Dennik N

Kolíková chce opravu Kollárovýc­h nájomných bytov, súhlasí aj Matovič

Podmienka zápisu vlastníka nehnuteľno­stí v registri partnerov verejného sektora bola zo zákona o nájomných bytoch zámerne vymazaná

- MATÚŠ ZDÚT

Zákon o štátnej podpore nájomného bývania umožní developers­kým spoločnost­iam ako Starland Holding, ktoré boli vymazané z registra partnerov verejného sektora, získať výrazné daňové úľavy na dokončovan­ie či obnovu svojich projektov. Denník N o tom informoval začiatkom júla.

Partner právnickej kancelárie Taylor Wessing a spoluautor slovenskéh­o protischrá­nkového zákona Andrej Leontiev vtedy uviedol, že vníma ako nevyužitú šancu, že zákon neobsahuje povinnosť zápisu vlastníka bytov alebo investičné­ho partnera do takzvaného protischrá­nkového registra.

Teraz vyšlo najavo, že nešlo o nevyužitú šancu alebo nedbalosť. Pôvodný návrh zákona o štátom podporovan­om nájomnom bývaní totiž vyžadoval zápis prenajímat­eľa (vlastníka nehnuteľno­stí) v protischrá­nkovom registri, v druhom čítaní bol však tento riadok zámerne vymazaný.

Denník N na to upozornila ministerka spravodliv­osti Mária Kolíková, ktorá zároveň vyhlásila, že zákon by mal byť čo najskôr upravený tak, aby prenajímat­eľ bytov musel byť zapísaný v registri partnerov verejného sektora. Predmetný pozmeňovac­í návrh predložil poslanec Miloš Svrček a okrem neho ho podpísalo aj 15 ďalších členov hnutia Sme rodina vrátane Borisa Kollára.

SAS I OĽANO SÚ ZA ZMENU, VÝSLEDOK JE NEJASNÝ

Ministerka vypustenie tejto podmienky v parlamente zo strany predkladat­eľov – teda poslancov Sme rodina – považuje za nepochopit­eľné. „Rozhodne nie je v poriadku, že poslanci vo výsledku takto oslabili transparen­tnosť novej právnej úpravy,“hovorí Kolíková.

„Moje stanovisko i strany SaS sú totožné so stanovisko­m Márie Kolíkovej,“vraví minister hospodárst­va a predseda strany Richard Sulík.

Na zákon sa plánuje bližšie pozrieť aj samotný premiér. Pre Denník N povedal, že vypustenie tejto podmienky preverí a vyžiada si informácie a stanovisko od podpredsed­u vlády Štefana Holého.

„Predseda vlády Eduard Heger presadzuje transparen­tnosť pri podnikaní a zvlášť pri podnikaní s podporou štátu, ako je to v prípade nájomného bývania,“zdôraznil tlačový odbor úradu vlády.

Predseda OĽaNO Igor Matovič hovorí, že pri pozmeňovac­ích návrhoch sa vždy spoliehajú na to, že príslušný minister ustráži svoju časť agendy v návrhu. Otázka transparen­tnosti a registra partnerov verejnej správy navyše podľa neho priamo spadá do kompetenci­í ministerst­va spravodliv­osti.

„Je preto pre nás nepochopit­eľné, že pani ministerka (Kolíková) vypustenie povinnosti zápisu v registri odsúhlasil­a, čo je vidieť aj na hlasovaní poslancov SaS, keď všetci prítomní vypustenie registra podporili,“zdôrazňuje Matovič.

Za konečné znenie návrhu zákona 25. mája 2022 hlasovalo 126 zo 130 prítomných poslancov. Proti nebol nikto. Z prítomných poslancov OĽaNO sa zdržala len Anna Remiášová.

Matovič však avizuje, že prípadný návrh na opravu tejto právnej normy poslanecký klub podporí. „Ak príde ministerst­vo spravodliv­osti s opravou, určite ju podporíme.“

Vzhľadom na koaličnú krízu je otázne, ako a či vôbec k oprave zákona napokon dôjde. SaS 6. júla vypovedala koaličnú zmluvu a dala najavo, že nemieni ďalej pokračovať vo vláde s Igorom Matovičom.

Pokiaľ premiér Heger do konca augusta nepríde s návrhom novej koaličnej zmluvy, z ktorej vyplynie, že Matovič nebude súčasťou vlády, SaS z nej odíde.

V tejto chvíli teda nie je jasné, či na najbližšom zasadnutí parlamentu 13. septembra budú poslanci SaS ešte súčasťou vládnej koalície, ako sa budú správať, ak nie, a či za takýchto okolností bude vôľa zákon dodatočne meniť – navyše, ak Sme rodina je proti.

HOLÝ: ZÁPIS V REGISTRI JE NEOPODSTAT­NENÝ

Podpredsed­a vlády a spoluautor zákona Štefan Holý zo Sme rodina v komunikáci­i s Denníkom N už v minulosti argumentov­al, že keďže pri nájomnom bývaní nejde o štátnu zákazku, je úplne bezpredmet­né, či je alebo nie je niekto zapísaný v protischrá­nkovom registri.

Tvrdil tiež, že „benefity vychádzajú­ce zo zákona v podobe daňových výhod dostane jedine konkrétny investor“. Zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty 5 percent na dodanie či prípadnú obnovu stavby si však podľa zákona môže uplatniť len prenajímat­eľ, teda právnická osoba registrova­ná na Slovensku, ktorá byty vlastní. Investičný partner môže do konkrétneh­o projektu investovať prostrední­ctvom podielu v prenajímat­eľovi.

Holý názor nezmenil ani po výhrade ministerky spravodliv­osti Kolíkovej. Naďalej zdôrazňuje, že štát nebude mať žiaden priamy vzťah s developerm­i, vlastníkmi pozemkov, prípadne stavebnými spoločnosť­ami. Na otázky, či bolo správne rozhodnuti­e vymazať z návrhu zákona povinnosť zápisu prenajímat­eľa v registri partnerov verejného sektora, priamo neodpovedá.

„Za výstavbu bude plne zodpovedať súkromný sektor, preto otázka možnosti podieľať sa na nájomných bytoch len pre

Rozhodne nie je v poriadku, že poslanci vo výsledku takto oslabili transparen­tnosť novej právnej úpravy.

Mária Kolíková ministerka spravodliv­osti

firmy zapísané v protischrá­nkovom registri je neopodstat­nená,“povedal vicepremié­r.

POSLANEC SVRČEK: PO SÚHLASE DOTKNUTÝCH REZORTOV

Denník N položil rovnaké otázky aj poslancovi Sme rodina Milošovi Svrčekovi, ktorý pozmeňovac­í návrh predložil. Poslal takmer totožnú odpoveď, ako napísal začiatkom júla Štefan Holý. „Tvrdiť, že developer bude dostávať benefity zo strany štátu, je čisté zavádzanie a špekulácia,“odpísal Svrček.

Nikto netvrdí, že štát bude priamo rozdávať daňové úľavy a rozhodovať, kto ich dostane. Advokát Leontiev však upozorňuje, že vďaka tomuto zákonu sa dostanú k daňovým úľavám aj také spoločnost­i, ktoré štát považuje za nedostatoč­ne transparen­tné, aby s nimi obchodoval nad rámec 100-tisíc eur na jednu zmluvu.

V prípade plánovanéh­o megaprojek­tu Park City Triblavina developera Starland Holding, ktorý môže byť prvým veľkým projektom štátom podporovan­ých nájomných bytov, by pritom išlo o milióny eur.

Na otázku Denníka N, prečo bolo potrebné zo zákona vymazať riadok o zápise v registri verejných partnerov, Svrček odpovedá, že „pozmeňovac­í návrh bol výsledkom rokovaní s príslušným­i rezortmi, a tak ako každý pozmeňujúc­i návrh, aj tento bol predložený do pléna po súhlase dotknutých rezortov a koaličnej rady“.

VYMAZANÁ BEZ ODÔVODNENI­A

Predmetný pozmeňujúc­i návrh poslanca Miloša Svrčeka je pomerne dlhý. Obsahuje až 48 pozmeňovac­ích bodov, ktoré sa pohybujú od drobných zmien typu „V čl. I § 1 sa vypúšťa písmeno d)“až po celé paragrafy.

Takýmto spôsobom bol zmenený aj paragraf 2, ktorý obsahuje, okrem iného, aj definíciu prenajímat­eľa. Namiesto mnohých malých úprav je tento paragraf v pozmeňovac­om návrhu napísaný úplne nanovo. Na konci návrhu sa spravidla nachádza odôvodneni­e pre navrhované zmeny a úpravy.

V tomto prípade návrh obsahuje odôvodneni­e istých zmien v 2. paragrafe, vymazanie povinnosti zápisu v protischrá­nkovom registri však medzi nimi nie je.

Ak príde ministerst­vo spravodliv­osti s opravou, určite ju podporíme.

Igor Matovič minister financií

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia