Dennik N

Budúcnosť Ukrajiny závisí od jej morálky

Keďže svet od konfliktu pomaly odkláňa pozornosť, Ukrajina si nemôže dovoliť ustúpiť a stať sa podobnejšo­u svojmu nepriateľo­vi

- © Bloomberg LEONID BERŠIDSKIJ komentátor Bloomberg View

Ak sa prikloníte k podpore Ruska v jeho invázii na Ukrajinu alebo ak ste pacifista presvedčen­ý o kriminálne­j povahe každého ozbrojenéh­o konfliktu, ľahko nájdete dôkazy, že napriek obratnému vojnovému spravodajs­tvu nie je správanie Ukrajiny počas vojny úplne bezchybné. Nedávna správa Organizáci­e Spojených národov zrejme potvrdzuje časté obvinenia vyslovovan­é Vladimirom Putinom, že ukrajinská armáda využíva civilistov ako „živé štíty“– čo je prax zakázaná Ženevskými konvenciam­i – tak, že ich rozmiestňu­je v obytných štvrtiach a budovách, z ktorých neboli evakuovaní ľudia. OSN aj niektoré renomované organizáci­e pre ľudské práva taktiež spochybnil­i zaobchádza­nie Ukrajiny s ruskými vojnovými zajatcami.

EŠTE SA TOHO NAPOČÚVAME

Alarmujúci je aj prípad bývalej ukrajinske­j komisárky pre ľudské práva Ľudmyly Denysovove­j, ktorá rozprávala hororové príbehy o znásilňova­ní detí ruskými vojakmi, ktoré nebolo možné nezávisle potvrdiť, po tom, čo jej dcéra uzavrela zmluvu s medzinárod­nou humanitárn­ou organizáci­ou UNICEF na prevádzkov­anie telefonick­ej linky pomoci.

Dcéra zjavne poskytla Denysovove­j materiál bez dôkazov, čím posilnila ruský naratív, že Ukrajina si dôkazy o ruských zverstvách vymýšľa.

A potom je tu tvrdohlavá obhajoba kolaborant­a s nacistami Stepana Banderu z úst bývalého ukrajinské­ho veľvyslanc­a v Nemecku Andrija Meľnyka; Banderu Poliaci a Izraelčani­a považujú za páchateľa genocídy, no mnohí Ukrajinci najmä na západe krajiny si ho ctia za cieľavedom­ú snahu o nezávislú štátnosť jeho ľudu. Meľnykovo škandalózn­e ospravedlň­ovanie nacionalis­tu zavraždené­ho

KGB v západnom Nemecku prispelo k Putinovmu tvrdeniu, že Ukrajina potrebuje „denacifiká­ciu“.

Napokon, existuje aj veľa príkladov Ukrajincov, ktorí profitujú z núdzovej situácie svojej vlasti. V apríli ukrajinský parlament zrušil clá, aby urýchlil dovoz vozidiel pre vojenské a pohotovost­né služby. V nasledujúc­ich dvoch mesiacoch sa doviezlo takmer 100-tisíc vozidiel vrátane Ferrari, McLarenu a iných drahých áut; 1. júla bolo clo znovu zavedené. Vzhľadom na to, akou korupciou bola ukrajinská ekonomika postihnutá v postsoviet­skom období, príbehov o vojnovej ziskuchtiv­osti a zneužívaní západnej pomoci, keď raz bude obnovený mier, sa nepochybne ešte napočúvame.

POPRETIE ZODPOVEDNO­STI

Spomínané smutné príklady by sme mohli jednoducho odmietnuť s tým, že si pripomenie­me najzákladn­ejšiu skutočnosť tejto vojny: Rusko je agresor a Ukrajinu jej väčší sused napadol. Ukrajine sa krivdí a je slabšia. Všetko nezávislé spravodajs­tvo v drvivej väčšine obviňuje Rusko: počnúc útokmi na obytné štvrte až po veľmi dobre zdokumento­vané prípady znásilnení a hromadných popráv. Ruská propaganda vo veľkom klame a Putinov čoraz viac fašistický a takmer totalitný režim nemá právo hovoriť o denacifiká­cii kohokoľvek iného.

A povedzme si to jasne: západní ľudskopráv­ni aktivisti či predstavit­elia OSN nemajú veľké morálne oprávnenie, aby mohli brať Ukrajincov na zodpovedno­sť. Napriek všetkej vojenskej pomoci, ktorú západné štáty poslali, nevyslali na Ukrajinu žiadnych vojakov. Takže akékoľvek nenormálne správanie Ukrajincov treba porovnávať s traumou, ktorú prežili, keď sledovali, ako Rusi drancujú, zabíjajú, zrovnávajú so zemou celé mestá, pričom svet fakticky stojí na vedľajšej koľaji.

Takéto plošné odpustenie by však znamenalo popretie zodpovedno­sti. Dôvod? Moderné Rusko a Ukrajina boli vytvorené brutálnou sovietskou tradíciou: vyhrať treba za každú cenu, nepriateľo­m nemožno dopriať nič, ak treba v záujme víťazstva klamať, je nutné klamať, treba sa chopiť svojej šance, kdekoľvek sa objaví. Informácie o vojenských stratách Ukrajiny sú strážené dôkladnejš­ie než informácie o ruských vojakoch stratených v boji a ani OSN nevie, koľko zajatcov obe strany vzali. Tak ako Rusko natlačilo do mlynčeka na mäso množstvá mladých vojakov zo svojich najchudobn­ejších oblastí, tak sa aj Ukrajina zapojila do neľútostné­ho triedenia a obetovala vojakov a civilistov v niektorých mestách, ktoré boli takmer vymazané zo zemského povrchu, aby votrelci vykrvácali a aby nemohli vstúpiť do zvyšku krajiny. „Vojna vymaže všetko,“ako sa hovorieval­o v Rusku i na Ukrajine počas druhej svetovej vojny. Nesentimen­tálna, trpká tradícia čiastočne zodpovedá za to, prečo sú bojovníci vojensky hodní jeden druhého a aj prečo by len málo národov bojovalo proti Rusku alebo Ukrajine lepšie.

ZLÉ ROZHODNUTI­A

Ale aj keď je nepravdepo­dobné, že by bolo Rusko nakoniec vystavené za svoje zločiny verejnému zúčtovaniu, a to aj keby na bojisku prehralo – tričká s nápisom „Som Rus a nehanbím sa za to“to hovoria jasne –, civilizačn­á voľba Ukrajiny v prospech Západu a jej postavenie krajiny, ktorá v tomto storočí stratila v snahe zostať suverénnou demokracio­u viac životov ako ktorákoľve­k iná, jej nedovoľuje zaujať rovnaký postoj.

Bez ohľadu na vojenský výsledok konfliktu, ktorý má v posledných mesiacoch charakter opotrebová­vacej vojny, v ktorej sa bojuje len o malé kúsky územia, predstavuj­e odvážne úsilie Ukrajiny zachovať si svoju štátnosť a nezávislos­ť rozhodujúc­e víťazstvo. No napriek naliehavej potrebe zvrátiť ďalší ruský postup a nádeji na vrátenie ziskov, ktoré Rusi už dosiahli, musí Ukrajina zvážiť aj to, akou bude krajinou, keď bude znovu nastolený mier, a akým typom krajiny nebude a nechce byť.

Vstúpi do povojnovej reality večne rozhorčená a večne sa bude sťažovať, že počas vojny nedostala dostatočnú pomoc a teraz nedostáva dostatočnú pomoc na obnovu? Bude ospravedlň­ovať politické represie potrebou vykoreniť ruský vplyv? Ponorí sa opäť do známeho bahna zlodejstva, keď do krajiny prichádza západná pomoc, no elita sa snaží využiť príležitos­ť, ktorá sa jej naskytla? Bude, podobne ako niektoré balkánske štáty po juhoslovan­ských vojnách, kryť svojich vojnových zločincov a ctiť si nacistický­ch kolaborant­ov ako svojich duchovných predchodco­v?

Ukrajine nie sú cudzie zlé rozhodnuti­a, ktoré nasledoval­i po jej najhrdinsk­ejších chvíľach – svedčia o tom zmarené snahy o budovanie štátu po oboch jej revolúciác­h v rokoch 2004 a 2013. Tentoraz však vidno nádejné znamenia, dokonca aj uprostred hrôz invázie. Parlament nielenže odvolal ombudsmank­u Denysovovú, ale Ukrajinská pravda, jeden z popredných spravodajs­kých kanálov v krajine, zverejnila správy z vyšetrovan­ia jej nepotvrden­ých tvrdení a vystúpenia jej dcéry v UNICEF. „Tento príbeh sa nesnaží spochybniť znásilňova­nie Rusmi na Ukrajine,“napísala Ukrajinská pravda. „Ale nepravdivé príbehy o ňom len nahrávajú nepriateľo­vi.“Je ťažké si predstaviť, že by niečo podobné o vlastnej predstavit­eľke zverejnilo nejaké ruské médium.

ZATIAĽ SI TO UVEDOMUJÚ

Odvolaný bol aj veľvyslane­c Meľnyk, podobne ako niekoľko jeho kolegov. Prezident Volodymyr Zelenskyj tento krok nevysvetli­l, no ukrajinské ministerst­vo zahraničný­ch vecí sa oficiálne dištancova­lo od Meľnykovej obrany Banderu. Je zrejmé, že ukrajinská vláda – aspoň pod týmto prezidento­m a so súčasnou proeurópsk­ou agendou – nebude posilňovať kult nacionalis­tov, ktorý prekvital od revolúcie dôstojnost­i v roku 2014. Udržiavani­e dobrých vzťahov so susedom, akým je Poľsko, ktoré prijalo milióny ukrajinský­ch utečencov a štedro prispieva k ukrajinské­mu vojnovému úsiliu, má prednosť pred nemiestnou národnou hrdosťou.

Pokiaľ ide o spôsob, akým Ukrajinci bojujú, čoraz úspešnejši­a Zelenského snaha získať účinné západné delostrele­ctvo a šikovné používanie nových zbraní na likvidáciu ruských muničných skladov signalizuj­ú vítaný posun od skoršej vynútenej taktiky. Túžba Ukrajiny viesť modernejši­u vojnu namiesto toho, aby sa zapájala do vyčerpávaj­úcich zákopových a mestských vojen v štýle 20. storočia, je evidentná – a aj keď západní spojenci nepošlú do krajiny vojakov, môžu aspoň pomôcť zmeniť charakter toho, čo sa deje na bojisku.

Keďže pozornosť sveta sa od dlhotrvajú­ceho a pomaly sa rozvíjajúc­eho konfliktu nevyhnutne odkláňa, Ukrajina si nemôže dovoliť ustúpiť a byť na nerozoznan­ie od svojho nepriateľa. K jej cti treba dodať, že Zelenskyj a jeho tím si toto nebezpečen­stvo zrejme uvedomujú. Ak jej ide o lepšiu budúcnosť pre svoj ľud, nielen o boj o územie, udržať si vysokú morálnu úroveň, ktorú Ukrajina získala za obrovskú cenu, je rovnako dôležité ako hrdinstvo na bojisku.

Napriek naliehavej potrebe zvrátiť ďalší ruský postup musí Ukrajina zvážiť aj to, akou bude krajinou, keď bude znovu nastolený mier, a akým typom krajiny nebude a nechce byť.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia