli klesli na minimum s tým, ako sa pre plánovanú údržbu odstavila hlavná exportná trasa pre ruský plyn, plynovod Nord Stream 1. Plynovod sa napokon vo štvrtok ráno reštartova­l, potvrdil jeho prevádzkov­ateľ Nord Stream AG.

Plynu však bude menej, ako treba na to, aby EÚ nielen prečkala najbližšiu zimu, ale súčasne bola aj pripravená na tú ďalšiu. Ruský prezident Vladimir Putin napríklad ešte v utorok hovoril o možnosti, že Nord Stream 1 bude fungovať od budúceho týždňa len na 20 percent kapacity, ak sa do Ruska rýchlo nevráti turbína, ktorej cestu z opravy v Kanade skomplikov­ali sankcie.

Ak bude chcieť niektorá krajina požiadať ďalšie štáty o solidaritu, bude musieť najprv dokázať, že sama siahla k potrebným úsporám.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia