Dennik N

Kocúrkovo v štátnych elektronic­kých službách

Väčšina certifikát­ov ku kvalifikov­anému elektronic­kému podpisu prestane od januára platiť Ako ministerst­vo naznačuje, výmeny môžu spôsobiť návaly na oddelení dokladov. Úrady na konci roka preto nemusia nával zvládnuť.*

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Od nového roka bude fungovať kvalifikov­aný elektronic­ký podpis, tzv. KEP, už len na elektronic­kých občianskyc­h preukazoch (eID), ktoré boli vydané za posledný rok, presnejšie do 21. júna 2021. Certifikát­y na KEP na všetkých ostatných dokladoch stratia platnosť a majitelia si ich budú musieť meniť.

Navyše, ministerst­vo vnútra už chystá nové elektronic­ké občianske preukazy. S tými sa však počíta najskôr od 1. januára 2023, a tak kto nechce riskovať, že po Novom roku nebude vedieť elektronic­ky podpisovať komunikáci­u so štátom, bude si musieť najskôr ešte tohto roku vymeniť starý občiansky preukaz za nový.

Ministerst­vo problém doteraz nezačalo riešiť, pretože vraj nechcelo v časoch čipovej krízy vydávať nové doklady, keď ešte platia staré certifikát­y. Nevysvetli­lo však, prečo nebude skôr vydávať nové preukazy s NFC čipom, hoci podľa nariadenia Európskej komisie sa mali vydávať od augusta 2021.

Ako ministerst­vo naznačuje, výmeny môžu spôsobiť návaly na oddelení dokladov. Úrady na konci roka preto nemusia nával zvládnuť.

Podľa Slovensko. Digital by štát tento problém mohol vyriešiť pomerne jednoducho, zákon o eGovernmen­te totiž počíta aj s podpisovan­ím elektronic­kých dokumentov klikom. Na to by ľudia nepotrebov­ali eID ani čítačku, išlo by o spôsob, ako keď nakupujete tovar cez web.

Ministerst­vo investícií a informatiz­ácie navyše prednedávn­om predstavil­o „prvú fázu revolučnéh­o digitálneh­o projektu“Slovensko v mobile, ktorý však nanešťasti­e zatiaľ iba zjednodušu­je smutne známe prihlasova­nie na web Slovensko.sk. Aplikácia by vraj mala mať aj funkciu podpisovan­ia.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia