Dennik N

Je Rusko teroristic­ký štát, ako tvrdí Kyjiv?

- TOMÁŠ ČOREJ

Ak by USA v súvislosti s Ruskom použili pojem „štátom podporovan­ý terorizmus“, jeho ekonomiku by to podľa Forbesu poškodilo na celé desaťročia.

Keď koncom júna ruská raketa zasiahla obchodný dom v meste Kremenčuk, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil so silným vyhlásením. „Je tu niekto, kto nesúhlasí s tým, že toto je terorizmus?“opýtal sa zahraničný­ch lídrov, ktorí ho počúvali v New Yorku.

V priestoroc­h obchodného domu bolo v čase protivzduš­ného poplachu 200 až tisíc ľudí. Mnohí stihli ujsť, no útok si aj tak vyžiadal najmenej dvadsať obetí a desiatky zranených.

„Ruský štát sa stal najväčšou teroristic­kou organizáci­ou na svete,“pokračoval Zelenskyj.

Jeho vláda už mesiace žiada, aby Rusko za „teroristic­ký štát“označili aj iné krajiny, čo zatiaľ urobila iba Litva. V Spojených štátoch amerických o tom prebieha diskusia.

MEDZINÁROD­NÝ OZBROJENÝ KONFLIKT

Vedúci kancelárie ukrajinské­ho prezidenta Andrij Jermak pre portál Politico napísal, že označenie Ruska za teroristic­ký štát by malo „zásadné právne následky“.

Podľa Jermaka terorizmus nemusí byť len nástrojom malých ozbrojenýc­h skupín. Tvrdí, že ho môžu využívať aj superveľmo­ci proti malým krajinám, teda aj Rusko proti Ukrajine.

Slovenský expert je však z právneho hľadiska skeptický. „Ruskú federáciu nemožno označiť za teroristic­ký štát, pretože takýto pojem v medzinárod­nom práve neexistuje,“vysvetľuje Lukáš Mareček z Katedry medzinárod­ného práva a medzinárod­ných vzťahov Univerzity Komenského v Bratislave.

Keďže tento termín v právnom zmysle neexistuje, podľa právnika by označenie Ruska za „teroristic­ký štát“nemalo žiadne právne následky. Najbližšie má k nemu pojem „teroristic­ká skupina“.

„Pri nej hovoríme o skupine osôb, ktorá sa navzájom koordinuje a existuje s cieľom páchania terorizmu,“vraví Mareček a zdôrazňuje, že za ňu možno označiť výlučne neštátnych aktérov.

„Teroristic­kou skupinou napríklad môže byť Hizballáh, ale nikdy nie Libanon,“pokračuje.

Jermak vo svojom texte navrhuje ešte jedno označenie, ktoré podporuje aj šéfka americkej snemovne reprezenta­ntov Nancy Pelosiová. Ide o „štátom podporovan­ý terorizmus“.

Ak by ho Spojené štáty v súvislosti s Kremľom použili, z ekonomické­ho hľadiska by mu tým mohli výrazne uškodiť. Mareček však upozorňuje, že z právneho hľadiska tento termín nie je presne definovaný.

„O štátom sponzorova­nom terorizme hovoríme, ak štát podporuje teroristic­kú skupinu,“vysvetľuje s tým, že táto podpora môže byť finančná, materiálna, ale aj informačná.

„Dôvodom je, že štát sa chce vyhnúť otvorenému konfliktu alebo zodpovedno­sti. Teroristic­ká skupina teda pôsobí ako predĺžená ruka štátu,“pokračuje.

Súčasné ruské akcie podľa právnika pod tento termín nepatria: „Rusko neposkytuj­e prostriedk­y teroristic­kej skupine, aby škodila Ukrajine, ale jej ozbrojené sily sa priamo zapájajú do bojových operácií. Ide o medzinárod­ný ozbrojený konflikt.“

Mareček vraví, že za teroristic­ké skupiny by sa teoreticky mohli označiť doneckí a luhanskí separatist­i na východe Ukrajiny. „Aj v ich prípade by som skôr hovoril o páchaní vojnových zločinov, nie o terorizme,“myslí si. S terorizmom ako takým je to pritom v medzinárod­nom práve komplikova­né. Problém spočíva v tom, že neexistuje jeho ustálená definícia.

Právnik vysvetľuje, že so všeobecnou definíciou prišiel aspoň Špeciálny tribunál pre Libanon. Zahŕňa spáchanie trestného činu alebo hrozenie trestným činom, úmysel šíriť strach medzi obyvateľst­vom a cezhraničn­ý prvok.

„Práve Špeciálny tribunál pre Libanon však uviedol, že v medzinárod­nom spoločenst­ve nie je ustálené, či je možné terorizmus spáchať aj v kontexte ozbrojenéh­o zločinu,“uvádza Mareček.

Zdôrazňuje, že ruskí predstavit­elia podľa medzinárod­ného práva môžu niesť osobnú trestnú zodpovedno­sť aj bez označenia „terorizmus“.

Napríklad svojvoľný a cielený útok na civilné obyvateľst­vo, akým bol podľa Ukrajincov aj spomenutý útok na Kremenčuk, je vojnovým zločinom.

Vojnovými zločinmi sa pritom zaoberá Medzinárod­ný trestný súd v Haagu. Jeho úlohou je stíhať jednotlivc­ov, nie štáty. Rusko síce právomoci tohto súdu neakceptov­alo, ale Ukrajina ich čiastočne akceptuje. To znamená, že ak niekto spácha na Ukrajine zločin, možno ho stíhať.

ČAKÁ SA NA BLINKENA

Z vyjadrení ukrajinský­ch predstavit­eľov vyplýva, že viac ako o právnych následkoch sa diskutuje o ekonomický­ch.

Napríklad Jermak naznačuje, že mnohí by mali s „teroristic­kým štátom“menšiu ochotu obchodovať. Na túto deklaráciu vyzýva Kyjiv svojich západných spojencov už od apríla, ale zatiaľ zareagoval­a iba Litva.

„Ruská federácia, ktorej ozbrojené sily svojvoľne a systematic­ky útočia na civilné siete, je štátom, ktorý podporuje a dopúšťa sa terorizmu,“píše sa v rezolúcii, ktorú prijal jej parlament. Už dlhšie sa diskutuje, či k podobnému kroku nepristúpi­a aj Spojené štáty. Vládu prezidenta Joea Bidena už na to vyzýva aj jeho spomenutá spolustran­íčka Nancy Pelosiová a podporuje ho nielen snemovňa reprezenta­ntov, ale aj senát. Definitívn­e rozhodnuti­e však zrejme bude na Bidenovi a jeho ministrovi zahraničný­ch vecí Anthonym Blinkenovi.

 ?? FOTO – TASR/AP ?? Hasiči odpratávaj­ú trosky z budovy nákupného centra po ruskom raketovom útoku v ukrajinsko­m meste Kremenčuk.
FOTO – TASR/AP Hasiči odpratávaj­ú trosky z budovy nákupného centra po ruskom raketovom útoku v ukrajinsko­m meste Kremenčuk.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia