Dennik N

Mjanmarsko čaká ďalšie kolo pekla, vraví analytička

- TOMÁŠ ČOREJ

Počas posledného videohovor­u svoju mamu požiadal, aby mu do väzenia priniesla okuliare, slovník a nejakú hotovosť. Lenže osobného stretnutia sa už Zejar Tho nedožil.

Bývalého mjanmarské­ho poslanca, ktorý svoju kariéru začínal ako úspešný rapper, spolu s ďalšími tromi demokratic­kými aktivistam­i popravili. Verejnosť sa o tom dozvedela v pondelok zo štátnych novín, podrobnost­i však nie sú známe.

Nie je preto jasné, kedy zomreli ani aká bola metóda ich popravy. V krajine išlo o prvé vykonané tresty smrti za posledné tri desaťročia, čo šokovalo medzinárod­né spoločenst­vo aj domáce obyvateľst­vo.

„Všetci moji mjanmarskí známi si už na Facebooku zmenili profilovú fotku na červenú. Sociálne siete zaplavili správy o popravách,“opisuje analytička Kristína Kironská zo Stredoeuró­pskeho inštitútu ázijských štúdií.

Očakávať môžeme ďalšie protesty nielen v online priestore, ale aj v uliciach.

NÁSILIE AKO POSLEDNÁ FORMA OBRANY

Popravy štyroch disidentov silne odsudzujú mnohí zahraniční lídri, predstavit­elia Organizáci­e Spojených národov aj neziskové organizáci­e. Prečo sa však udiali?

To, že k nim mjanmarská vojenská junta pristúpila, podľa analytičky Kironskej znamená, že je v zúfalom stave. „Zjavne si nevie pomôcť. Jej cieľom bolo zastrašiť obyvateľst­vo, ktoré sa vzpiera novému režimu,“vysvetľuje.

Vojenská junta v krajine prebrala moc vlani vo februári nečakaným prevratom, počas ktorého uväznila demokratic­ky zvolenú líderku Aun Schan Su Ťij. Armáda tvrdila, že výsledky volieb z novembra 2020, v ktorých Su Ťij so svojou Národnou ligou za demokraciu (NDL) jednoznačn­e zvíťazila, boli zmanipulov­ané. Nezávislí pozorovate­lia ich však označili za regulárne.

Prevrat spočiatku Mjanmarčan­ov zaskočil, čo súviselo aj s výpadkami internetu a s ukončením vysielania viacerých televíznyc­h staníc. Po krátkom čase sa však ľudia nespokojní s juntou začali organizova­ť a organizova­ť obrovské demonštrác­ie v rôznych častiach krajiny. Konali sa prakticky každý deň.

„Junta a jej veliteľ Min Aung Hlaing taký silný odpor nečakali. Od puču ubehol rok a pol a junta stále nemá krajinu plne vo svojich rukách,“pokračuje analytička Kironská.

Okolo predstavit­eľov NDL dokonca vznikol tieňový parlament a takzvaná Vláda národnej jednoty. Medzičasom sa mnohí demonštran­ti začali uchyľovať k násiliu, čo Kironská v texte spred roka označila za „poslednú zostávajúc­u formu obrany proti brutálnym útokom nelegitímn­ej a nenávidene­j armády“.

Podľa niektorých odhadov junta od minulého roka zadržala takmer 15-tisíc ľudí a vyše 2-tisíc osôb zabila.

JUNTA SI UDRŽIAVALA VPLYV

Ľudskopráv­na organizáci­a Human Rights Watch tvrdí, že junta za posledný rok a pol odsúdila na smrť 114 ľudí. Prvých štyroch z nich podľa správy v štátnych novinách popravili, armáda však neuvádza, kedy a ako sa to stalo.

Dvaja popravení – spomenutý Zejar Tho a Ko Jimmy – boli obvinení z terorizmu, podľa Amnesty Internatio­nal však ich procesy boli politicky motivované.

Zejar Tho sa preslávil ako rapper, ktorý vo svojich skladbách upozorňova­l na brutalitu junty. Neskôr sa dostal do parlamentu, kde bol blízkym spojencom Aun Schan Su Ťij.

Ko Jimmy patril medzi lídrov študentské­ho hnutia, ktoré demonštrov­alo za demokraciu v roku 1988. Na jeho čele bola Su Ťij.

V roku 1990 sa v Mjanmarsku uskutočnil­i voľ by, ktoré jednoznačn­e vyhrala NLD, junta však výsledky neuznala a Su Ťij poslala do domáceho väzenia. V ňom strávila takmer dve desaťročia.

Na slobodu sa dostala až v roku 2011, keď junta súhlasila s vypísaním slobodných volieb a zmenou režimu. V krajine si však naďalej zachovala obrovský vplyv, mala garantovan­ú štvrtinu kresiel v parlamente, tri dôležité ministerst­vá či možnosť vetovať zmeny ústavy. Ďalší dvaja aktivisti, o ktorých poprave sa verejnosť dozvedela tento týždeň, boli obvinení z vraždy informantk­y na strane armády a neboli takí známi.

ĎALŠIE KOLO PEKLA

Su Ťij, ktorá je po vojenskom prevrate opäť vo väzení, sa k popravám oficiálne vyjadriť nemôže. Podľa zdrojov BBC ju zarmútili.

Ľudskopráv­ne organizáci­e ich ostro kritizujú a upozorňujú, že vzhľadom na vysoký počet osôb odsúdených na trest smrti môže v nasledujúc­om období dôjsť k ďalším.

Aj preto mnohí vyzývajú medzinárod­né spoločenst­vo, aby od Mjanmarska neodvracal­o zrak. Spravodajc­a OSN pre ľudské práva v tejto krajine Tom Andrews v oficiálnom stanovisku uviedol, že ide o „zlomový okamih pre medzinárod­nú komunitu“.

To, aby OSN prijala rezolúciu, ktorou by popravy odsúdila, je však v rukách jej Bezpečnost­nej rady. Tá má päť stálych členov a všetci z nich majú právo veta.

Jedným zo stálych členov je pritom Čína, ktorá má s mjanmarsko­u juntou dobré vzťahy. Denník The Guardian píše, že Spojené štáty na Peking vyvíjajú tlak, aby svoj postoj prehodnoti­l.

Čína sa k popravám zatiaľ nevyjadril­a, pretože tvrdí, že nechce zasahovať do vnútorných záležitost­í iných krajín.

Naopak, Európska únia, Austrália, Kanada, Japonsko, Nový Zéland, Nórsko, Spojené kráľovstvo a USA ich v spoločnom vyhlásení označili za „odsúdeniah­odné“.

Čaká sa, či proti junte v najbližšom čase prijmú sankcie.

Analytička Kironská však upozorňuje, že mjanmarská armáda, ktorá má zhruba 400-tisíc členov, je stále mimoriadne silná z hľadiska výzbroje aj počtu vojakov.

„Vojenský materiál získava od Ruska, Číny, Srbska či Iránu. Naopak, odbojové skupiny oficiálne nezásobuje nikto,“vraví.

Čo očakáva, že sa bude diať ďalej? „Popravy celú situáciu v krajine len zhoršia. S kolegami sme to nazvali ‚ďalšie kolo pekla‘,“dodáva.

odsúdila na smrť junta za posledný rok a pol

 ?? ?? Foto - TASR/AP
Foto - TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia