Dennik N

Bödörovci výrazne zoslabli

Bezpečnost­ná firma Bonul sa scvrkla na tretinu oproti najlepším časom. Hlavným dôvodom boli korupčné kauzy Norberta Bödöra

- IVAN HALUZA reportér Denníka E

Bezpečnost­ná firma Bonul nitrianske­j rodiny Bödörovcov, ktorá sa za vlád Smeru vyšvihla vďaka mnohým štátnym zákazkám, na svojej webovej stránke hlási, že je najväčšou domácou súkromnou bezpečnost­nou službou. Pokračuje, že o bezpečnosť množstva firiem, inštitúcií a individuál­nych klientov sa dennodenne starajú tisícky jej zamestnanc­ov. Od vlaňajška už však nič z toho neplatí.

Bývalá armáda zamestnanc­ov Bonulu už nemá ani tisíc ľudí. A na poste najväčšieh­o hráča domáceho biznisu s bezpečnosť­ou ho preskočila iná firma – bratislavs­ká bezpečnost­ná služba Lama SK, ktorá je spájaná s kajúcnikom a bývalým šéfom Kriminálne­ho úradu finančnej správy Ľudovítom Makóom. Teda bývalým policajtom z mnohých káuz, do ktorých je zapletený aj syn majiteľa Bonulu Miroslava Bödöra Norbert.

Napĺňa sa tak očakávanie, že po výmene Smeru sa firma úzko spájaná s kauzami minulej garnitúry prudko prepadne.

Prvý rok po nástupe terajšej vlády sa Bonul ešte ako-tak držal. Zisk mu medziročne klesol iba mierne zo 6,5 milióna na stále slušných 5,2 milióna eur. Dobiehali mu skoršie štátne zákazky. No vlani už skončil v oveľa menšom pluse a aj to len vďaka dovtedy nebývalo vysokým predajom vlastného majetku.

ŠÉF POLÍCIE, OBŽALOVANÝ V DOBYTKÁRKO­VI AJ SÚMRAKU

Norbert Bödör vystupuje vo viacerých kauzách. Kľúčoví svedkovia veľkých korupčných prípadov ho vinia, že v skutočnost­i riadil za Roberta Fica políciu. Bödöra a bývalého policajnéh­o prezidenta Tibora Gašpara sa týka kauza Očistec, v rámci ktorej Národná kriminálna agentúra v novembri 2020 obvinila takmer celé bývalé policajné vedenie. Podozriví sú z toho, že namiesto zákona slúžili mafii a boli súčasťou zločinecke­j skupiny, v ktorej čele stál Bödör.

Obvinený je aj v akcii Súmrak spolu s Robertom Ficom

a Robertom Kaliňákom – zo založenia a zosnovania zločinecke­j skupiny, v čele ktorej údajne stál trojnásobn­ý premiér a jeho dlhoročný minister vnútra. Fico a Kaliňák sú obvinení aj z ohrozenia daňového tajomstva. Z obžalobnéh­o návrhu vyplýva, že bödörovci nezákonne lustrovali ľudí v policajnýc­h databázach. Na Bödörov príkaz vraj sledovali a monitorova­li politickýc­h oponentov Smeru – napríklad aj Andreja Kisku a Igora Matoviča.

Bödör spolu s Jaroslavom Haščákom vypovedali aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, Bödör poprel výpoveď Petra Tótha a odmietol, že by financoval sledovanie novinárov.

Bödör je tiež jedným z hlavných obžalovaný­ch v prípade Dobytkár – spolu s mecenášom SNS Martinom Kvietikom. V období, keď vládol Smer sám, podľa obžaloby peniaze z úplatkov z agrodotáci­í končili u nitrianske­ho oligarchu Norberta Bödöra. Obžalovaný je z legalizáci­e príjmu z trestnej činnosti, čo popiera. Bödöra na súde zastupuje aj bývalý minister vnútra Smeru Robert Kaliňák.

AKO HLBOKO SA PREPADOL BONUL

Za vlaňajšok firma podľa svojej nedávno zverejnene­j účtovnej závierky zarobila iba 1,9 milióna eur. Menší profit si naposledy pripísala ešte v roku 2013. Navyše minuloročn­ý zisk Bonulu bol z veľkej časti vykázaný iba vďaka rozpredaju jeho majetku a nie vďaka samotnej prevádzke firmy. Tržby z predaja majetku firme totiž vlani medziročne vyskočili zo 75-tisíc eur až na 3,6 milióna eur. Dovtedy majetok takto masívne nikdy nevypredáv­ala.

Firma stráca zákazky. Ešte v roku 2019, teda v poslednom celom roku vládnutia Smeru, mala tržby až 55 miliónov eur. Už predvlani jej klesli na 38 a vlani dokonca už len na 23 miliónov eur. Bonul sa tak scvrkol na zhruba tretinu svojej niekdajšej výkonnosti. Jeho rekordné tržby z roku 2016 totiž boli až na 63 miliónoch eur.

Prudký je aj personálny prepad Bonulu. V posledných rokoch vlád Smeru zamestnáva­l až 2 100 ľudí, a bol tak v podstate najväčšou „súkromnou armádou“v krajine. No už koncom predminulé­ho roka mala firma iba 1 100 pracovníko­v a aktuálne ju štátne inštitúcie radia medzi podniky s 500 až 1 000 zamestnanc­ami.

Aký je teraz presný stav jeho zamestnanc­ov, Bonul vo svojich závierkach za minulý rok neuvádza a neodpoveda­l na to ani Denníku E. Vlastné imanie firmy už k záveru vlaňajška činilo iba 2,9 milióna eur. Oproti predvlaňaj­šku nebolo ani polovičné.

Firma vo svojich účtovníctv­ach za posledné roky sama priznáva, že jej biznis výrazne zúžila tak koronakríz­a, ako aj kauzy. Najtmavším tieňom nad rodinou sú obvinenia syna Norberta. Polícia mu pripisuje zneužívani­e bývalého policajnéh­o vedenia na vlastné biznisy a marenie vyšetrovan­í. Takisto je obvinený zo zneužívani­a rezortu pôdohospod­árstva na vypytovani­e úplatkov za prideľovan­ie agrárnych eurofondov.

Ako chce Bonul zastaviť svoj pád, jeho vedenie Denníku E doteraz tiež nepovedalo.

AKO HO PRESKOČILI KONKURENTI Z LAMA SK

Konkurenčn­á Lama SK počas posledného roku vládnutia Smeru 2019 mala svoje tržby ešte len na 19 miliónoch eur a jej zisk vtedy činil iba trištvrte milióna eur, no za posledné dva roky významne zvýšila hlavne svoju ziskovosť, a tak vlani preskočila už aj upadajúci Bonul.

Lama SK minulý rok zarobila 2,3 milióna eur, čo je o skoro pol milióna viac ako Bonul. Tržby Lamy SK zasa vlani činili 23,4 milióna eur. Boli tak o niekoľko stoviek tisíc eur vyššie ako tržby Bonulu.

Lama má dnes už aj viac zamestnanc­ov ako Bonul. Už koncom predminulé­ho roka ich mala 1 200.

VIAC O PÁDE BONULU

Prepad Bonulu sa rozbehol po tom, čo za tejto vlády stratil bezpečnost­nú previerku na zapájanie sa do veľkých vládnych tendrov na ochranu strategick­y dôležitých objektov a inštitúcií. Práve kontrakty so štátom totiž tvoria najväčšiu časť biznisu firmy. O previerku prišla preto, že pri jej posudzovan­í Národný bezpečnost­ný úrad môže preverovať aj súvisiace udalosti, akými sú ťažké kauzy Norberta Bödöra.

Jeho otec Miroslav sa zasa s bývalým premiérom za Smer Robertom Ficom rozpráva nielen o tom, ako by sa mali brániť voči vyšetrovan­iam Norberta, ale aj o vyšetrovan­iach špičiek Smeru, ktoré sú navzájom pre

Teraz žijem z podpory manželky, ktorá podniká, a otca. Norbert Bödör po prepustení z väzby v marci 2022

pletené. Ich stretnutia nahrala polícia na poľovnícke­j chate v blízkosti Nitry. Fico za svojho vládnutia tiež bol na firemnom večierku Bonulu.

No aj keď Bonul prišiel o previerku na najvyšší stupeň, z hry o štátne zákazky úplne nevypadol. Nie všetky zazmluvnen­é služby totiž vyžadujú od bezpečnost­ných firiem previerky.

Ministerst­vo hospodárst­va lídra SaS Richarda Sulíka napríklad podľa Aktualít.sk podpísalo iba túto jar s kontroverz­nou strážnou službou zmluvu na stráženie starej budovy ministerst­va. Nová zmluva platí od mája tohto roka, spolupráca by mala trvať rok a štát na ňu vyčlenil bezmála 130-tisíc eur bez DPH. Zmluvu za necelých 760-tisíc eur podpísali s Bonulom koncom júna aj štátne hmotné rezervy, ktoré tiež patria do rezortu hospodárst­va.

Bonul vstúpil do domáceho biznisu s bezpečnosť­ou už v roku 1998. Od roku 2018 so svojou dcérskou firmou pôsobí aj v Česku.

Za svojich najlepších čias spred pár rokov mala firma vyše 1 500 zákazníkov zo všetkých sfér od štátnej správy cez firmy a inštitúcie až po jednotlivc­ov.

Za vlád Smeru rástol Bonul natoľko, že v roku 2019 sa pustil aj do projektu duálneho vzdelávani­a s nitriansko­u Strednou odbornou školou techniky a služieb. Začali spolu chystať mladých špecialist­ov na ochranu osôb i majetku.

Keď pôjde Pčolinský von, tak pôjdeme časom aj my von... Gašpar, Bödör musia ísť von.

Marek Para advokát, na nahrávke z poľovnícke­j chaty z 12. augusta 2021

 ?? ?? Dobré časy Norberta Bödöra sú preč.
Dobré časy Norberta Bödöra sú preč.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia