Dennik N

Rusi v stopách al-Káidy

Potravinov­ú krízu treba po svojom vysvetliť práve tam, kde jej dôsledky dopadnú najsilnejš­ie

-

Televízia Russia Today otvára novú centrálu v kenskom Nairobi. Po tom, čo ju z vysielacíc­h okruhov vyradila celá Európa, sa sústreďuje na krajiny tretieho sveta a novým centrom ruských záujmov sa stáva anglofónna Afrika. Potravinov­ú krízu, ktorú Rusko vyvolalo vojnou na Ukrajine, treba po svojom vysvetliť práve tam, kde jej dôsledky dopadnú najsilnejš­ie. Deň po podpise záruk umožňujúci­ch vývoz obilia z Ukrajiny zaútočilo Rusko raketami Kaliber na prístav v Odese a ukázalo OSN a svetu, ako vážne berie medzinárod­né dohody. Hladomor príde a Rusko chce z neho profitovať a pokúsiť sa zásadne zmeniť usporiadan­ie sveta.

Čo sa týka Afriky, jej frankofónn­u časť má podchytenú už niekoľko rokov dezinforma­čnými webmi i televíznym vysielaním a prináša mu to ovocie. Odpútať krajiny od francúzske­ho, a teda aj európskeho vplyvu sa mu darí dvoma spôsobmi. Tým prvým je, že využíva prebiehajú­ce konflikty. Prvým štátom s ruskou vlajkou na vládnom paláci je Stredoafri­cká republika, ktorá vstúpila do ozbrojenéh­o konfliktu militantný­ch náboženský­ch skupín v občianskej vojne trvajúcej od roku 2013. Desaťtisíc­e vojakov mierovej misie MINUSCA sa snažili situáciu upokojiť, no aj pričinením ruských žoldnierov zo skupiny Wagnerovco­v sa vojna ťahala roky, až prezident Touadéra požiadal Rusko o podporu mimo mandátu OSN. Prezidenta a vládu tak stráži bezpečnost­ná služba Sewa security patriaca Jevgenijov­i Prigožinov­i. Rovnako ako Wagnerovci, ktorí útočia raz na jednu, raz na druhú stranu, aby v krajine udržiavali napätie a chaos. Medzinárod­né organizáci­e ich obvinili z hromadných popráv, znásilňova­nia a mučenia. V Stredoafri­ckej republike pôsobí aj niekoľko ďalších ruských ochraniek a spoločnost­í, ktoré tam ťažia diamanty.

Tým druhým spôsobom je vyvolávani­e a koordináci­a konfliktov.

Najďalej zašla situácia v Mali. Roky teroru al-Káidy a ďalších militantný­ch skupín oslabili postavenie vlády a dezinforma­čná kampaň obrátila verejnú mienku proti Francúzsku, ktoré venovalo nemalé prostriedk­y na boj proti teroristom. Viceprezid­ent Goita potom uväznil prezidenta a premiéra a vojenským pučom sa chopil moci v krajine. Rusko mu prišlo na pomoc vrtuľníkmi, radarmi, zbraňami a hlavne žoldniermi. Francúzi sa stiahli a Wagnerovci pohodlne prišli na pole, ktoré im vyčistili teroristic­ké skupiny. Keby medzi nimi existovala dohoda, nevyzeralo by to ináč a podobný scenár sa rysuje aj v iných krajinách, napríklad v Burkine Faso alebo v Nigeri, či Kamerune. Tam však nejde o prípravu puču, ale o vyzbrojova­nie prezidenta, od ktorého sa pre teror voči vlastným občanom odklonili USA. Všetky teroristic­ké skupiny v oblasti Sahelu boli pravdepodo­bne vyzbrojova­né výbušninam­i z Líbye, kde majú Wagnerovci takisto silné zázemie. Ak sme na petrohrads­kom ekonomicko­m fóre videli premávať sa zástupcov Talibanu a sledovali Lavrova, ako dohoduje dodávky zbrojnej techniky z Iránu, zďaleka to neboli prvé zúfalé ruské kontakty s teroristam­i.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia