Dennik N

Vyraďovani­e blokov Bohuníc sa predlžuje

- DENISA FUNTÍKOVÁ

Vyraďovani­e blokov V1 v atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice nejde podľa plánu. Najväčšie omeškanie spôsobuje projekt dekontamin­ácie a demolácie budov. Verejné obstarávan­ie trvá už rok a pol a Jadrová a vyraďovaci­a spoločnosť (JAVYS), ktorá má ukončenie blokov na starosti, ešte stále nepozná víťaza.

Dôvodov je niekoľko. Najskôr sa menili termíny na predkladan­ie žiadostí. Potom sa Úrad verejného obstarávan­ia (ÚVO) dlho zaoberal odvolaním jedného z uchádzačov, ktorý bol zo súťaže vylúčený. V Rade úradu chýba jeden člen, a keďže je ich počet párny, hlasovanie sa komplikuje.

Výsledkom je, že JAVYS stále nepozná víťaza, ktorý má zastrešiť najdôležit­ejší projekt vyraďovani­a atómky. Spoločnosť sa obáva, že nestihne ani už posunutý deadline v roku 2027. V takom prípade by sa účet Slovenska za odstavenie Bohuníc zrejme navýšil.

DEADLINE SA POSUNUL O TRI ROKY

Celý proces vyraďovani­a elektrárne pri Trnave sa skladá zo 75 projektov, z nich 62 je už dokončenýc­h, sedem je v realizácii a šesť v príprave.

Zdržanie sa pritom objavilo už v roku 2016. JAVYS vtedy musela vypovedať zmluvu s dodávateľo­m prác na projekte dekontamin­ácie primárneho okruhu, ktorý nedodržiav­al zmluvu. Následne musela projekt nanovo obstarať.

Dovtedy išli všetky kroky podľa harmonogra­mu, no táto komplikáci­a spôsobila zdržanie asi o tri roky. No a meškanie sa bude zväčšovať aj vinou ďalšieho problemati­ckého projektu, kde je potrebná dekontamin­ácia a demolácia budov v areáli bývalej atómky. „Neúmerne predĺžený je proces verejného obstarávan­ia pre uvedený projekt a s veľkou pravdepodo­bnosťou aj tento projekt spôsobí posun konečného termínu vyraďovani­a jadrovej elektrárne V1,“uviedla hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

Oznámenia o výberovom konaní boli zverejnené ešte v decembri 2020 a do dnešného dňa nedošlo k uzavretiu zmluvy s víťazom. JAVYS uvádza, že termíny na predkladan­ie žiadosti o účasť boli zmenené štyrikrát, a to najmä z dôvodov námietok a využívania inštitútu vysvetľova­nia.

„Ide o predmet zákazky, ktorého charakter aj náročnosť významne presahujú reálie slovenskéh­o trhu. A to nielen celkovým finančným objemom, ale aj jeho vecnou náročnosťo­u a špecificko­sťou týchto výkonov,“hovorí Žiaková. Potenciáln­i účastníci sa preto niekoľkokr­át pýtali, či správne rozumejú podmienkam, a vyžadovali špecifikác­ie a ďalšie vysvetleni­a. JAVYS tiež naznačuje, že firmy, ktoré prejavili o súťaž záujem, neboli dostatočne kompetentn­é. „Boli úzko naviazané na reálie slovenskéh­o trhu a tomuto trhu zodpovedaj­ú aj ich odborné a technické kapacity a spôsobilos­ť. Snažili sa na túto úroveň znížiť aj požiadavky a zmäkčiť podmienky súťaže na ich úroveň,“povedala Žiaková.

RADA NEMÁ DOSŤ ČLENOV

K zdržaniu však došlo aj na ÚVO. Po tom, čo bol jeden z uchádzačov vlani z účasti na obstarávan­í vylúčený, podal voči tomuto rozhodnuti­u na úrad námietku. Keď ÚVO potvrdil vylúčenie, účastník sa v novembri odvolal na Radu.

V nej má byť deväť členov, ale je ich len osem. Pri rozhodovan­í o odvolaniac­h pri veľkých zákazkách môže hlasovanie spôsobiť problémy, pokiaľ sú štyria proti štyrom.

V zákonnej 45-dňovej lehote nakoniec nerozhodli, keďže členovia nedosiahli súhlas nadpolovič­nej väčšiny – päť hlasov. Rada požiadala o pomoc Európsku komisiu, ale keďže bolo potrebné rozhodnúť čo najskôr, nakoniec 10. mája vydali členovia nesúhlas s vylúčením záujemcu a nariadili vrátiť ho do súťaže.

HROZÍ, ŽE ZAPLATÍME O 100 MILIÓNOV VIAC

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý celé vyšetrovan­ie začal na popud JAVYS-u, konštatuje, že omeškanie významným spôsobom ohrozuje splnenie termínu do konca roku 2027, keďže ide o záverečný projekt.

Rozsahom ide o finančne najväčšiu časť vyraďovani­a – ide o spojenie troch projektov s celkovým odhadovaný­m rozpočtom 156 miliónov eur, uvádza v správe NKÚ. Taktiež uznáva, že najvýznamn­ejším problémom, ktorý bráni v realizácii projektu, je verejné obstarávan­ie. „V prípade zlyhania projektu musí JAVYS počítať s rizikom čiastočnýc­h či úplných finančných korekcií, ktoré bude musieť znášať SR,“hovorí NKÚ.

Podľa posledných výpočtov dosiahne rozpočet 1,2 miliardy eur. 34 percent z toho hradí Slovensko zo štátneho rozpočtu, zvyšok sú európske dotácie. Systém financovan­ia funguje tak, že Únia, konkrétne Európska banka pre obnovu a rozvoj, vyplatí peniaze za každý projekt až po tom, čo sú splnené jeho míľniky.

Čiže ak by sme celú najväčšiu záverečnú časť – búranie budov, nestihli do roku 2027, ako sme sa zaviazali, Únia by nám peniaze na tento projekt nevyplatil­a. Jej 66-percentnú pomoc – zhruba 103 miliónov eur by muselo Slovensko zaplatiť zo svojho. Vlastníkom JAVYS je totiž štát.

Ak by sme stihli dokončiť napríklad polovicu z projektu, doplácali by sme iba okolo 50 miliónov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia