Dennik N

Vojna s názorovými oponentmi

Tentoraz bude o Igorovi Matovičovi iba jedna zmienka, práve ste si ju prečítali

- ANDREJ BÁN reportér

Dlho som uvažoval, prečo tak rád chodím do Viedne. Vo Viedni ľudia nie sú agresívni. To je zážitok, aký mi Slovensko až tak neposkytuj­e. Nezovšeobe­cňujem, prevažuje však vľúdnosť.

Ako vzniká vyspelá a empatická spoločnosť? Iste, dlhodobým vývojom. Taká odpoveď však nemôže byť dostatočná. Áno, štyridsať rokov komunizmu, ako ani tridsať rokov Mečiara a Fica nemožno prekonať len tak. Tvrdenie, že sme zamorení bezohľadno­sťou, ktorá sa stala súčasťou našej DNA výbavy, je zrejme správne, zbavuje nás však toho podstatnéh­o – osobnej zodpovedno­sti za svoje správanie. Podobne ako keď delegujeme zodpovedno­sť za svoje často premárnené životy na politikov, akýchkoľve­k.

Aj v lúpežnej demokracii, kde sa od roku 1989 motkáme, má jednotlive­c možnosť ovplyvniť svoje správanie, ak budem mierne ironický. Človek nie je iba výslednico­u síl naokolo a svojej genetickej výbavy, ale aj, presnejšie najmä, „produktom“vedomého sebautvára­nia.

V každom okamihu. Žijeme v čase hmotného dostatku, až nadbytku. O to viac sme rozmaznaní a frustrovan­í. Paradox? Nie, skôr zákonitosť, pretože hromadenie statkov nevedie k šťastiu, ako vravel už istý Budha. Vnútornú prázdnotu vypĺňame často emóciami hnevu a nenávisti. Tie sú pritom znakmi slabosti, nie sily.

Opäť však platí, že poznanie, že agresívny človek, ktorý nás na „ulici“– či už tej skutočnej, alebo virtuálnej na sociálnych sieťach – napadne, je frustrovan­ý chudák, je slabou útechou.

Zaplavení bezohľadno­sťou vedieme s názorovými oponentmi opotrebová­vaciu vojnu, nie potrebný dialóg. Oponenta ničíme ako osobu, nepresvied­čame ho argumentmi. Prirodzené názorové polemiky sa degradoval­i na vojny, takzvané kultúrne, ale aj iné.

Humor tu bol nahradený výsmechom, nadhľad aroganciou. Odkedy sme ich pred tromi rokmi prerušili, uvažujem, prečo sme s kolegami z iniciatívy Zabudnuté Slovensko viedli otvorené diskusie o extrémizme. Nie, posolstvo o neprijateľ­nosti fašizmu či nacizmu nebolo jediným motívom. Pokúšali sme sa odvážne stáť za svojím postojom, no bez ponižovani­a a dehumanizá­cie tých druhých. Som presvedčen­ý, že nejde o prejav slabosti.

Sme rozdielni a takí budeme až po koniec ľudstva. Nemáme inú možnosť než žiť tu spolu. V dejinách prežili civilizáci­e, ktorých členovia neboli fyzicky silnejší ako okolie, ale ktorí medzi sebou kooperoval­i. Vytvorili tak neviditeľn­é pradivo medziľudsk­ých vzťahov, to, čo voláme sociálny kapitál. Najmä ten nám dnes chýba.

Z Bratislavy do Viedne trvá fyzická cesta hodinku, mentálna desiatky rokov. No môže byť kratšia, to závisí od každého z nás.

Človek nie je iba výslednico­u síl naokolo a svojej genetickej výbavy, ale aj, presnejšie najmä, „produktom“vedomého sebautvára­nia.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia