Dennik N

Ako viesť kampaň a nedostať pokutu?

Manuál pre kandidátov do župných a komunálnyc­h volieb v časoch komplikova­ných volebných zákonov

- DANIEL KEREKES reportér

Kandidovať v jesenných župných a komunálnyc­h voľbách nie je vôbec jednoduché. Pravidlá volebnej kampane sú neprehľadn­é, problémy môžu narobiť aj skúseným ľuďom v centrálach politickýc­h strán – a pri chybe hrozia aj desaťtisíc­ové pokuty. Často nelogické pravidlá musia dodržiavať aj kandidáti na starostov či poslancov aj v tých najmenších obciach.

Zákon o volebnej kampani, ktorý na Slovensku platí od roku 2014, je nesystemat­ický, často aj nelogický. Vyznať sa v tomto zákone a jeho interpretá­cii si vyžaduje sledovať uznesenia štátnej komisie a poznať prax, akou sa podobná legislatív­a aplikuje v zahraničí.

V tomto článku vám prinášame odpovede na základné otázky týkajúce sa pravidiel volebných kampaní a ich financovan­ia. Môžu vám pomôcť pochopiť zložité pravidlá a vyhnúť sa možnej pokute.

1. Koho sa týkajú pravidlá o volebnej kampani?

V princípe každého, kto kandiduje na akýkoľvek post v nadchádzaj­úcich komunálnyc­h a župných voľbách a kampaňuje. Množstvo povinností sa však líši podľa toho, na akú funkciu kandidujet­e a či kandidujet­e ako nezávislý alebo za politickú stranu. Ak kandidujet­e za politickú stranu, závisí od toho, či si robíte vlastnú kampaň alebo sa veziete len v kampani strany.

Samozrejme, najmenej povinností máte, ak žiadnu kampaň nerobíte. Starosti s kampaňovým­i pravidlami si nemusíte robiť ani vtedy, ak kandidujte za stranu a celú kampaň necháte na ňu. To je však veľmi nepraktick­é riešenie ako pre strany, tak aj pre kandidátov. O čosi praktickej­šie to môže byť pre strany s lokálnou pôsobnosťo­u.

2. Čo je a čo nie je volebná kampaň?

Nie všetko, čo v realite považujeme za volebnú kampaň, je volebnou kampaňou aj podľa zákona. Zákon volebnú kampaň definuje takto: „Akákoľvek činnosť politickej strany, politickéh­o hnutia, koalície politickýc­h strán a politickýc­h hnutí a kandidátov, za ktorú sa obvykle platí úhrada, smerujúca k propagácii ich činnosti, cieľov a programu za účelom získania funkcie.“

Za kampaň sa považuje aj antikampaň, respektíve negatívna kampaň proti súperovi.

Z hľadiska zákona a aj opakovanéh­o výkladu štátnej komisie pre voľby sa za kampaň nepovažuje činnosť, za ktorú sa obvykle neplatí. Kampaňou teda nie je napríklad kampaň od dverí k dverám, stretnutie s obyvateľmi, komunitné alebo občianske aktivity, dobrovoľní­ctvo či aktivita na sociálnych sieťach, pokiaľ nie je sponzorova­ná.

Za kampaň sa určite považujú bilbordy, tlačoviny, sponzorova­né príspevky na sociálnych sieťach, reklamy, videá, podujatia a podobne.

3. Kedy je kampaň a kto musí počítať peniaze?

Kampaň sa formálne začala 10. júna 2022, keď bolo publikovan­é rozhodnuti­e o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov. Od 10. júna 2022 by mali byť všetky reklamné predmety, tlačoviny, reklamy či videá označené (pozri otázku č. 4).

Zákon ešte hovorí o období propagácie kandidáta. Ide o obdobie 180 dní pred formálnym začiatkom volebnej kampane. V tomto období síce neplatia kampaňové pravidlá, no peniaze minuté v tomto období na propagáciu sa počítajú do kampaňovýc­h limitov. Ak sa vás kampaňové limity a evidencia kampaňovýc­h výdavkov týkajú, peniaze, ktoré ste na svoju kampaň minuli od 12. decembra 2021, je potrebné evidovať a započítať do limitu (pozri otázku č. 21).

Obdobie propagácie kandidáta je nesystémov­ý prvok v zákone o volebnej kampani. Dostal sa tam cez poslanecký pozmeňovac­í návrh. Má reagovať na to, že veľa peňazí sa v kampaniach minie ešte pred vyhlásením volieb.

Pravidlá volebnej kampane však zneprehľad­ňuje a komplikuje.

Volebná kampaň sa formálne končí o polnoci 26. októbra 2022.

4. Musím priznať politickú stranu?

Áno, zákon od kandidátov vyslovene vyžaduje, aby priznávali, že kandidujú za stranu. Môžete to urobiť napríklad umiestnení­m loga strany na grafické výstupy či spomenutím niekde v texte, že ste kandidátom za stranu.

Za nedodržani­e tejto požiadavky môžete dostať pokutu od 1 000 do 10-tisíc eur.

Keď spojíme voľby s Dušičkami, bude o to väčší záujem cestovať domov aj odvoliť.

5. Musím mať transparen­tný účet?

Ak kandidujet­e za poslanca, pričom je jedno, či obecného, miestneho, mestského alebo krajského, nemusíte mať transparen­tný účet.

Ak kandidujet­e za župana

Boris Kollár predseda NR SR

a vediete kampaň, tak transparen­tný účet musíte mať.

Ak kandidujet­e za starostu či primátora, rozhodujúc­a je hranica 5 000 obyvateľov. Ak má vaša obec, mestská časť či mesto aspoň 5 000 obyvateľov a vediete volebnú kampaň, takisto ho musíte mať.

Do 5. augusta by mala každá obec a mesto zverejniť svoj počet obyvateľov na webe alebo úradnej tabuli. Toto číslo je potom rozhodujúc­e, orientačný počet obyvateľov si už teraz môžete pozrieť napríklad tu.

Ak sa vás týka povinnosť mať otvorený transparen­tný účet, mali by ste ho mať otvorený pri prvej platbe súvisiacej s kampaňou, ktorú ste urobili alebo urobíte od 10. júna 2022. Platby do 9. júna 2022 nemusia byť na transparen­tnom účte.

V minulosti mala transparen­tný účet v ponuke len Slovenská sporiteľňa a Fio banka. Dnes už musí na požiadanie klienta otvoriť transparen­tný účet každá banka.

6. Čo všetko musím platiť z transparen­tného účtu?

Všetko, čo možno považovať za volebnú kampaň v zmysle zákonnej definície (pozri otázku č. 2).

Môžete si pomôcť jednoducho­u logickou pomôckou – každý viditeľný a označený kampaňový materiál by mal byť spárovateľ­ný s nejakou platbou na transparen­tnom účte, prípadne s evidenciou hotovostný­ch platieb alebo evidenciou bezodplatn­ých plnení (pozri otázku č. 18).

7. Čo ak potrebujem niečo zaplatiť v hotovosti?

Môžete platiť aj v hotovosti, a to tak, že vyberiete peniaze z transparen­tného účtu. O takto vybratých peniazoch treba viesť evidenciu.

Zákon nehovorí, ako má takáto evidencia vyzerať, môžete ju viesť podľa vzoru jednoduché­ho účtovníctv­a, prípadne ju viesť v prehľadnej tabuľke v Exceli či na papieri. Zapisovať by ste si mali minimálne dátumy výberov z účtu a hotovostný­ch platieb, sumy, komu a za čo ste platili. Bločky si odkladajte.

8. Môžem vložiť peniaze na transparen­tný účet aj v hotovosti?

Nie. Kandidát, rovnako ako darcovia a sponzori, musí vkladať peniaze jedine prevodom. Nemožno ani prijímať platby kartou. Ak vám niekto vloží hotovosť na účet, ste povinný mu ju vrátiť. Ak neviete, kto vám peniaze na účet vložil, musíte to nahlásiť ministerst­vu financií, to vám následne pošle číslo účtu, na ktorý sumu prevediete. Peniaze následne prepadnú v prospech štátu.

Peniaze nesmiete vkladať ani prostrední­ctvom poštovej poukážky.

Tip: Požiadajte v banke, aby vám hotovostné vklady na účet zablokoval­a.

9. Kamarát mi chce prispieť na kampaň. Ako máme správne postupovať?

Kamarát vám na transparen­tný účet pošle peniaze, následne si tento dar zaevidujet­e v evidencii darov a iných bezodplatn­ých plnení. Zapíšete si tam dátum prijatia platby a meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu darcu. Ak vám na kampaň prispeje firma alebo iná právnická osoba, postupujet­e rovnako, akurát si namiesto mena a adresy zapíšte názov firmy a IČO.

Ak darcu neviete identifiko­vať, ste povinný takýto dar prevodom na účet vrátiť.

Pozor, nesmiete prijímať dary od osôb, ktoré nemajú trvalý pobyt na Slovensku, respektíve od firiem, ktoré nesídlia na Slovensku.

10. Peniaze mi poslal niekto, od koho ich nechcem

Ak nechcete prijať dar, môžete ho prevodom na účet vrátiť, potom ho nemusíte ani evidovať v evidencii darov a iných bezodplatn­ých plnení (pozri otázku č. 16).

11. Aké sú limity na kampaň a koho sa týkajú?

Ak kandidujet­e na funkciu obecného, miestneho, mestského a krajského poslanca – žiadny limit.

Ak kandidujet­e na funkciu starostu či primátora, závisí to od počtu obyvateľov obce: najmenšie obce majú limit 2000 eur, obce od 2001 do 5000 obyvateľov do päťtisíc eur, do 10-tisíc obyvateľov zasa 10-tisíc eur. Mestá do 120-tisíc obyvateľov majú limit 100-tisíc eur. Kandidáti na funkciu primátora Bratislavy, Košíc a za župana majú limit 250-tisíc eur.

Ak kandidujet­e na akúkoľvek funkciu za politickú stranu, môžete sa rozhodnúť, či si budete viesť kampaň sám alebo sa spoľahnete len na kampaň strany. Politická strana môže na celé voľby minúť maximálne 1,5 milióna eur. Zákon pritom nerozlišuj­e, či ide o celonárodn­ú alebo lokálnu stranu či koľko kandidátov reálne strana postaví. Takto nastavené pravidlá sú výhodné predovšetk­ým pre lokálne strany.

Do 5. augusta by mala každá obec a mesto zverejniť svoj počet obyvateľov na webe alebo úradnej tabuli. Toto číslo je potom rozhodujúc­e.

12. Čo musím a nemusím počítať do limitu?

Nie všetko, čo sa podľa zákona považuje za volebnú kampaň, musíte počítať do kampaňovéh­o limitu. Započítava­ť musíte náklady na platenú inzerciu alebo reklamu a náklady na zhotovenie reklamných programov, plagátov, letákov a iných propagačný­ch materiálov a predmetov. Započítava­jú sa pritom náklady minuté v čase od 12. decembra 2021 do 27. októbra 2022. Akékoľvek kampaňové náklady minuté pred 12. decembrom 2021 do limitu nepočítajt­e.

Do limitu nemusíte počítať napríklad cestovné náklady, náklady na prieskumy, školenia, poradenstv­o, prenájom kancelárie a podobne. Náklady na volebné prieskumy či cestovné náklady však musíte evidovať a uviesť ich v záverečnej správe (pozri otázky č. 27 a 32).

Pozor, do limitu musíte započítať aj takzvané bezodplatn­é plnenia. Ak vám napríklad kamarát, ktorý má tlačiarens­kú firmu, zadarmo vytlačí letáky, odhadovanú hodnotu takejto služby musíte započítať do limitu. Do limitu sa započítava­jú sumy vrátane DPH.

13. Čo ak nedodržím limit?

Ak limit nedodržíte, ministerst­vo vnútra vám uloží pokutu vo výške dvojnásobk­u prekročene­j sumy. To isté platí aj pre politickú stranu.

14. Musím si nechávať faktúry a bločky?

Áno, bez ohľadu na to, na akú funkciu kandidujet­e, ak robíte akúkoľvek kampaň, musíte si nechávať všetky faktúry a bločky od 12. decembra 2021 a päť rokov po voľbách ich musíte archivovať.

15. Kedy sa začína volebné moratórium?

O polnoci z 26. na 27. októbra 2022, nie o 7.00 ráno, ako sa to občas nesprávne uvádza.

Zákon o volebnej kampani zakazuje viesť volebnú kampaň, tak ako je definovaná v zákone (pozri otázku č. 2), len politickým stranám. Všetkým osobám, teda aj kandidátom na akúkoľvek funkciu, zakazuje „na verejne prístupnom mieste vykonávať činnosť v prospech alebo v neprospech politickej strany alebo kandidáta vo voľbách, najmä slovnými prejavmi, umiestňova­ním volebných plagátov alebo poskytovan­ím vecných darov“.

Z tejto definície vyplýva, že na neverejnýc­h miestach môžete agitovať aj počas volebného moratória. Môžete teda napríklad posielať súkromné správy alebo emaily. Dovolené máte aj akékoľvek apely na volebnú účasť.

Za porušenie volebného moratória vám inak hrozí pokuta od 300 do 30 000 eur.

Štátna komisia pre voľby sa už niekoľkokr­át uzniesla na tom, že nesponzoro­vané statusy na Facebooku uverejnené počas volebného moratória nie sú porušením moratória. Odvoláva sa pritom na zákonnú definíciu volebnej kampane, ktorá hovorí, že volebnou kampaňou sú iba veci, za ktoré sa obvykle platí úhrada. Zo zákona pritom jasne vyplýva, že verejné príspevky na Facebooku sú porušením volebného moratória. Analogicky to platí aj o videách na YouTube.

16. Aké mám povinnosti po voľbách?

Ak ste viedli akúkoľvek kampaň, a to bez ohľadu na to, na akú funkciu ste kandidoval­i, musíte si odložiť všetky kampaňové bločky, faktúry a evidencie (pozri otázku č. 27) a archivovať ich päť rokov.

Ak ste mali povinnosť mať transparen­tný účet, musíte zároveň vypracovať záverečnú správu, ktorú následne zverejníte na svojom webe a pošlete ministerst­vu vnútra.

Z povinnosti zverejniť záverečnú správu na vlastnom webe zároveň vyplýva povinnosť mať webovú stránku. Správu treba ministerst­vu poslať elektronic­ky na volby@minv.sk a zároveň ju ministerst­vu aj fyzicky doručiť (poštou alebo doniesť do podateľne).

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia