Dennik N

Vláda s podporou fašistov je fašistická

To základné sa nemení: poslanci, ktorí sa do tohto parlamentu dostali na kandidátke fašistov, vedome prijali pravidlá fašistov

- MATÚŠ KOSTOLNÝ šéfredakto­r

Celé leto je zdanlivo o jednej dileme: nechať odísť SaS z koalície alebo nechať odísť Igora Matoviča z pozície ministra financií?

OHROZENÍM PRE ŠTÁT SÚ UŽ DNES

V skutočnost­i však naozajstná otázka stojí inak a je to životne dôležité: udržať SaS vo vláde a pokračovať so stranami a poslancami, ktorí sú síce rôzni a často aj zblúdení, ale stále sa dajú označiť za demokratov, alebo vládnuť s podporou fašistov?

Ak sa premiér Eduard

Heger rozhodne, že jeden Matovič je dôležitejš­í ako celá SaS, posunie svoju vládu do menšiny a vládnuť bude už iba s pomocou poslancov, ktorí nebudú priamo viazaní koaličnou zmluvou. Také situácie sú v demokraciá­ch bežné. A dá sa tak fungovať aj relatívne dlho.

V tomto parlamente je to však komplikova­nejšie, lebo demokratic­kí poslanci, ktorí by to boli ochotní urobiť, už nie sú k dispozícii. Minuli sa. Alebo inak: stratili ochotu znášať útoky, podrazy a výmysly Igora Matoviča. (To je prípad Miroslava Kollára, Tomáša Valáška a teraz už aj poslancov SaS.)

Zostávajú tak iba poslanci, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke fašistov. Reč je najmä o trojici Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa, ktorá sa do parlamentu dostala z kandidátky ĽSNS.

Aj medzi fašistami prebieha delenie a osamostatň­ovanie. To základné sa však nemení: poslanci, ktorí sa do tohto parlamentu dostali na kandidátke fašistov, vedome prijali pravidlá fašistov, neprekážal im ich program, nebridilo sa im byť v ich spoločnost­i, nevideli nič zlé na ich politike nenávisti, rasizme a agresívnom potláčaní práv ľudí, ktorí sa im nepozdávaj­ú. Neodmietli ani ich snahu obmedziť slobodu iným a nakoniec zničiť demokraciu.

Takíto poslanci sú pre štát ohrozením.

UŽ SA DOHODOL A JE OCHOTNÝ TO SPRAVIŤ ZNOVA

Takmer nič na tom nemení, že po nejakom čase od fašistov odišli. Ani to, ak by ich prekvapivo a kreatívne do svojho poslanecké­ho klubu pribral Boris Kollár.

A ani to, že oni osobne možno na verejnosti nehajlujú, nevykrikuj­ú rasistické heslá a dokonca ani nerozpráva­jú o nastolení nového režimu, kde by nemali všetci rovnaké práva.

Na začiatku tejto vlády to bolo jasné všetkým koaličným lídrom. Preto predsa skladali vládu oni a neprizvali si do partie aj poslancov, ktorých zvolili na kandidátke fašistov. Matovič, Heger a dokonca aj Boris Kollár hovorili, že vidia zlo.

Teraz sa dostávajú do koaličnej núdze a budú sa nás snažiť presvedčiť, že poslanci, ktorí boli s fašistami, ale od nich odišli, nie sú neprijateľ­ní. Zrazu bude dôležitejš­ie, že sú ochotní podporiť dobré návrhy vlády, podržať ju a zabrániť tak predčasným voľbám či dokonca priamo návratu Roberta Fica.

Zopakujme si to: Fico ani predčasné voľ by nemusia byť. Stačí, aby sa stiahol jeden minister a celá vláda môže pokračovať.

Ak si napriek tomu Heger, Matovič a Kollár vyberú radšej pakt s poslancami, ktorých do parlamentu vytiahol Marian Kotleba, musia vedieť, že za to všetci zaplatia brutálnu cenu.

Fašisti sú v parlamente už druhé volebné obdobie. Opakovane sa stalo, že tu a tam niekto niečo pretlačil aj s ich pomocou. Naposledy Igor Matovič svoj balíček, ktorý volá rodinný. A nebolo to zadarmo: prijal ich zmeny a dokonca aj akceptoval návrhy, ktoré fašisti jasne zadefinova­li ako protirómsk­e.

Ďalší krok bude vláda s ich pomocou a podporou.

Aby tomu lepšie rozumeli aj v OĽaNO: doteraz mal z parlamentu najbližšie k fašistom Fico a jeho Smer.

CHCÚ UROBIŤ TO, ČO FICO

Ak to Heger, Matovič a Kollár urobia, musia vedieť, že pomáhajú fašistom viac ako fašisti im. Urobia obrovský krok k ich prijatiu do normálnej spoločnost­i. Urobia zo spolupráce s fašistami niečo prijateľné, bežné.

Aby tomu lepšie rozumeli aj v OĽaNO: doteraz mal z parlamentu najbližšie k fašistom Fico a jeho Smer. Jedna z obáv, čo môžu priniesť predčasné, ale aj riadne voľby, je práve tá, že budúcu vládu zostaví Fico a do koalície priberie aj fašistov. On už dávno stratil zábrany a v snahe zachrániť si krk sa spojí aj s diablom.

Heger, Matovič a Kollár chcú teraz urobiť presne to isté. A ešte dokonca skôr ako Fico.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia