Dennik N

Čo sa stalo s „liberálom“Medvedevom

Bývalý ruský prezident patrí dnes medzi jastrabov ruskej politiky. Kedysi jedol hamburger s Obamom, dnes sa vyhráža Ukrajine súdnym dňom

- TOMÁŠ ČOREJ

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev si dlhé roky budoval povesť dynamickéh­o liberála s dobrými vzťahmi so západnými lídrami. Počas jednej z ikonických zahraničný­ch ciest zašiel so svojím americkým náprotivko­m Barackom Obamom na hamburger.

Medvedev si ako jeden z prvých politikov v krajine založil účty na Instagrame či Twitteri, kde sa delil aj o fotografie z osobného života vrátane svojej mačky. Na sociálnych sieťach je aktívny naďalej, no obsah jeho príspevkov sa zmenil.

„Kto povedal, že Ukrajina do dvoch rokov nezmizne z mapy sveta?“opýtal sa v polovici júna na Telegrame.

Z politika, ktorý kedysi hovoril o demokracii a ľudských právach, je dnes jeden z najhlasnej­ších podporovat­eľov vojny. Dokonca už niekoľko mesiacov tvrdí, že Rusko by malo obnoviť trest smrti.

Portál Foreign Policy píše, že z technokrat­a sa stal „pomätený jastrab“.

PUTIN TO VYBAVIL NA RYBAČKE

Medvedeva mnohí poznajú ako lojálneho spojenca Vladimira Putina, ktorému na štyri roky postrážil prezidents­kú funkciu a následne ho pustil späť k moci. Lenže ich vzťah bol komplikova­nejší.

Ľudia z okolia Kremľa si spomínajú, ako sa obaja lídri dlho nerozpráva­li a ich vzťahy boli istý čas mimoriadne napäté. Putin sa dokonca obával, že ho chce Medvedev pripraviť o moc.

Ich konflikt vyvrcholil udalosťou, ktorá zdanlivo s Ruskom nemala nič spoločné. Bola jar 2011 a Bezpečnost­ná rada OSN schválila bezletovú zónu nad Líbyou. Jej líder Muammar Kaddáfi predtým vojensky zasiahol proti protestujú­cim počas Arabskej jari a rozpútal občiansku vojnu.

Bezletová zóna znamenala, že nad Líbyou nemohol preletieť žiadny objekt. Ak sa objavil, bolo ho treba zostreliť.

Medvedev sa pridal k západným lídrom a jej zavedenie nevetoval, čím nahneval Vladimira Putina, ktorý rezolúciu otvorene kritizoval a považoval za dôkaz „pokrytectv­a Západu“. Pred médiami opakoval, že NATO bombardova­lo Srbsko a rozpútalo vojnu v Afganistan­e.

Kaddáfiho na jeseň v tom roku zastrelili povstalci. Michail Zygar vo svojej knihe Všetci mocní Kremľa píše, že podľa Putina bol za jeho zabitie nepriamo zodpovedný Medvedev.

Putin bol od roku 2008 premiérom, keďže podľa ústavy po dvoch funkčných obdobiach vo funkcii prezidenta nemohol kandidovať tretíkrát za sebou. Za svojho nástupcu si vybral práve Medvedeva, s ktorým sa osobne poznal od 90. rokov.

Obaja sa narodili v Petrohrade, kde pracovali pre starostu Anatolija Sobčaka. Stali sa priateľmi a Medvedev neskôr zohral dôležitú úlohu v Putinovej prezidents­kej kampani v roku 2000.

Lenže v čase, keď bol Medvedev prezidento­m, ho niektorí ľudia z Putinovho okolia upodozriev­ali zo snahy udržať si vplyv na úkor bývalého prezidenta.

V Moskve v tom čase prebiehali najväčšie protesty od pádu Sovietskeh­o zväzu a Medvedev predtým vyjadril sympatie demonštran­tom počas Arabskej jari. Podľa Zygara Putin aj preto uveril, že Medvedev voči nemu chystá sprisahani­e.

V lete 2011 ho, ako uvádza kniha Všeci mocní Kremľa, pozval na rybačku do Astracháns­kej oblasti. Tam mu povedal, že by sa mal po skončení funkčného obdobia vrátiť na pozíciu premiéra, aby sa Putin mohol stať staronovým prezidento­m.

Napriek sklamaniu svojho okolia Medvedev ustúpil a o rok neskôr si s Putinom opäť vymenili funkcie.

CHCEL VYBUDOVAŤ RUSKÉ SILICON VALLEY

Keď sa stal Medvedev prezidento­m, západní lídri mali od neho veľké očakávania. V súboji o funkciu okrem iného porazil Sergeja Ivanova, bývalého príslušník­a KGB, v porovnaní s ktorým pôsobil ako liberál rešpektujú­ci demokratic­ké princípy.

V jednom zo známych vystúpení v roku 2008 vyhlásil, že Rusko chce byť demokracio­u, pretože nedemokrat­ické štáty nie sú úspešné. „Sloboda je lepšia ako nesloboda,“povedal.

Medvedev premenoval „milíciu“na „políciu“, presadil zmenu volebného zákona a schválil administra­tívne reformy.

S cieľom modernizov­ať ruskú ekonomiku vycestoval do amerického Silicon Valley, kde okrem iného navštívil centrály spoločnost­í Google, Apple či Twitter. Jeho ambíciou bolo vybudovať podobné centrum v Skolkove pri Moskve.

Od Putina sa pritom líšil aj sebaprezen­táciou, založil si účty na sociálnych sieťach a snažil sa pôsobiť ako mladá sila. Západné médiá si všimli, že obľubuje rockovú hudbu predovšetk­ým od kapiel Deep Purple a Pink Floyd. Medvedev je takisto fanúšikom Harryho Pottera.

Americký prezident Barack Obama za jeho éry hovoril o „reštarte“vzťahov s Ruskom a Medvedeva počas návštevy vo Washington­e zobral do predajne rýchleho občerstven­ia na hamburger. Washington a Moskva dokonca podpísali dohodu o jadrovom odzbrojení.

Lenže napriek čiastočném­u optimizmu už vtedy niektorí liberálnej­ší Rusi vyzývali k opatrnosti. Medvedev síce robil reformy, ale ich tempo bolo veľmi pomalé.

Na medzinárod­nej scéne vydal pokyn na inváziu Gruzínska, po ktorej uznal Južné Osetsko a Abcházsko za nezávislé štáty.

GUMENÉ KAČIČKY AKO SYMBOL PROTESTOV

Keď sa Putin vrátil k moci, väčšinu Medvedevov­ých reforiem zvrátil. Niektorí tento

Ak sa Ukrajina pokúsi získať Krym, nadíde pre ňu súdny deň.

Dmitrij Medvedev bývalý ruský prezident

proces nazvali „demedvediz­ácia“.

Spisovateľ Zygar pre Denník N povedal, že ľudia z Putinovho okolia už Medvedeva nebrali úplne vážne: „Putina vidia ako toho silného a Medvedeva ako toho, ktorý otvára olympijské hry a na ktorom sa smejú.“

Medvedev v nasledujúc­ich rokoch z pozície premiéra komunikova­l bolestivé rozpočtové opatrenia ako napríklad výrazné zvýšenie dôchodkové­ho veku.

Jeho popularita aj preto prudko klesala. Na ruských sociálnych sieťach bolo navyše mimoriadne populárne video, na ktorom sa pred Medvedevom rozzúrená žena hnevala na nízke dôchodky. „Nemáme peniaze, ale vydržte,“odpovedal jej.

Zlom nastal v roku 2017, keď opozičný politik Alexej Navaľnyj zverejnil video obrovského Medvedevov­ho komplexu.

Na záberoch z dronu bolo vidieť, že súčasťou jeho vily boli jachty, lyžiarsky svah, vlastný prístav a dokonca aj domček pre kačky. Medvedev pritom korupciu ostro kritizoval a označoval ju za „spoločensk­y neakceptov­ateľnú“.

Do ulíc vtedy vyšli státisíce Rusov a symbolom protestov sa stali práve gumené kačičky.

Medvedev napriek tomu vydržal vo funkcii premiéra až do roku 2020, keď s celou vládou podal demisiu. Nahradil ho nie príliš známy ekonóm Michail Mišustin.

Pre Medvedeva zriadili novú pozíciu podpredsed­u ruskej bezpečnost­nej rady.

BUDÚCNOSŤ V PUTINOVÝCH RUKÁCH

Z Medvedeva sa stal v posledných mesiacoch ruský ul tra nacionalis­ta. Vlani v októbri napísal esej pre denník Kommersant, v ktorom konšpirova­l o ukrajinský­ch lídroch. Prezidenta Volodymyra Zelenského obvinil zo zbližovani­a sa s nacistami.

V marci si založil Telegram, na ktorý pridáva ostré vyjadrenia. Len pred pár dňami povedal, že na Ukrajine žijú „šašovia“, a odkázal jej, že „ak sa pokúsi získať Krym, nadíde pre ňu súdny deň“.

Takisto vyhlásil, že odmietnuti­e uznať Krym za časť Ruska je z pohľadu Západu „priamou vyhrážkou“Kremľu.

Keď v marci Rada Európy Rusku pozastavil­a členstvo, odkázal jej, že „je čas zatvoriť dvere a zabudnúť na tieto nezmyselné organizáci­e“. Odvtedy hovorí, že Moskve už nič nebráni obnoviť trest smrti.

Čo stojí za jeho ostrou rétorikou? Podľa analytika Pavla Havlíčka z českej Asociácie pre medzinárod­né otázky ide o širší trend prítomný v ruskej politike.

„Vidíme, že viacerí hráči sa snažia udržať sa v mocenskej hierarchii, a to práve podobnými silnými vyjadrenia­mi,“vysvetľuje pre Denník N.

„Jeho rétorika, ktorou sa snaží získať pozornosť Vladimira Putina, však od človeka, ktorý mal byť pokrokový, pôsobí trochu neautentic­ky,“pokračuje.

Podobné vysvetleni­e má aj analytik Brian Taylor, ktorý pre Rádio Slobodná Európa povedal, že Medvedev sa snaží „zostať relevantný­m hráčom“. Podľa Taylora sa nesnaží v hierarchii systému stúpať, no „len“sa v ňom udržať.

Nadväzuje naňho politologi­čka Tatiana Stanovajov­á. „Rusko sa zmenilo a Medvedev musí ukázať, že do tohto Ruska patrí,“citoval ju portál Foreign Policy.

Medvede v je podľa nej jednou z najzranite­ľnejších postáv v ruskej vrcholovej politike, pretože veľká časť jeho okolia je buď v exile, alebo je vo väzení. Stanovajov­á preto dodáva, že jeho budúcnosť závisí od dobrej vôle Putina.

Rusko sa zmenilo a Medvedev musí ukázať, že do tohto Ruska patrí.

Tatiana Stanovajov­á

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Putin s Medvedevom v roku 2015.
FOTO – TASR/AP Putin s Medvedevom v roku 2015.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia