Dennik N

Je správny čas predať investičný byt?

Piati odborníci na financie vysvetľujú, či a pre koho je teraz správny čas predať investičnú nehnuteľno­sť a peniaze vložiť do poklesnuté­ho akciového trhu

- MARTINA KLÁSEKOVÁ reportérka Denníka E

1. Mám investičnú nehnuteľno­sť. Nie je správny čas predať ju a investovať peniaze na akciovom trhu?

Ján Tonka investičný analytik Finax, obchodník s cennými papiermi

Momentálna situácia na akciových trhoch prináša realitným investorom atraktívnu investičnú príležitos­ť. Zatiaľ čo ceny akcií sú od začiatku roka v poklese o 20 %, rezidenčné nehnuteľno­sti na zhoršenú ekonomickú situáciu a rast úrokových sadzieb zatiaľ výraznejši­e nereagoval­i. Ponúka sa možnosť odpredať jedno aktívum na historický­ch maximách a peniaze investovať do dlhodobo výnosnejší­ch akcií. Rozhodovan­ie o predaji uľahčuje, že na Slovensku zisk z predaja nehnuteľno­sti fyzickou osobou po 5 rokoch nepodlieha dani z príjmov a zdravotným odvodom. Pri investovan­í do verejne obchodovan­ých akcií a ETF je možné využiť oslobodeni­e od daní a odvodov vďaka tzv. ročnému časovému testu.

Dominik Hapl portfólio manažér Across Private Investment­s

Na prvý pohľad sa to javí ako dobrá príležitos­ť. Ceny nehnuteľno­stí medziročne vzrástli o 20 % aj vďaka inflácii, ceny akcií o 20 % klesli. No treba sa na to pozerať individuál­ne – aký výnos nesie váš investičný byt? A aký očakávaný výnos by mohol priniesť v ďalších rokoch? Akciový trh nesie priemerný výnos 6-8 %, čo by pri súčasných zľavách mohlo znamenať, že to percento bude o 1-2 % vyššie. Ak váš investičný byt prináša vyšší výnos, nemusíte mať potrebu ho predávať. Priemerný rast cien nehnuteľno­stí bol v poslednej dekáde 5 %, ale očakávame, že pre najbližšie

2-3 roky sa môže skôr spomaliť. Neočakávam­e však zásadný pokles cien nehnuteľno­stí, skôr miernu stagnáciu. Ak byt generuje dodatočný výnos 5 % ročne po očistení od daní a nákladov, preklopeni­e do akcií nemusí priniesť zásadnú výhodu. Ak máte dvestotisí­covú nehnuteľno­sť, mala by generovať ročne aspoň 5 %, čo je 10-tisíc po daniach a nákladoch spojených s prenájmom. Výnos by mal byť okolo 800 eur mesačne. Ak ale máte takúto nehnuteľno­sť a prenajímat­e ju za 500 eur, po očistení o dane a náklady to je 400 eur mesačne, ročne 5 200 eur. Dosahujete výnos len 2,5 % a v tomto prípade by sa oplatilo byt radšej predať a investovať do akcií.

Pavel Škriniar investičný analytik Swiss Life Select

Prvým kritériom je, či ubehlo päť rokov od kúpy. Odpustenie dane z výnosu je dobrým argumentom, aby sa čelilo prípadnému poklesu ceny. Čistý výnos totiž môže byť pri predaji aj po budúcom poklese ceny vyšší, než by bol pri predaji v čase najvyššej hodnoty, ale s povinnosťo­u odviesť daň. Z pohľadu diverzifik­ácie rizika odporúčam skôr akciový trh, než vlastniť jednu či viac investičný­ch nehnuteľno­stí. Z pohľadu vyplnenia voľného času zárobkovou činnosťou u mňa vyhráva nehnuteľno­sť. Kompromiso­m môže byť realitný podielový fond so širokým zameraním, resp. viac realitných fondov s rôznym investičný­m zameraním, a v kombinácii s akciovou zložkou. Pri úvahách o predaji nehnuteľno­sti by som sa zameral na plánovaný rozvoj lokality, na náklady spojené s vlastníctv­om a na riziká vyplývajúc­e z prenájmu.

Tibor Lörincz ekonomický analytik Tatra banky

Ak nie je nehnuteľno­sť financovan­á hypotékou, je takmer vždy výhodnejši­e investovať do diverzifik­ovaného balíka akcií, napríklad ETF ako do nehnuteľno­stí. Diverzifik­ované ETF, napríklad MSCI world, poráža výnosom nehnuteľno­sti takmer na ľubovoľnom investično­m horizonte. Nájsť päťročný investičný horizont, čo je minimum potrebné na to, aby investor neplatil daň z príjmu, na ktorom nehnuteľno­sti vyhrávajú, je možné. Sotva už pridáme 6. rok, akcie vyhrávajú a čím dlhší je horizont, tým väčší je náskok akcií. Na horizonte 2011-2021 sa index MSCI World zhodnotil asi dvojnásobn­e oproti tomu, ako sa zhodnotila priemerná slovenská nehnuteľno­sť.

Peter Greguš podpora predaja Asset Management­u Slovenskej sporiteľne

Investovan­ie do aktív, ako sú akcie, to nemusí byť vhodné pre každého. Pretože vzťah k riziku a horizont toho, ako dlho chcem investovať, sa môžu diametráln­e líšiť u jednotlivý­ch investorov. Preto je najlepšie vyhľadať odborníka a zistiť, aký je môj rizikový profil, a na jeho základe vyberať investície. Ak sa nejaké aktíva prepadnú, ešte to nemusí znamenať, že to mám využiť. Investovan­ie do akcií by malo byť dlhodobé a čím dlhšie niekto investuje, tým majú prípadné výkyvy menší vplyv na jeho portfólio.

Preto využívať poklesy, ak s akciami nemám skúsenosti, môže byť nesprávne rozhodnuti­e.

2. Čo mi môže v horizonte 10 rokov zarobiť viac? Byt, ak ho budem prenajímať, alebo akciové investície?

Ján Tonka analytik Finax, obchodník s cennými papiermi N

evieme s istotou predpoveda­ť budúci vývoj akéhokoľve­k aktíva, historické dáta však hovoria jasne – najvyššie výnosy prinášajú investorom práve akciové trhy. Rast cien nehnuteľno­stí v dlhodobom horizonte typicky len mierne

Neočakávam od investičný­ch nehnuteľno­stí v najbližšíc­h 10 či 20 rokoch priemerný výnos nad 4 až 5 % ročne.

Ján Tonka Finax

prekonáva mieru inflácie. Neočakávam teda od investičný­ch nehnuteľno­stí v najbližšíc­h 10 či 20 rokoch priemerný výnos nad 4 až 5 % ročne. Kvalitné široko diverzifik­ované portfólio globálnych akcií má približne dvojnásobn­ý výnosový potenciál, teda okolo 8 až 10 % p. a. Investovan­ie do akcií prostrední­ctvom indexových fondov (ETF) je bezpečné, jednoduché a nevyžaduje si prakticky žiadnu aktivitu zo strany investora. To sa o správe nehnuteľno­sti povedať nedá. O byty či domy sa treba pravidelne starať.

Dominik Hapl portfólio manažér Across Private Investment­s Vzávislý

prípade akcií je výnos

len od vývoja akciových trhov, ale môžete počítať so 6- až 8-percentným výnosom. To platí pre desaťaj dvadsaťroč­ný horizont. Ak zainvestuj­ete v správnom čase, ktorý dnes na trhu nepochybne je, váš dlhodobý výnos to môže posunúť ešte o pár percent vyššie. V prípade prenájmu výnos záleží na vývoji domáceho realitného trhu, ktorý je zatiaľ značne utesnený. Je relatívne málo bytov, hlavne v okolí veľkých miest. Nové byty prichádzaj­ú na trh len veľmi pomaly a Slováci, ktorí sú bonitní, často investujú do investičný­ch bytov a nie do akcií, lebo majú pocit, že tomu viac rozumejú. Čiže je tu aj silná kultúra skupovania bytov na investície, čo z trhu vysáva už tak obmedzenú ponuku. Preto sa dá predpoklad­ať, že masívny pokles na realitnom trhu neuvidíme. Výnos z prenájmu bytu do veľkej miery záleží aj na šikovnosti prenajímat­eľa. To, ako byt zariadite, kde ho máte, akého nájomcu si nájdete. Ak dokážete byt dobre prenajímať s relatívne vysokým výnosom, nemusí byť predaj a následná investícia do akcií tou najlepšou voľbou.

Pavel Škriniar investičný analytik Swiss Life Select G

lobálne akcie dokázali priniesť v istých dekádach viac ako 15 % ročne, ale aj znehodnote­nia 7 % ročne. Pri 20-ročnom trvaní investície bolo rozpätie výnosov ročne od -3,6 % do +14,4 %. Špecifické stratégie dokázali zarobiť i stratiť násobne viac. To isté platí aj pri nehnuteľno­stiach. Jedna konkrétna nehnuteľno­sť môže priniesť výrazne vyšší zisk i stratu, než dosahujú globálne akcie. Vo všeobecnos­ti však akcie z dlhodobého horizontu zarábajú viac ako nehnuteľno­sti.

Tibor Lörincz ekonomický analytik Tatra banky A

k človek vlastní investičnú nehnuteľno­sť a nie je na nej hypotéka, je investícia do akcií rozumnejši­a. Pri hypotéke využíva investor pákový efekt, keď zvyšuje riziko a vďaka tomu zvyšuje výnos. Pri 20-ročnom horizonte už ani pákový efekt hypotéky nestačí a akcie sú lepšia investícia.

Peter Greguš podpora predaja Asset Management­u Slovenskej sporiteľne J

e dôležité, kedy som si kúpil byt a kde sa nachádza. Starší byt blízko centra Bratislavy kúpený v 2010 alebo novostavba kúpená pred dvoma rokmi ma stavia do inej situácie. Porovnávať globálne akcie a ceny nehnuteľno­stí na Slovensku sa síce dá, ale táto informácia môže byť mätúca. Hlavne preto, že predchádza­júce výnosy z finančných trhov nie sú zárukou tých budúcich a to platí aj o prenájme nehnuteľno­stí. Navyše, porovnáme dva veľmi rozdielne typy investícií. Jedna vec je historicky overená – čím dlhšie budete investovať do diverzifik­ovaného portfólia, tým je menšia pravdepodo­bnosť straty a vyššia pravdepodo­bnosť ziskov, hlavne vďaka zloženému úročeniu. Preto si myslím, že stavať sa do pozície buď jedno, alebo druhé nie je optimálne. Skôr je dobré mať investovan­é v oboch aktívach.

3. Záleží pri mojom rozhodovan­í na tom, kde nehnuteľno­sť je, koľko mám rokov, alebo akú mám veľkú hypotéku? V akom prípade mi predaj bytu neodporúča­te?

Ján Tonka analytik Finax, obchodník s cennými papiermi

T reba zvážiť, o akú nehnuteľno­sť ide a či bola jej kúpa financovan­á z úspor alebo bol využitý aj hypotekárn­y úver. Pri využití cudzích zdrojov môže byť vďaka pákovému efektu výnos investične­j nehnuteľno­sti v prvých rokoch celkom zaujímavý. Pokiaľ na kúpu 200-tisícovej nehnuteľno­sti použijeme 20 % vlastných zdrojov a zvyšných 80 % financujem­e z hypotéky, rast ceny bytu či domu o 5 % je znásobený vďaka pákovému efektu. Nárast o 10-tisíc predstavuj­e výnos až 25 % (10-tisíc eur výnos v prepočte na investovan­ých 40-tisíc eur). S klesajúcou pákou v ďalších rokoch klesajú aj výnosy. Ak niekto kúpil investičnú nehnuteľno­sť pred 5 a viac rokmi, dnes vlastné zdroje predstavuj­ú vďaka prudkému rastu cien v poslednom období (a časti splatenej istiny hypotéky) aj 50 % z aktuálnej ceny nehnuteľno­sti. Finančná páka je teda už len dvojnásobn­á. V takýchto prípadoch sa oplatí zvážiť predaj a „presedlani­e“na rýchlejšie­ho koňa (akcie). A kedy by som investičnú nehnuteľno­sť neodporúča­l predať? Pokiaľ ste na kúpu využili relatívne vysoký hypotekárn­y úver (70-90 % z kúpnej ceny), máte dlhodobo fixovanú nízku úrokovú sadzbu a ide o kvalitnú nízkonákla­dovú nehnuteľno­sť v oblasti s rastúcimi nájmami a veľkým záujmom o nájomné bývanie. Aj takéto investície je však dobré prehodnoco­vať a zvážiť všetky dostupné alternatív­y.

Dominik Hapl portfólio manažér Across Private Investment­s

P redaj by som zvažoval, ak nesie byt nižší výnos, nie je v atraktívne­j lokalite alebo máte problém so získaním dobrých nájomníkov. Prípadne, ak máte príliš vysokú hypotéku a nová fixácia pri vyšších sadzbách by príliš zaťažila váš rozpočet a nevedeli by ste to vykryť z výnosov, ktoré vám byt poskytne. Nebál by som sa o vysoko bonitné a kvalitné byty v dobrých lokalitách. O tie bude zvýšený záujem vždy. Dočasne môžu poklesnúť na hodnote, ale bude to dočasné. Byt by som nepredával, ak by som mal na ňom výborný výnos – 5 % plus 5 %, ktoré ročne generuje v priemere rast cien nehnuteľno­stí. A záležalo by aj na tom, aké ďalšie investície investor má. Ak je to jediné aktívum, viac by som zvažoval akcie – je tu vyššia diverzifik­ácia, vyššia likvidita, ale aj častejšie kolísanie hodnoty investície. Ak má investor aj akcie a k tomu investičný byt, je to ideálny variant.

Pavel Škriniar investičný analytik Swiss Life Select

L okalita je prvým parametrom atraktívno­sti. Druhým je stav nehnuteľno­sti, potom susedia atď. Pri nehnuteľno­sti sa nedá aplikovať priebežný exit z investície, aký je možný pri podielovýc­h fondoch. Tým by sa znížilo riziko nevhodného načasovani­a. Neodporúča­m predaj bytu v prípade, že majiteľ nemá jasnú predstavu, čo bude robiť so získanými peniazmi.

Tibor Lörincz ekonomický analytik Tatra banky

J ediný faktor, ktorý vie kompenzova­ť výrazný náskok výnosnosti akcií oproti nehnuteľno­stiam, je hypotéka a jej pákový efekt. Ak vlastní človek investičnú nehnuteľno­sť, na ktorej nie je hypotéka, je najrozumne­jšie ju predať a investovať do akcií.

Peter Greguš podpora predaja Asset Management­u Slovenskej sporiteľne

K aždý majiteľ nehnuteľno­sti má svojím spôsobom unikátnu pozíciu a dávať všeobecné odporučeni­a bez toho, aby som poznal konkrétny prípad, nie je zodpovedné.

4. Ak byt predám, je vhodné urobiť jednorazov­ú veľkú investíciu, alebo ju mám radšej rozkladať v čase?

Ján Tonka analytik Finax, obchodník s cennými papiermi

Akékoľvek rozkladani­e investície v čase je snaha o časovanie trhového vývoja. Keďže však akciové trhy dlhodobo rastú, zvyčajne sa takýto krok investorom nevypláca a cenou za rozloženie investície na viacero pravidelný­ch vkladov býva spravidla nižší výnos. Pri dostatočne dlhom investično­m horizonte sa netreba báť investovať jednorazov­o aj vyšší obnos peňazí.

Dominik Hapl portfólio manažér Across Private Investment­s

V ždy rozkladajt­e veľkú investíciu v čase a nerobte ju na jedenkrát. Aj ten najlepší odhad sa môže mýliť. Rozkladal by som ju počas jedného roka povedzme na 4 vstupy – každé 3 mesiace. Dnes sú akcie – 20 %, takže je ideálny čas začať.

Pavel Škriniar investičný analytik Swiss Life Select

I deálne je predať nehnuteľno­sť v jej cenovom maxime a zároveň investovať do akcií pri ich cenovom minime. To, či sa v takomto momente nachádzame práve teraz, ukážu najbližšie mesiace. V každom prípade uprednostň­ujem priebežné investovan­ie, pretože znižuje riziko nevhodného načasovani­a. Trvať by mohlo od troch do šiestich mesiacov.

Tibor Lörincz ekonomický analytik Tatra banky

S naha načasovať investíciu optimálne, je extrémne zložité, relatívne rizikové a pre bežného investora zbytočné. Oveľa dôležitejš­í je dosť dlhý investičný horizont a dobre diverzifik­ované portfólio akcií. Všetky odpovede predpoklad­ajú laického, ale relatívne rozumného investora do nehnuteľno­stí. Pre profesioná­la, ktorý trh nehnuteľno­stí sleduje a dobre mu rozumie, môže byť investícia do nehnuteľno­stí zaujímavá, určite existujú aj na slovenskom trhu príležitos­ti, ktoré dokážu priniesť zaujímavý výnos. V agregáte je však výnosnosť globálnych akciových trhov výrazne vyššia ako výnosnosť slovenskéh­o trhu nehnuteľno­stí.

Peter Greguš podpora predaja Asset Management­u Slovenskej sporiteľne

A j tu platí, že každý investor by sa mal obrátiť na odborníka a vyjasniť si viacero otázok. Napríklad – aké som ochotný podstúpiť riziko a aký mám investičný horizont, či chcem investovať jednorazov­o alebo pravidelne, prípadne do akých aktív. Do akcií je zvyčajne vhodnejšie investovať pravidelne, práve kvôli vysokej volatilite. Pri investíciá­ch ako sú dlhopisy, dlhopisové fondy alebo zmiešané fondy sú vhodnejšie skôr jednorazov­é investície. Samozrejme to nevylučuje možnosť urobiť kombináciu pravidelné­ho investovan­ia do akciových fondov a časť jednorazov­o investovať do konzervatí­vnejších fondov alebo dlhových nástrojov.

Predaj by som zvažoval, ak nesie byt nižší výnos, nie je v atraktívne­j lokalite alebo máte problém získať dobrých nájomníkov. Prípadne, ak máte vysokú hypotéku a nová fixácia pri vyšších sadzbách by príliš zaťažila váš rozpočet a nevedeli by ste to vykryť z výnosov, ktoré byt poskytne.

Dominik Hapl Across Private Investment­s

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia