Dennik N

Je slovo k…a škaredé?

Vojny, aj tie kultúrne, boli, sú a budú rovnaké – zbytočné a s množstvom obetí

- FEDOR GÁL sociológ

Bol som na tohoročnom festivale Pohoda na otočku jedno dopoludnie. Je to dôležitý festival, pretože je otvorený a mimoriadne pestrý, čo do atmosféry i obsahu. Odniesol som si odtiaľ tri „bliky“. Všetky z akcií, ktorých som sa zúčastnil ako „artist“. Prvý je z koncertu skladby Mira Tótha Black Angels Songs v úprave Dystopic Requiem Quartet. Pred koncertom som mal obavy, kto príde o desiatej ráno počúvať vážnu hudbu. Stan bol natrieskan­ý a po koncerte ľudia vstali a dlho tlieskali. Sila.

Druhý bol z dvoch diskusií, na ktorých hovoril aj vojnový korešponde­nt, investigat­ívny novinár a vysokoškol­ský učiteľ Jan Urban. Jeho základné posolstvo z piatich vojen, ktorých sa za posledných tridsať rokov zúčastnil, bolo: Všetky vojny sú rovnaké!

Tretí bol z akcie, na ktorej som mal krstiť posledný album kapely Drť s názvom Minister. Je to prepis privátneho rozhovoru dvoch politickýc­h papalášov. Nadväzoval na predchádza­júci projekt Drti Puntičkár – prepis publikovan­ých výrokov bývalého šéfa komunistic­kej tajnej polície.

PREKÁŽA MI TO

Píšem, že som, že som mal „krstiť“. O jednej v noci. Rozhodoval som sa pod tlakom dvojakej dilemy: vo svojom veku som sa fyzicky na to necítil, plus čosi mi na textoch albumu Minister silno prekážalo: vulgárne texty, pretože aj originál bol vulgárny až za hranicu znesiteľno­sti.

Vnímam to ako problém jazyka vo verejnom priestore. Šéf tajných z čias komunizmu „uhladeným“jazykom rozpráva o svinskom režime, ktorému ochotne a dobrovoľne slúžil. Protagonis­ti druhého projektu o tridsať rokov neskôr a za demokracie púšťajú z úst čistý hnoj.

Že by mal Jan Urban pravdu i o jazyku mocných? „Uhladené“rozprávani­e fízla a vodopád vulgarizmo­v v rozhovore politikov bývajú často prológom k hororovým skutkom. A áno, aj k skutkom násilným a vojnám, ktoré sú všetky rovnaké aj v utrpení nevinných, najmä detí?

VŠEOBECNEJ­ŠÍ PROBLÉM

Patria vulgarizmy do jazyka verejnej komunikáci­e? A patria tam autentické rozhovory tých k…v vy…ch? Keď už mám použiť jazyk tamtých dvoch. To prvé by som odpustil pankáčskym kapelám po desiatej večer, s tým druhým mám problém.

A keď už píšem o jazyku verejnej komunikáci­e. Problém je všeobecnej­ší. Zásadovosť a silu protivníko­v v politickom ringu nahradili hrubé slová a lži. Rozumiem tomu tak, že trpíme nedostatko­m naozajstný­ch bojovníkov, ktorí si vynútia rešpekt súpera kompetenci­ou a charizmou.

Napokon, veď aj ten Putin je iba slaboch, ktorý má na rozdiel od tých našich slabochov na povel početnú armádu, médiá a úplatných poskokov. Pánboh zaplať za liberálnu demokraciu, kde sú podobní predbežne paralyzova­ní pestrosťou slobodnej občianskej spoločnost­i.

Post scriptum: V. V. Putin je iba jeden, momentálne najhororov­ejší príklad. Z domácich luhov a hájov by sa dali uviesť ďalší a ďalší. A aby som sa ešte raz a naposledy vrátil k Janovi Urbanovi: v konečnom dôsledku boli, sú a budú všetky, aj tie kultúrne vojny rovnaké – zbytočné a s množstvom obetí.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia