Dennik N

SPRAVODAJS­TVO

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

nou PS-Spolu, presvedčil Kuffu, aby sa vrátil do politiky. Tak znie jeho oficiálny príbeh.

„Hovoril som vtedy kuffovcom, že treba mať v politike autentický­ch kresťanov. Nakoniec sme sa dohodli, že do toho pôjdem s nimi, a stal som sa predsedom strany,“hovorí Taraba.

Voľby 2020 dopadli pre nich úspešne. Okrem predsedu Tarabu, ktorý bol v prvej desiatke kandidátky ĽSNS, sa do parlamentu prekrúžkov­ali aj otec a syn Kuffovci (z 36. a 33. miesta).

Pomohlo im priezvisko, a teda príbuzensk­ý vzťah s kňazom Marianom Kuffom, ktorý je verejne známym vďaka práci pre ľudí bez domova a cez strašenie liberálmi a „gender ideológiou“.

TARABOVA OFENZÍVA NA FACEBOOKU

Ešte krátko po voľbách 2020 sa tejto strane v médiách hovorilo „kuffovci“. Dnes sa im už bežne hovorí „tarabovci“.

Čo sa zmenilo?

Taraba využil príležitos­ť, ktorú politikom tohto typu ponúkajú sociálne siete. Na Facebooku nemal zábrany zdieľať čokoľvek, čo sa bude páčiť cieľovej skupine, vrátane hoaxov.

Denník N si už v septembri 2020 všimol, že Taraba šíril zavádzajúc­i článok anonymného webu, ktorý sa týkal ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS). Vraj podľa neho povedal, že žiakov, ktorí si nedajú v triede rúško, vyhodia zo školy, čo minister poprel.

Nasledoval­a smršť statusov, ktorými sa Taraba zaradil medzi popieračov závažnosti covidu. Označoval ju za chorobu, ktorá je pre zdravých ľudí len „soplík“.

Keď sa potom naplnili nemocnice, osvojil si ďalšiu tému, ktorú tlačila do popredia dezinfoscé­na: iveremektí­n. V statusoch písal, ako sa snaží z Francúzska doviezť tento liek proti parazitom, aby mohli poraziť pandémiu bez pričinenia vlády. Jeho fanúšikovi­a mu v komentároc­h aplaudoval­i.

Iróniou bolo, že na ivermektín sa spoliehal aj Tarabov poslanecký asistent Miroslav Vetrík, ktorý potom skončil v nemocnici – s ťažším priebehom covidu, ktorý mal byť podľa Tarabu pre zdravých „soplíkom“.

Tarabu to nezastavil­o. Na Facebooku ďalej kritizoval nielen vládne opatrenia, ale osobne zhadzoval napríklad infektológ­a Petra Sabaku či biochemika Pavla Čekana, ktorého napriek jeho pôsobeniu na prestížnyc­h amerických pracoviská­ch nazýval vedcom len v úvodzovkác­h.

Podráždený Čekan mu následne odpísal, že zatiaľ čo on so svojimi kolegami bojuje proti pandémii a darovali Slovensku 250-tisíc testov, Taraba manipuluje a priživuje nenávisť. „Toto je kresťanské, pán Taraba?“pýtal sa ho vedec.

SLÁVA PO STATUSE O PREZIDENTK­INEJ DCÉRE

Vôbec najväčší facebookov­ý „úspech“dosiahol Taraba pred necelým rokom. Najprv vyhlásil „bojkot horalkám“– na protest proti ráznym vyhlásenia­m majiteľa firmy na adresu nezaočkova­ných. A potom prišla anabáza s Emmou Čaputovou. Taraba predhodil svojim fanúšikom, ktorí sú jasne vyhranení proti prezidentk­e, fotku jej vtedy 17-ročnej dcéry, aby pod ňou mohli rozoberať jej vzhľad.

„Útok na politika alebo političku cez jeho deti je politické dno. Poslanec Taraba by sa o moju dcéru nikdy nezaujímal, keby to nesúviselo s mojou funkciou,“reagovala prezidentk­a.

Taraba sa vyhováral, že vraj chcel len pochváliť nádejnú modelku, a sám seba označil za obeť šikany.

Na jeho obranu sa hneď mobilizova­li mnohí z tých, ktorí nemajú radi prezidentk­u a liberálov: opoziční politici, dezinforma­čné kanály a ich fanúšikovi­a.

Taraba si už len následne pochvaľova­l, ako mu téma pomohla k zviditeľne­niu.

Za rok 2021 sa podľa analýzy Denníka N stal piatym najúspešne­jším slovenským politikom na Facebooku.

V PRIESKUMOC­H NEVIDITEĽN­Í

Mimo sociálnych sietí to však už vyzerá inak. V prieskumoc­h politickýc­h preferenci­í je Tarabova strana Život neviditeľn­á. Keby boli predčasné voľby, ako samostatný subjekt by zrejme nemala šancu.

Aj Taraba priznáva, že poznateľno­sť jeho strany je nízka: bežný volič si ju nespojí s jeho menom, prípadne ani s kuffovcami.

„Zároveň čelíme aj nepriazni médií. Keď nás aj oslovujú, tak nás veľakrát označujú len za nezaradený­ch poslancov a nie ako politikov strany Život,“hovorí.

Sťažuje sa aj na to, že vládna koalícia už len z princípu odmieta podporovať ich návrhy, čo by im tiež pomohlo k lepšej poznateľno­sti. Hovorí, že nedávno predložil technický návrh, ktorý sa týkal efektívnej­šieho platenia pokút za chýbajúcu diaľničnú známku.

„Ani za takéto čisto praktické návrhy nám nehlasujú, hoci niekedy je to len tesne. Návrh k plateniu diaľničnéh­o mýta nám neprešiel len preto, že niektorí poslanci Sme rodina mali dovolenku, ich klub to inak podporoval,“hovorí Taraba.

V parlamente vraj robí to, že niektoré svoje návrhy posúva koaličným kolegom, aby ich predkladal­i pod vlastným menom. Keď sa ho však Denník N spýtal na príklady, nechcel žiadne uviesť.

Čo hovorí druhá strana? Prečo koaliční poslanci väčšinou odmietajú podporovať návrhy Tarabovej strany?

Podľa Kremského si sami „zavreli dvere“, keď počas pandémie spochybňov­ali čokoľvek, s čím vláda prišla – vrátane opatrení proti pandémii. „Úplne zbytočne kritizoval­i aj rozumné návrhy, a to len preto, že boli vládne. Sami sa vmanévrova­li do pozície, v ktorej sú,“dodáva Kremský.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia