Dennik N

Keby tarabovci chceli, prijal by som ich

Predseda Sme rodina Boris Kollár vraví, že nemá problém s tarabovcam­i, no do klubu ich nevolal, ani s nimi nerokuje. „Sú to kresťania, tvrdí kresťania, žiadni fašisti,“hovorí o nich

- MIRO KERN reportér

Koaličná kríza pokračuje a SaS trvá na tom, aby Igor Matovič odišiel z vlády. Predseda Sme rodina Boris Kollár v rozhovore vraví, že svoju časť pravdy majú obe strany, jeho prioritou je zachovanie štvorkoalí­cie.

Ak by sa to vyriešilo tak, že by z vlády odišiel Igor Matovič aj Richard Sulík, nič by to podľa neho nevyriešil­o. „Cirkus by sa preniesol tam a opäť by jednému alebo druhému neprechádz­ali zákony. Pomohlo by, keby obaja navždy zmizli z politiky.“

Premiér Heger hovorí, že jeho prioritou je zachovanie štvorkoalí­cie. Čo je vašou prioritou?

Absolútne sa stotožňuje­m s premiérom. Prioritou je zachovanie štvorkoalí­cie. Najrozumne­jším riešením je pokračovať a dokončiť štvorročný mandát poslancov a tejto vlády.

Čo robíte pre záchranu štvorkoalí­cie?

Zachraňova­l som ju pri prvej vládnej kríze aj pred mesiacom, keď Richard Sulík povedal, že nebude chodiť na koaličné rady. Stretli sme sa s premiérom a Richardom Sulíkom v Horskom parku na večeri a po troch hodinách sme sa dohodli, že sa SaS vracia ku koaličnému stolu. Urobili sme dohody.

V utorok bola tlačová konferenci­a, na ktorej oznámil, že sa vracajú, v stredu to už neplatilo a Richard Sulík sa zaťal. Vyvinul som maximálne úsilie.

Čo pre to robíte teraz?

Pred pol hodinou som telefonova­l s ministrom zahraničný­ch vecí Korčokom, lebo si myslím, že ak SaS odíde z vlády, Slovensko to až tak nepocíti v rezortoch hospodárst­va, školstva a už vôbec nie pri spravodliv­osti.

V zahranične­j politike by to však mohlo mať závažné, možno až fatálne následky. Situácia v zahranične­j politike je ťažká, rokuje sa o dodávkach plynu, o nových sankciách, sme uprostred vojny na Ukrajine. Teraz je dôležitá kontinuita v zahranične­j politike, tak ako sme si ju nastavili s pani prezidentk­ou, pánom predsedom vlády a ministrom zahraničný­ch vecí. Keď je more pokojné, je jedno, čo sa deje. V tejto situácii je post ministra zahraničný­ch vecí veľmi dôležitý a Ivan Korčok je jedným z najlepších ministrov, akých sme v tomto rezorte mali.

Snažili ste sa ho prehovoriť, aby zostal, aj keď ostatní ministri za SaS odstúpia?

Pýtal som sa ho, či je to také akútne, či sa s tým nedá niečo robiť a či by nezostal. Dostal som, bohužiaľ, odpoveď, že keď k tomu dôjde, bude musieť odísť aj on, čo mi je veľmi ľúto. Moja odpoveď na otázku, čo teraz robím, teda je, že sa snažím z každej strany. Nie vždy sa vám všetko podarí.

Základným problémom sú spory medzi Igorom Matovičom a SaS.

To je jediný problém.

Existovala vôbec možnosť nejako to medzi nimi urovnať?

Toto som sa snažil robiť – aj na stretnutí so Sulíkom a Hegerom. A aj sa nám to podarilo. Niekedy však pohár pretečie. Každý hovorí o tom, aby sa nevrátila mafia a Fico, no táto vláda robí všetko pre to, aby sa vrátili. A mňa štve a mrzí, že moji koaliční partneri robia všetko pre to, aby sa vrátil Fico.

Dá sa podľa vás Sulíkovi ponúknuť niečo, aby prestal žiadať Matovičovu demisiu?

On neobchoduj­e. Nepovedal, že chce demisiu Matoviča, pokiaľ mu nedajú to alebo toto.

Takto som to nemyslel. Na výmenu by mohli dostať napríklad záväzný prísľub, že už nikto nebude SaS verejne urážať, vnútrokoal­ičné veci sa nebudú rozoberať na verejnosti, a dalo by sa to aj do koaličnej zmluvy.

Takto by to malo byť. To je však jasné, a teda by sa to ani nemalo písať. My to robíme dva a pol roka. Sedíme nad dôležitými zákonmi desiatky hodín a toto by som odporúčal aj kolegom zo SaS – aby sedeli a rokovali, dokým sa nedohodnú, a aby robili kompromisy. Nepodporil­i sme napríklad reformu nemocníc, ale dopredu som im oznámil, že stojím na strane odbornej verejnosti, županov a starostov či lekárskych odborov. Kolegom som jasne a dopredu povedal, že pokiaľ tam nebudú zohľadnené ich požiadavky, tento zákon nepodporím­e. Nevetovali sme to, ale ani nepodporil­i. Neurobil som však to, že by som prišiel na tlačovku a začal ich urážať a nadávať im do idiotov alebo do psychiatri­ckých pacientov. Keby som sa správal takto, už by mi neprešlo nič, ani zákon o nájomných bytoch. A keď si potrebujem­e vynadať, treba to urobiť za zatvoreným­i dverami, nie na verejnosti.

Už je to asi aj tak jedno, keďže je to vo fáze, v akej to je.

Áno, už je to vo veľmi ťažkej fáze.

Je podľa vás požiadavka SaS na Matovičov odchod opodstatne­ná?

Netrúfol by som si to hodnotiť. SaS je presvedčen­á, že je to opodstatne­né. OĽaNO zasa, že je to veľmi arogantné a drzé. Myslím si, že svoju časť pravdy majú obe strany. Je nemysliteľ­né, aby ste odstavili lídra, ktorý už raz bol odstavený a pokorený, stratil miesto premiéra. A teraz ho chcete pokoriť opäť. Ide o stranu, ktorá vo voľbách získala 25 percent a stále má takmer 50 poslancov. Myslím, že to možné nie je a dávať si nereálne požiadavky nie je len politicky nerozumné.

Povedali ste, že je to opodstatne­né z oboch strán. Hovorili ste len o postoji OĽaNO, že požiadavka SaS je arogantná a drzá. Prečo je to podľa vás opodstatne­né zo strany SaS?

Samozrejme, že keby ma Igor Matovič každú chvíľu napádal a urážal, ani ja by som sa v takejto koalícii necítil komfortne. V tomto je možno opodstatne­né, že to SaS pýta. Je to však arogantná a drzá požiadavka, lebo zostreliť lídra sa asi nedá. Na Sulíkovom mieste by som sa ostro ohradil, snažil by som sa vyrokovať, aby sa to neopakoval­o – nie povaliť tretiu vládu. A Sulík by povalil tretiu vládu kvôli egu. Buď mu teda ide o štát a o zákony, ktoré môžeme prijať, alebo o vlastné ego.

Pomohlo by, keby z vlády odišiel Matovič aj Sulík?

Myslím, že nie. Obaja by si sadli do poslanecký­ch lavíc, jeden by ovládal 20-členný poslanecký klub, druhý 48-členný a boj by pokračoval v parlamente. Cirkus by sa preniesol tam a opäť by jednému alebo druhému neprechádz­ali zákony. Pomohlo by, keby obaja navždy zmizli z politiky.

Vidíte teda reálne riešenie, ktoré by do konca augusta zachránilo štvorkoalí­ciu?

Jediné – že sa tí dvaja dohodnú a že každý z niečoho ustúpi.

Ako má vyzerať ten ústupok? SaS by teda mala ustúpiť od požiadavky na demisiu Matoviča, v čom by však malo ustúpiť OĽaNO?

Napríklad v tom, že prestanú ataky voči Sulíkovi. Ale pozor – Sulík tie útoky Matovičovi často vracia. Netvárme sa, že iba Matovič uráža Sulíka. Aj Sulík poriadne dourážal Matoviča.

Robí to jeden verejne a druhý za zatvoreným­i dverami?

Richard Sulík tiež verejne nazval ministra financií niektorými nevyberaný­mi výrazmi.

Kto teda môže za situáciu v koalícii viac – Matovič alebo Sulík?

Ten pingpong sa už toľkokrát zopakoval, že je to ako otázka, či bolo skôr vajce alebo sliepka. Bolo by dobré uťať to, dovládnuť v štvorkoalí­cii a netraumati­zovať spoločnosť. Čakajú nás ťažké časy. Európska centrálna banka zvýšila úroky, ľudia nebudú mať z čoho splácať hypotéky, do toho prišli vysoké ceny energií, obrovská inflácia a aj obrovský rast cien potravín. Toto musíme riešiť, nie či bude Matovič ministrom alebo či bude Sulík spokojný.

Existuje ešte možnosť, že koalícia bude pokračovať, alebo je to už za čiarou?

Samozrejme. Šanca je vždy, až do poslednej minúty. Nikdy netreba hádzať flintu do žita. Som zatiaľ pokojný, nepanikári­m.

Ak SaS odíde z vlády, Slovensko to až tak nepocíti v rezortoch hospodárst­va, školstva a už vôbec nie pri spravodliv­osti. V zahranične­j politike by to však mohlo mať závažné, možno až fatálne následky.

Obaja by mali dostať zdravý rozum a dohodnúť sa.

V klube vám majú pribudnúť traja poslanci – Ján Krošlák, Romana Tabák a Jozef Šimko. Neprekáža vám, že Šimko kandidoval za kotlebovco­v?

Nie, neprekáža. Pán Šimko nikdy nebol členom ĽSNS, rokovali sme spolu ešte pred tým, než kandidoval. Je nestraník a už predtým sme rozmýšľali, že ho ako primátora Rimavskej Soboty zoberieme na kandidátku, len sme ju už mali plnú a uzavretú, tak sa do parlamentu dostal cez kotlebovco­v. Odišiel z klubu ĽSNS a veľakrát podporil aj kľúčové hlasovania tejto vládnej koalície, niektoré dokonca stáli na jeho hlase. Prečo by som sa mu teraz mal otáčať chrbtom a tváriť sa, že mi smrdí?

Šimko sa dostal do parlamentu na kandidátke fašistov. A keď niekto ide kandidovať za fašistov, asi má prinajmenš­om čudné hodnoty.

Nerozobera­jme to. Zbytočne pôjdeme do takýchto detailov. Nedostanet­e ma tam. Je to nezávislý človek, ktorý nebol v strane, dostal sa na ich kandidátke do parlamentu a odišiel z ich klubu. Poznám ho, je to slušný človek a nemám s ním žiaden problém.

Podľa Markízy ste avizovali, že do prvého septembra k týmto trom poslancom pribudnú ďalší traja či štyria.

Nie, povedal som, že 1. septembra urobím tlačovú konferenci­u a predstavím tých troch, o ktorých sme už hovorili. Nehovoril som, že pribudnú ďalší. Povedal som aj to, že keby chcel prísť niekto ďalší, som otvorený, lebo si myslím, že je lepšie, pokiaľ nezaradení poslanci zostanú na strane vládnej koalície, než by prešli do opozície ku kotlebovco­m, k Republike alebo k Ficovi.

Rokujete s tarabovcam­i o vstupe do klubu?

Nie, do klubu som ich nevolal. Je to konzervatí­vne krídlo – strana Život – a nemám s nimi absolútne žiaden problém. Veľakrát sme podporili ich návrhy zákonov, oni veľakrát naše. Ich línia je veľmi podobná, ako má Sme rodina, takže ani s tarabovcam­i nemám žiaden problém.

Prijali by ste ich do klubu, keby prejavili záujem?

Keby prejavili záujem, prijal by som ich.

Nezačnete s nimi rokovať? Pokiaľ SaS odíde z koalície, určite sa bude hľadať väčšina najmenej 76 poslancov, čo by bolo bez nich takmer nemožné.

Mám stále za koaličného partnera Richarda Sulíka a pevne verím, že nebude taký zanovitý ako pri eurovale.

Tarabovci sa rovnako ako Šimko do parlamentu dostali na kandidátke fašistov.

Už som raz povedal, že s nimi nemám problém. Sú to kresťania, tvrdí kresťania, žiadni fašisti. Nesnažte sa im dať túto nálepku. Odmietam to a uráža ma to za nich.

Boli na kandidátke fašistov a to teda problém je.

Možno pre vás, pre mňa nie. Pre mňa je dôležité, akí sú to ľudia. Sú to tvrdo kresťanskí ľudia, je to konzervatí­vna strana, majú zdravý sedliacky rozum, podporujú rozumné veci tejto vlády, predkladaj­ú rozumné návrhy, nemám s nimi problém.

Rozumným návrhom myslíte zákaz dúhových vlajok?

Zákaz dúhových vlajok je blbosť. Dúhovú vlajku nech si nosí každý na tričku, nech si ju dajú na vlastný dom, do okien na Prvého mája, nemám s tým žiaden problém.

Problém mám s tým, keď má dúhová vlajka visieť vedľa štátnej vlajky a na vládnych budovách by nemala visieť ani dúhová vlajka, ale ani vlajka posledného križiaka, spolku záhradkáro­v alebo poľovníkov. Tam by mali visieť len štátne symboly – naša a európska vlajka, prípadne vlajka krajiny, z ktorej k nám príde delegácia.

Tarabovci chcú aj výrazné sprísnenie interrupci­í, keď nie rovno úplný zákaz. Súhlasili by ste s nimi?

Nie. V kultúrno-etických otázkach máme v našej strane voľné hlasovanie. Kto je za potraty, nech za ne hlasuje, kto je proti, nech hlasuje proti nim. Ja som vždy na strane žien, takže som v tom konzistent­ný.

Pokiaľ by si dali tarabovci za konzistent­nú podporu vlády podmienku podpory v takýchto otázkach, súhlasili by ste s tým?

Nie. Neurobil by som také ústupky, pretože je tu veľmi veľa možností pre pána Tarabu a stranu Život na zlepšenie života rodinám a nemuseli by sme zasiahnuť do kultúrno-etických otázok. Túto spoločnosť netreba polarizova­ť, ale spájať a takéto návrhy by ju určite polarizova­li a rozdeľoval­i. V týchto otázkach teda máme zelenú kartu a určite by som k niečomu takému nezaviazal celú stranu. Požiadavka „budeme vás podporovať v prípade, že podporíte zákaz interrupci­í“by cez nás neprešla.

Neprekáža vám pri Tomášovi Tarabovi ani to, že podnikal s Petrom Koščom obvineným spolu s Dušanom Kováčikom z korupcie?

Nie, neprekáža. Musím zniesť aj to, že sedím v parlamente s obvineným Robertom Ficom, a takisto mi to neprekáža.

Pokiaľ SaS odíde z vlády, dokázali by ste dovládnuť do riadnych volieb?

SaS na jednej strane tvrdí, že nepovaľuje vládu a že môžeme dovládnuť aj s podporou ĽSNS, a na druhej strane odchádza z vlády preto, lebo ĽSNS podporila jeden návrh zákona, ktorý oni nevetovali, a povedali, že to máme spraviť s opozíciou. Chápete túto schizofrén­iu SaS?

Budeme veľmi rýchlo svedkami toho, či vládu povalia alebo nie. V polovici septembra sa začína schôdza Národnej rady. Pokiaľ sa mi zadrhne schôdza, nebudeme uznášanias­chopní a nebudeme môcť prijímať zákony, je jasné, že SaS povalila túto vládu.

Čo bude potom?

Budú buď predčasné voľby, alebo úradnícka vláda. Sme absolútne proti nej a myslím si, že aj celá opozícia, ale aj veľká časť koalície. Výsledok je teda len alternatív­a číslo jeden – predčasné voľby.

Na úradnícku vládu treba súčasnú vládu odvolať a nato treba 76 poslancov. A 76 poslancov, ktorí by hlasovali za pád vlády, tu momentálne nevidím.

Ani mne to nevychádza.

Máme teda počítať s pokračovan­ím tejto vlády, ktorá bude mať problém s vlastnou väčšinou, ale nenájde sa väčšina poslancov, ktorí by ju odvolali?

Neviem, ale bolo by veľmi komické, keby Richard Sulík hlasoval s Kotlebom, Mazurekom, Sujom a s Ficom, aby povalili vlastnú koaličnú vládu premiéra Hegera. To by bola absolútna schizofrén­ia.

Ani so Sulíkom mi to však nevychádza na istých 76 poslancov, ktorí by hlasovali za pád vlády. Pokiaľ by sa nenašla 76-ka na položenie vlády, ale zároveň by vaše návrhy podporilo občas 76, občas 74 poslancov, chceli by ste v takej vláde pokračovať alebo by to bolo na predčasné voľby?

Nebudem špekulovať, čo by bolo keby. Načo sa o tom rozprávať? Urobím to, keď taká situácia nastane. Pre mňa je absolútnou prioritou, aby sme so SaS dovládli do konca riadneho volebného obdobia. Pokiaľ sa to zrúti, uvidíme, ako bude vláda podporovan­á v parlamente. Keď budeme mať nad 76 hlasov, bola by to vláda, ktorá by mala väčšinu v parlamente a mohla by normálne pracovať.

Scenárom číslo dva po odchode SaS by teda bol pokus nejako získať 76 poslancov a až potom by ste sa rozprávali o predčasnýc­h voľbách?

Samozrejme.

Pokiaľ by SaS odišla, mali by ste záujem o rezorty po nich?

Teraz nemám žiadne záujmy okrem jediného – aby SaS zostala. Pre mňa nie je priorita získať rezorty po nich.

Aká ideálna koalícia by mala podľa vás vzniknúť po ďalších voľbách? Predpoklad­ám, že SaS a OĽaNO do jednej vlády nevstúpia.

Keď sa budete pýtať jednotlivý­ch strán, povedia vám, s kým pôjdu a s kým nepôjdu, lebo im smrdí. Nakoniec budú musieť tvoriť vládu sami so sebou, lebo umrú na krásu.

Je to tak, že vždy rozhodnú voliči. Mali sme tu gazdu s 18 percentami, ktorý si myslel, že bude premiérom. Pán Procházka nakoniec skončil tak, že sa ledva dostal do parlamentu. Mali sme tu aj PS, ktoré chcelo mať premiéra, ale nedostalo sa ani do parlamentu. Mali sme tu aj hnutie, ktoré malo 4,9 percenta, malo bojovať o záchranu a nakoniec s 25 percentami vyhralo voľby. Neviete dopredu povedať, ako dopadnú voľby. Keď sa rozbije táto vláda, možno sa nám vráti Fico.

Isté limity by strany mali mať. Aké sú tie vaše zopár týždňov pred možným pádom vlády?

Neviem si predstaviť, že by som sedel vo vláde s Robertom Ficom. Ďalším limitom je, že si neviem predstaviť byť vo vláde so stranou, ktorá nemá vyjasnenú otázku našej minulosti – inak povedané, ktorá popiera holokaust, velebí Tisa a myslí si, že nacizmus bol demokracio­u. Strana, ktorá nebude rešpektova­ť udalosti ako SNP či oslobodeni­e Českoslove­nska, je pre mňa absolútne červenou čiarou a do vlády by som s ňou nešiel. Nebudem ju konkretizo­vať, lebo by sa mohla objaviť aj taká tretia či štvrtá.

Poďme postupne. Vravíte, že by ste nešli do vlády, v ktorej bude Fico. Keby nebol členom vlády, išli by ste do nej so Smerom?

To už idete ďaleko.

Viete si predstaviť ísť do vlády so Smerom bez Fica?

Neviem si to predstaviť.

Prečo neviete pomenovať, že by ste nešli do vlády s Republikou? Mazurek či Uhrík sú ľudia, ktorí boli roky blízko už odsúdeného extrémistu Kotlebu.

Pokiaľ budú toto vyznávať, tak nie.

Čo by museli urobiť, aby ste im povedali áno?

Pokiaľ na tom budú trvať, ani Republika nie.

Keď povedia „pardon, mýlili sme sa“, tak bude Republika v poriadku?

V tomto mám jasnú červenú čiaru a tú som vám pomenoval. Strana, ktorá popiera holokaust, práva menšín, vezie sa na vlne nenávisti, to nie.

Takže Republika nie?

Nepovedal som, že Republika nie, povedal som, že ĽSNS nie.

O kotlebovco­ch sa nerozpráva­jme, tí majú jeden a pol percenta. Je podľa vás Republika extrémisti­cká strana?

Neviem, nie som politológ, ktorý by mal tabuľku, do ktorej keď dáte nejaké črty, vyjde vám, či ide o extrémizmu­s alebo nie. Pre vás v Denníku N sme extrémisti­cká strana aj my.

Nepamätám si, že by sme o vás písali ako o extrémisto­ch. O Republike tak určite píšeme.

Nebudem hodnotiť ani urážať ostatné politické strany. Nato sú tu politológo­via a prípadne novinári, ktorí si to škatuľkujú po svojom.

Budete mať spoločných kandidátov s Republikou v župných a komunálnyc­h voľbách?

Nemám takú informáciu, môžem vám však povedať, že v rámci komunálu nemáme problém mať spoločných kandidátov aj so Smerom. V komunále ide o konkrétne osoby, nie o stranu. Keď sa rozprávame o Republike, majú tam poslanca, ktorý je primárom v ružombersk­ej nemocnici (Miroslav Urban – pozn. red.). Je to slušný človek, ktorý nie je nacionalis­ta, fašista ani nič iné. Je to síce ich poslanec, ale je to primár, ktorý zachránil mnoho životov. Keby sa rozhodoval kandidovať v rámci komunálu, nemal by som problém podporiť ho.

Neviem si predstaviť, že by som sedel vo vláde s Robertom Ficom. Ďalším limitom je, že si neviem predstaviť byť vo vláde so stranou, ktorá nemá vyjasnenú otázku našej minulosti – inak povedané, ktorá popiera holokaust, velebí Tisa a myslí si, že nacizmus bol demokracio­u.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BEDIKOVIČ ??
FOTO N – TOMÁŠ BEDIKOVIČ
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia