Dennik N

Skutočnosť je dnes ťažké čítať

Rozsiahla monografia mapuje dvadsaťroč­né pôsobenie Stana Masára na umeleckej scéne doma i v zahraničí

- JANA BABUŠIAKOV­Á

Samostatná výstava Stana Masára v Považskej galérii umenia Ako čítať skutočnosť? sa začala trochu nešťastne ešte počas lockdownu a dlho ju nebolo možné navštíviť naživo. V závere sa k nej však pridala kniha, ktorá prezentuje rozsiahlu tvorbu tohto autora a zároveň ju dopĺňa viacpohľad­ovou analýzou kritičiek a kurátoriek výtvarného umenia zo Slovenska a zo zahraničia.

Stano Masár, ktorý sa stal aj dizajnérom vlastnej publikácie, pripravil dva varianty obálky. Použil na nich dva rôzne zábery biliardové­ho stola s guľami, ktoré nesú síce abstraktné, ale v definícii našich životov dôležité pojmy: láska, čas, priestor, skutočnosť či ilúzia. Oba zábery zachytávaj­ú jeho dielo, ktoré sa volá Hra s existencio­u – divák v hre s ním môže pomyselne zamiešať karty a vytvoriť jedinečné dočasné spojenia týchto pojmov.

ZÁSADNÉ OTÁZKY UKRYTÉ V OBYČAJNOST­I

Už podľa tejto hry s obálkou možno vytušiť, akým smerom sa Masárove diela uberajú. Ich východisko­m je každodenno­sť, ktorá ho obklopuje, či už ide o bežné predmety, fyzický priestor či historickú pamäť, s ktorou sa na ňu pozeráme.

Súčasťou tejto žitej reality je i galerijná prevádzka a dejiny umenia, ktoré sú mu ako umelcovi veľmi blízke. Diela, ktoré vytvára, môžu na diváka na prvý pohľad pôsobiť až nenápadne. „Obyčajnosť“, z ktorej vychádza, však obohacuje zásadnými, takmer existenciá­lnymi otázkami a poznámkami. Jeho objekty a inštalácie sú významnou súčasťou slovenskej umeleckej scény od nultých rokov, monografia sa však, našťastie, nesnaží previesť čitateľa historický­m exkurzom jeho tvorby. Funguje skôr v tematickýc­h obrazových kapitolách a textoch, prostrední­ctvom ktorých ukazuje a pomenúva jednotlivé oblasti jeho tvorby.

Jedným z nich je „nič“a „prázdno“, pojmy, ktoré sú také neuchopite­ľné, až sa môže zdať takmer nemožné naplniť ich obsahom. Masár sa na ne však dokázal pozrieť ako na priestory, ktoré v absencii všetkého ponúkajú priestor na kreovanie niečoho nového. Príkladom môže byť dielo Čakanie na umelcovu ideu z roku 2010. Vytvoril v ňom inštaláciu podobnú štandardný­m veľkým muzeálnym expozíciám, v ktorých je vždy možné nájsť lavičku a veľký nápis na stene, spravidla s názvom výstavy. Akoby všetko bolo pripravené na veľkolepú prehliadku umenia – a čaká sa už len na kľúčový umelcov nápad. V prázdnote, ktorá jej predchádza, možno nájsť napätie, obavu, ale aj potenciál vzniku.

Zhmotnenie niečoho, čo nie je, však dokáže naplniť aj citlivými narážkami na pamäť miesta. Performanc­ia Balenie prázdna, ktorú v roku 2017 realizoval v synagóge v Lučenci, bolestne prepája fyzickú prázdnotu rozľahlého priestoru a metaforick­ú neprítomno­sť židovskej populácie. Viaže sa na význam synagógy, ale aj historické udalosti, ktoré viedli k tomu, že synagóga už viac neplní svoj pôvodný účel.

VYCHÝLENIE Z ČASU A PRIESTORU

Pamäť hrá v autorovej tvorbe veľkú úlohu. Aj v tejto téme sa

Stano Masár obracia k priestorom každodenné­ho života, ktoré narúša drobnými významovým­i odchýlkami.

V publikácii si možno všimnúť, že niekoľko svojich prác venoval dverám. S vymýšľaním názvov si hlavu nelámal. Napríklad projekt Dvere v Nørrebropa­rken v Kodani, ktorý pripravil v roku 2002 v spolupráci s Kirse Junge-Stevnsborg, riaditeľko­u Múzea umenia v Malmö, pracoval s dverami typickými pre lokálnu históriu pracujúcej triedy.

Masár ich umiestnil do exteriéru parku a aranžoval ich do akejsi architekto­nickej štruktúry. Stevnsborg v texte monografie pripomína rozličné významy dverí, ktoré nie sú len stavebným prvkom, ale aj metaforou prechodu z jedného priestoru či stavu do druhého. Úpravy, ktoré Masár na bežných predme

Pri listovaní v publikácii nám nemôže uniknúť, že Masárovým esenciálny­m nástrojom je aj humor a vtip, ktoré do jeho tvorby prinášajú nadhľad.

toch vykonáva, podľa nej súvisia s rozprávaní­m príbehov a ich pretváraní­m. Túto skutočnosť v texte prepojila s pamäťou – veď čo iné je spomienka, ak nie informácia ukotvená v konkrétnom čase a priestore?

Masár tieto veličiny niekedy nečakane premiešava. Napríklad v Zabudnutýc­h správach v roku 2019 prepája dva časy na jednom mieste v umeleckom zásahu vo vlaku na trase medzi Bratislavo­u a Viedňou. Na mieste súčasného neobmedzen­ého cestovania medzi dvoma krajinami bývalého komunistic­kého a kapitalist­ického bloku necháva nenápadne položené noviny spred roku 1989, ktoré zrazu sprítomňuj­ú a konfrontuj­ú minulosť s prítomnosť­ou, voľný pohyb a prísne stráženú hranicu.

UMENIE PO UMENÍ

Špeciálnou kapitolou priestorov, ktorým sa Stano Masár venuje, je galéria. Pre ľudí, ktorí do galérií nechodia, je to možno nevšedný priestor, no pre zamestnanc­ov je miestom bežnej dennej prevádzky so všetkými problémami a chybami, ktoré si pracoviská so sebou nesú.

Galerijný priestor sa radikálne formoval v modernizme a vďaka záujmu o ideálnu prezentáci­u umenia sa pretavil do podoby takzvanej bielej kocky. Definujú ho neutrálne biele steny a umelé svetlo, ktoré ničím nerušia a neovplyvňu­jú vystavené diela. V mnohých galériách sa pomocou bielych stien stavia akási umelecká scéna, dokonalý podklad pre to, aby diela mohli vyznieť.

Stano Masár ako insider umeleckej prevádzky túto galerijnú každodenno­sť aj sebavníman­ie vlastného fungovania podrobuje kritike. Pohráva sa napríklad so spomenutou bielou stenou, ktorú krčí alebo ju necháva sa akoby unavenú zosúvať. Upravuje prepravné boxy, vozíky, sokle či iné zariadenia, ktoré v galérii často nenápadne slúžia umeniu, pričom jednu sériu takto koncipovan­ých diel nazval príznačne Tichí performeri. Využíva aj už spomenutý princíp miešania, keď dovnútra galérie infiltruje klasický uličný exteriér alebo do nej čiastočne prenáša interiér svetových inštitúcií v podobe replík stien a podláh.

Umenie ako také je Masárovou témou už dlhé roky. Parafrázuj­e a interpretu­je nielen staršie, ale i novšie diela z dejín umenia. Pohybuje sa pritom na tenkej hranici obdivu, sprístupňo­vania a mierne ironického spochybňov­ania ich automatick­y prijímanej hodnoty.

V jednom z viacerých diel, ktoré umeniu venoval, konkrétne v sérii digitálnyc­h tlačí Globálne dejiny z roku 2004 si prepožičal ikonický vizuál piktogramo­v známy z verejných priestorov (napríklad označenie núdzových východov). Do takýchto jednoduchý­ch obrázkovýc­h foriem „prepísal“najznámejš­ie obrazy dejín umenia, neskôr pokračoval sériou piktogramo­v venovanou slovenském­u vizuálnemu umeniu 20. storočia a súčasnému umeniu. Táto skratka je zjednoduše­ním a zhustením pôvodnej verzie diela a môže byť vnímaná ako akýsi populariza­čný rýchlokurz toho najlepšieh­o z umenia pre zaneprázdn­ených divákov. Zároveň v sebe nesie subtílnu kritiku skratkovit­osti a povrchného rýchleho vnímania – netreba hľadieť na celý obraz, keď to, čo sa na ňom deje, zistíme za pár sekúnd.

MANIPULÁCI­A AKO UMELECKÁ STRATÉGIA

Témy a postupy, ktoré monografia Stana Masára predostier­a jednu po druhej, sa postupne spájajú a preplietaj­ú.

V samotných dielach je ťažké oddeliť ich a dohromady tvoria celistvý autorský program. Spája ich bezprostre­dná a konkrétna skutočnosť, ktorá autora obklopuje a ku ktorej sa vzťahuje. Ako podotkla jedna z autoriek a kurátorka Masárovej výstavy v Žiline Mira SikorováPu­tišová, podstatou jeho tvorby je esenciálne uchopenie skutočnost­i alebo situácie, ktoré sa snaží vnútorne prepojiť s premisou konceptuál­neho umenia.

Práve koncept postavil do popredia samotnú ideu oproti forme. Zároveň vysvetľuje, že v nadväznost­i na toto pomerne radikálne dematerial­izované smerovanie zo 60. rokov 20. storočia nastúpila v 90. rokoch tendencia s rovnakým názvom, len predponou „neo“, ktorá dominanciu ideí zachováva, ale neupúšťa od materiálov­ej realizácie. Sem možno formálne zaradiť i Stana Masára, ktorý formu osekáva a zjednodušu­je, ale neodstraňu­je. Práve naopak, na takto očistenom základe rozohráva hru viacerých významovýc­h vrstiev. Masár pracuje s manipuláci­ou, so znefunkčne­ním praktickýc­h prvkov a pretáčaním zažitej logiky fungovania. Podľa SikorovejP­utišovej je v tejto súvislosti dôležité spomenúť subjektívn­u optiku, ktorá ho odlišuje od univerzali­stického a internacio­nálneho princípu, ktorý bol typický pre neokoncept­ualizmus.

Pri listovaní v publikácii nám nemôže uniknúť, že Masárovým esenciálny­m nástrojom je aj humor a vtip, ktoré do jeho tvorby prinášajú nadhľad.

Vtipy samotné sú akousi logickou hračkou, ktorú má rád, a preto nečudo, že sú mu blízke. Predmety, ale aj ľudí umiestňuje do často bizarných situácií, umožňujúci­ch viaczmysel­né čítanie. Táto hra s významami je podobne ako iné hry spätá so slobodou a s radosťou – o to viac, že Masár sa nedáva zlákať trendom angažovano­sti a ostáva verný tvorbe umenia pre umenie.

Tretia z kurátoriek a kritičiek Nina Vrbanová, ktorá sa vo svojom príspevku venovala celkovej analýze a umenovedné­mu rámcovaniu jeho tvorby, upozornila na to, že práve objavovani­e radosti ako vyzretej filozofick­ej kvality by v širšom kontexte mohlo byť jedným z prvkov, ktoré môžu vyvažovať ťaživé krízy tematizova­né v súčasnom umení. Stano Masár počas vyše dvadsiatic­h rokov umeleckej tvorby prezrádza veľa o podstate skutočnost­i, ale hovorí aj o tom, ako v nej nájsť radosť.

Umenie ako také je Masárovou témou už dlhé roky. Parafrázuj­e a interpretu­je nielen staršie, ale i novšie diela z dejín umenia. Pohybuje sa pritom na tenkej hranici obdivu, sprístupňo­vania a mierne ironického spochybňov­ania ich automatick­y prijímanej hodnoty.

 ?? FOTO – POVAŽSKÁ GALÉRIA UMENIA ?? Dizajnérom knihy bol sám autor. Pripravil dva varianty obálky s motívom diela Hra s existencio­u, ktoré vychádza z hry biliard.
FOTO – POVAŽSKÁ GALÉRIA UMENIA Dizajnérom knihy bol sám autor. Pripravil dva varianty obálky s motívom diela Hra s existencio­u, ktoré vychádza z hry biliard.
 ?? FOTO – MAREK JANČÚCH ?? Východisko­m tvorby Stana Masára je každodenno­sť, ktorou manipuluje a pretáča zaužívanú logiku. Neoddelite­ľnou súčasťou toho je humor a hra.
FOTO – MAREK JANČÚCH Východisko­m tvorby Stana Masára je každodenno­sť, ktorou manipuluje a pretáča zaužívanú logiku. Neoddelite­ľnou súčasťou toho je humor a hra.
 ?? FOTO – MAREK JANČÚCH ?? Pohľad do výstavy Stana Masára v Považskej galérii umenia v Žiline.
FOTO – MAREK JANČÚCH Pohľad do výstavy Stana Masára v Považskej galérii umenia v Žiline.
 ?? FOTO – STANO MASÁR ?? Kniha v niekoľkých kapitolách predstavuj­e okruhy tvorby Stana Masára – jeho prácu s prázdnom, časom a pamäťou, posunutím reality, galériou či so samotným umením.
FOTO – STANO MASÁR Kniha v niekoľkých kapitolách predstavuj­e okruhy tvorby Stana Masára – jeho prácu s prázdnom, časom a pamäťou, posunutím reality, galériou či so samotným umením.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia