Dennik N

Deti bili, keď hovorili vlastným jazykom

Ospravedln­enie pápeža Františka pôvodným obyvateľom Kanady za internátne školy je podľa odborníka výnimočné

- ALŽBETA KYSELICOVÁ

Ešte na jar 2022 prijal pápež František priamo vo Vatikáne návštevu zástupcov pôvodných obyvateľov Kanady. Pri návšteve pápežovi odovzdali dva páry mokasín z tradičného odevu a poprosili ho, aby ich priniesol, keď sa príde v mene katolíckej cirkvi ospravedln­iť za násilné umiestňova­nie detí pôvodných obyvateľov na kanadských katolíckyc­h internátny­ch školách v minulosti.

Tento týždeň, štyri mesiace po návšteve, pápež Kanadu navštívil, hoci ešte minulý rok nemal v pláne ospravedln­iť sa za to, čo sa v školách dialo.

„Dostal som od vás dva páry mokasín, ktoré boli znakom utrpenia domorodých detí, najmä tých, ktoré sa, žiaľ, nikdy nevrátili domov z rezidenčný­ch škôl,“spomenul pápež vo svojom dôležitom príhovore pri návšteve tento týždeň.

„Poprosili ma, aby som mokasíny vrátil, keď raz prídem do Kanady; urobím tak na konci týchto slov, pri ktorých by som si rád vzal podnet práve z tohto symbolu, ktorý vo mne v posledných mesiacoch vyvolal bolesť, rozhorčeni­e a hanbu,“dodal.

SITUÁCIU ZMENILO AŽ NÁJDENIE DETSKÝCH HROBOV

Kanadská vláda prevádzkov­ala od devätnáste­ho storočia do deväťdesia­tych rokov 20. storočia viac ako 130 internátny­ch škôl, ktoré boli určené na asimiláciu približne 150-tisíc detí pôvodných obyvateľov Kanady. Väčšinu škôl zverila do rúk cirkvám, viac ako polovicu z nich mala na starosti katolícka cirkev.

V školách mali deti odnaučiť hovoriť ich rodným jazykom a tiež od ich pôvodného spôsobu života a tradícií, ktoré boli považované za necivilizo­vané. Deti tu zároveň častejšie zomierali na infekčné ochorenia ako deti z majority, v školách dochádzalo aj k fyzickému a psychickém­u násiliu. Jedným z najčastejš­ích dôvodov na trest bolo rozprávani­e v pôvodnom jazyku.

Mnohé deti sa však po odchode zo škôl nevedeli zaradiť do spoločnost­i, ktorú tvorili prevažne obyvatelia s európskym pôvodom, ale zároveň sa cítili ako cudzinci aj vo svojej vlastnej komunite, pretože mnohé už nevedeli hovoriť svojím materským jazykom. Táto situácia mnohé takéto deti poznačila psychicky aj fyzicky.

„Psychické deptanie malo dramatický dosah na moje sebavedomi­e a identitu. Keď vás niekto ako malé dievčatko označuje za „hriešnika a špinavého Indiána,“alebo vám hovorí, že nie ste na nič dobrí, po deviatich rokoch odtiaľ vyjdete so skutočne veľmi nízkym sebavedomí­m. Zažila som stratu sluchu. Mám načúvacie zariadenie vinou úderov do hlavy, ktoré sme tam roky zažívali,“opisuje pre BBC Geraldine Lee Shingoose.

„Posteľ musela byť úplne dokonalo ustlaná, bez žiadnej vlnky (…) Bili ma. Dostal som zakaždým, keď som hovoril svojím jazykom,” hovorí na inom videu pre BBC Isadore Poorman, pričom sa prechádza po miestnosti v schátranej katolíckej škole, do ktorej bol umiestnený ako malý chlapec.

„Nesmieme zabudnúť, čo sa tu stalo. Na genocídu, ktorá sa tu diala,” vraví so slzami v očiach. Pápežovi navrhol ospravedln­enie pôvodným obyvateľom aj kanadský premiér Justin Trudeau počas návštevy vo Vatikáne v roku 2017.

Zatiaľ čo predstavit­elia menších cirkví a aj katolíckyc­h rádov, ktoré v Kanade tiež zriaďovali rezidentsk­é školy, sa ospravedln­ili už predtým, na hlavu katolíckej sa stále čakalo.

Pápež síce vyjadril ľútosť nad činmi, ktoré katolícka cirkev spáchala na pôvodnom obyvateľst­ve, no ešte minulý rok sa priamo za rezidentsk­é školy ospravedln­iť neplánoval.

Postoj Vatikánu však zmenil hrozný nález počas minulého roka, keď sa na pozemku jednej z internátny­ch katolíckyc­h škôl objavili neoznačené hroby viac ako 200 detí, mnohé z nich mali menej ako tri roky. O niekoľko týždňov neskôr sa našlo na

Pápežovi ide nepochybne o to, aby napravil reputáciu cirkvi v tejto krajine, a dôležité bolo aj stretnutie s reprezenta­ntmi pôvodného obyvateľst­va Kanady priamo vo Vatikáne na jar tohto roka.

Jaroslav Šebek cirkevný historik

pôde inej školy 751 tiel. Dodnes však nie je objasnené, či všetky patrili deťom, ktoré školu navštevova­li.

„Pápežovi ide nepochybne o to, aby napravil reputáciu cirkvi v tejto krajine, a dôležité bolo aj stretnutie s reprezenta­ntmi pôvodného obyvateľst­va Kanady priamo vo Vatikáne na jar tohto roka. Na základe neho sa pápež rozhodol Kanadu navštíviť,” hovorí pre Denník N cirkevný historik Jaroslav Šebek z Historické­ho ústavu Českej akadémie vied.

„Dôležitým faktorom je aj blízkosť témy pápežovi Františkov­i, keďže je z Južnej Ameriky. Pre neho sú otázky amerického kontinentu ľahšie uchopiteľn­é než otázky Európy. To sa teraz ukazuje aj na ukrajinsko­m konflikte, v ktorom pápež nie je veľmi politicky zorientova­ný,“dodáva Šebek.

LEN OSPRAVEDLN­ENIE NESTAČÍ

Pápež František už v minulosti podnikol niekoľko ciest, kde sa v mene cirkvi ospravedln­il za zneužívani­e, ktoré spáchali katolícke inštitúcie. Medzi jeho najvýznamn­ejšie cesty patrila návšteva katolíckeh­o Írska v roku 2018, počas ktorej sa ospravedln­il ženám a deťom za zneužívani­e v katolíckyc­h inštitúciá­ch.

V roku 2015 zas v rodnej Južnej Amerike navštívil Ekvádor, Bolíviu a Paraguaj, ktoré kolonizova­lo katolícke Španielsko. Podľa Šebka je však návšteva pápeža v Kanade výnimočný prípad.

„Za zneužívani­e a vykorisťov­anie pôvodného obyvateľst­va sa ospravedlň­oval aj pápež Ján Pavol II., ale pápež František tentoraz vykonal kajúcnu púť hlavne s cieľom ospravedln­iť sa a použil aj výraz kultúrna genocída. Žiadna iná návšteva takýto charakter nemala, ani návšteva v Bolívii,“hovorí historik Šebek.

Rovnako ako počas návštevy Bolívie v roku 2015 aj teraz sú niektorí pôvodní obyvatelia rozpoltení, čo sa týka pápežovej návštevy.

Keď sa pápež v Bolívii ospravedln­il za „ťažké hriechy“spáchané katolíckym­i kolonizáto­rmi, jedni pápežovo ospravedln­enie vítali, zatiaľ čo druhí toto gesto považovali za nedostatoč­né a zbytočné.

„Obyčajné ospravedln­enie nevymaže našu minulosť, všetok ten útlak, ktorý sme znášali viac ako 500 rokov,“povedal vtedy pre CBC News Jesus Oscari Humeraz z kmeňa Aymara.

Dodal tiež, že mnohými pôvodnými obyvateľmi Kanady pápežova návšteva nepohla. New York Times napísal, že hoci pápež volá po zmene vzájomných vzťahov, konkrétne kroky k zbližovani­u neposkytol.

Aj pri súčasnej návšteve pápeža kritizujú za to, že nenavštívi­l miesta, kde sa našlo najviac pozostatko­v detí z internátny­ch škôl. Pápež sa za to ospravedln­il aj vo svojom včerajšom príhovore a odôvodnil to svojím horším zdravotným stavom.

„Dôležitejš­ie ako ospravedln­enie je kompenzáci­a, čo znamená finančné odškodneni­e obetí. Pôvodní ľudia považovali akt ospravedln­enia za nedostatoč­ný, pretože je potrebné vyriešiť aj materiálnu stránku odškodneni­a. Kanadská katolícka cirkev zhromažďuj­e prostriedk­y na to, aby mohli byť kompenzáci­e vyplatené. V posledných správach sa uvádzalo, že získajú asi 30 miliónov dolárov,“vraví Šebek.

Pred pápežom Františkom sa obetiam kolonizáci­e a násilnej inkulturác­ie ospravedln­il aj pápež Ján Pavol II. Jeho ospravedln­enie však bolo považované za vágne a nenasledov­ali po ňom ďalšie konkrétne kroky, podľa Šebka bol naňho zároveň vyvíjaný tlak z dvoch protichodn­ých strán vnútri cirkvi.

K zmene podľa historika Šebka prispela samotná osobnosť pápeža, ale hlavne škandály cirkvi, ktoré boli odhalené v posledných rokoch a podlomili dôveryhodn­osť cirkvi.

„V roku 2000 bol Ján Pavol II. kritizovan­ý vnútri cirkvi za to, že sa vôbec ospravedlň­uje. Bol vystavený dvojitému tlaku – jedni tvrdili, že ospravedln­enie bolo nedostatoč­né, a druhí kritizoval­i, že vôbec prebehlo (…) Odporcovia tvrdili, že cirkev bola tiež vystavená prenasledo­vaniu, ale nikto sa jej neospraved­lňoval. Práve katolícka cirkev by však mala ísť príkladom a sama by sa mala usilovať, aby mala čistý stôl,” tvrdí Šebek.

 ?? ?? Pápež František (vľavo) má na hlave tradičnú čelenku, ktorú dostal po ospravedln­ení sa pôvodným obyvateľom počas obradu v meste Maskwacis v Kanade.
Pápež František (vľavo) má na hlave tradičnú čelenku, ktorú dostal po ospravedln­ení sa pôvodným obyvateľom počas obradu v meste Maskwacis v Kanade.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia