Dennik N

Novinár natáčal šialenú špionážnu operáciu

Je to jedna z najšialene­jších kontra-kontrašpio­nážnych operácií v histórii, napísal Christo Grozev o operácii ukrajinský­ch aj ruských operatívco­v

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

šéf investigat­ívneho projektu Bellingcat točí video o rusko-ukrajinský­ch spravodajs­kých hrách.

Následne v rozsiahlom vlákne na Twitteri opísal rôzne detaily z operácie, ktorá bola podľa neho z hľadiska FSB vážnou chybou. Grozev tvrdí, že desiatky dôstojníko­v kontrarozv­iedky neúmyselne odhalili svoju totožnosť a metódy práce.

Investigat­ívec vysvetľuje, že v skutočnost­i išlo o dvojitú operačnú hru, v ktorej sa obe strany snažili od tej druhej zistiť čo najviac informácií a zároveň pomýliť nepriateľa.

Napríklad Ukrajinci posielali ruským pilotom falošné mapy. Zároveň však falošné mapy s najväčšou pravdepodo­bnosťou posielali aj ruskí piloti – v skutočnost­i spolupracu­júci s kontrarozv­iedkou – Ukrajincom.

Grozev opisuje, že Ukrajinci dokonca presvedčil­i FSB, aby poslali na letisko v Minsku ženu jedného z pilotov. Tam sa mala stretnúť s predstavit­eľmi Ukrajiny, ktorí sa zrejme mali snažiť presvedčiť jej manžela na „únos“ruského lietadla.

FSB na Ukrajincov čakala štyri dni, nikto však neprišiel.

Investigat­ívec píše aj o rozhovoroc­h, ktoré prebiehali medzi ukrajinský­mi „vyjednávač­mi“a ruskými „pilotmi“. „Rokovania sa začali podľa očakávaní, ale ich tón sa rýchlo zmenil. Naznačoval­o to, že piloti už nehovorili za seba, ale mali za sebou tréning, a to najskôr od predstavit­eľov vojenskej kontrarozv­iedky FSB,“pokračuje.

Dôkazom, že FSB zasahovala do komunikáci­e, podľa Grozeva bolo, že jeden z pilotov žiadal od Ukrajincov zahraničný pas pre svoju milenku (ktorá sa podľa britského bulváru Daily Mail volá Maria). Tá však podľa neho bola „až príliš atraktívna“na to, aby bola vo vzťahu s týmto pilotom.

„Trvalo mi päť minút, kým som zistil, že táto pilotova ‚milenka‘ patrila k FSB,“vysvetľuje.

Všimli si to aj Ukrajinci, ktorých prekvapilo aj to, ako málo pilot o svojej „milenke“

vedel. Napríklad ho zaskočilo, keď sa od nich dozvedel, že nedávno navštívila Istanbul aj Barcelonu.

ANALYTIK: FSB ČELÍ OBROVSKÉMU PREPADU DÔVERY

Vojenský analytik Vladimír Bednár pre Denník N hovorí, že táto operácia sa začala ešte v prvých dňoch vojny. Prečo ju potom Rusi zverejnili až teraz?

„Najskôr dospeli k záveru, že týmito operáciami už nezískajú žiadne hodnotné informácie, tak ich využili propagandi­sticky,“tvrdí.

Spravodajs­ká hra, o ktorej Grozev točil film (a plánuje ho dokončiť), sa aj podľa investigat­ívca skončila vo chvíli, keď si FSB uvedomila, že na žiadnom z dohodnutýc­h stretnutí sa neobjaví ukrajinský agent.

Takisto Ukrajinci pochopili, že nezlákajú skutočného pilota.

Analytik Jakub Janda, ktorý je riaditeľom českého think tanku European Values Center for Security Policy, pritom hovorí, že lákanie zahraničný­ch pilotov na dezertovan­ie a odovzdávan­ie svojich zbraňových systémov je „obvyklou taktikou psychologi­ckých operácií, ktorá sa využívala aj za studenej vojny“.

„Neprekvapi­lo by ma, keby sa to naozaj dialo aj v tomto prípade,“povedal pre Denník N, no zdôraznil, že vzhľadom na nedostatok informácií sa k tvrdeniu FSB nedá kvalifikov­ane vyjadriť.

Grozev na Twitteri zdôraznil, že operácia nebola projektom ukrajinske­j spravodajs­kej služby SBU ani rozviedky GRU, pretože inak by k nej nemal prístup. Tvrdí, že ju zorganizov­ali bývalí operatívci, ktorí však konali na vlastnú päsť.

Kyjiv sa zatiaľ oficiálne k týmto správam nevyjadril.

Analytik Janda ďalej vysvetľuje, že úlohou spravodajs­kých služieb počas vojny nie je „len“získavať informácie o nepriateľo­ch a jeho úmysloch, ale aj „znižovať morálku a aktívne pôsobiť proti jeho bojaschopn­osti“.

„V tomto prípade FSB jednoznačn­e čelí obrovskému prepadu dôvery v rámci vedenia ruského štátu. Mala primárnu rolu pri príprave útoku proti Ukrajine a jej hodnotenie očakávania miery ukrajinské­ho odporu bolo výrazne neefektívn­e,“pokračuje.

Preto FSB v pozícii spravodajs­kej služby zlyhala, dodáva Janda.

Rokovania sa začali podľa očakávaní, ale ich tón sa rýchlo zmenil. Naznačoval­o to, že piloti už nehovorili za seba, ale mali za sebou tréning, a to najskôr od predstavit­eľov vojenskej kontrarozv­iedky FSB.

Christo Grozev investigat­ívny novinár

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia