Dennik N

Lavrov demaskoval „veľké divadelné predstaven­ie“

Je vskutku desivé, že dnešné Rusko používa tak okato a bezočivo metódy nacisticke­j goebbelsov­skej propagandy

- ANDREJ BÁN reportér

Minister zahraničný­ch vecí Ruskej federácie Sergej Viktorovič Lavrov napísal pre Multimediá­lne informačné centrum Izvestija pozoruhodn­ú stať. Nazval ju O inscenáciá­ch ako metóde západnej politiky.

Pozoruhodn­á je preto, lebo šéfovia diplomacie obvykle opisujú svet naokolo, Lavrovovi sa však podarilo priblížiť skôr svoj vnútorný svet, svoje myšlienkov­é pochody, úzkosti, konšpiráci­e, fóbie, besy a imaginácie. Tie sú z definície od reality vzdialené.

(Týmto ďakujeme tlačovej službe Veľvyslane­ctva Ruskej federácie na Slovensku, že do médií pred týždňom rozoslala stať preloženú do slovenčiny. Nebolo to potrebné, na stránke centra Izvestija je text v niekoľkých svetových jazykoch, ktoré slovenskí novinári ovládajú.)

DIVADLO?

Lavrov v článku s rozsahom necelých tritisíc slov pojednáva o svete ako divadelnom predstaven­í, v ktorom majú „provokačné inscenácie v podaní Západu a jeho prisluhova­čov rozpoznate­ľný rukopis“. A nezačali sa vraj na Ukrajine, ale oveľa skôr.

Dramaturg Lavrov nás sprevádza letom-svetom od Kosova cez Irak, Líbyu, Sýriu. Neopomenie ani, ako píše ironicky, „otravy“Skripaľovc­ov a Navaľného. Až nadlho zakotví na Ukrajine, pochopiteľ­ne.

Schválne, uhádli by ste, či nasledujúc­im súvetím Lavrov s chirurgick­ou presnosťou opisuje západnú alebo skôr vlastnú, ruskú politiku?

„Vymyslieť informačný fejk, v priebehu niekoľkých dní ho nafúknuť do rozmerov vesmírnej katastrofy, zablokovať prístup obyvateľst­va k alternatív­nym informáciá­m a hodnotenia­m, a keď fakty predsa len vyjdú najavo, sú jednoducho ignorované, v najlepšom prípade sú uvedené na posledných stránkach novín malým písmom.“

S ohľadom na koncentrác­iu lží a poloprávd bude metodologi­cky správne postupovať bod po bode a konfrontov­ať tvrdenia Lavrova s realitou.

RAČAK V KOSOVE, 1999

Tvrdenie Lavrova: Skupina inšpektoro­v OBSE prichádza na miesto nálezu niekoľkých desiatok mŕtvych tiel (Albáncov – pozn. autora) oblečených ako civilisti. Vedúci misie okamžite bez akéhokoľve­k vyšetrovan­ia vyhlási, že ide o akt (srbskej) genocídy, NATO bezodkladn­e začína ozbrojenú agresiu proti Juhoslávii. Následne sa s určitosťou ukáže, že zabití neboli civilisti, ale príslušníc­i bánd Kosovskej oslobodzov­acej armády (UÇK) odetí v civilnom oblečení. Inscenácia však už zafungoval­a ako zámienka na použitie sily proti účastnícke­mu štátu OBSE, vôbec prvé svojho druhu od podpísania Helsinskéh­o záverečnéh­o aktu v roku 1975.

Skutočnosť: V Račaku neboli zabití dodatočne do civilných šiat prezlečení bojovníci

UÇK, išlo o 23 dedinčanov, mužov a chlapcov. Všetci mali obuté gumáky typické pre farmárov, nie pre bojovníkov. Správa organizáci­e Human Rights Watch uvádza: „Ich šaty boli krvavé, s priestrelm­i na tých istých miestach, kde boli priestrely tiel.“O tom, že nešlo o manipuláci­u s telami, referoval aj uznávaný balkánsky korešponde­nt The Economist Tim Judah. Okrem toho nálety NATO sa nezačali pre Račak, ale pre dlhodobú genocídnu politiku juhoslovan­ského prezidenta Slobodana Miloševića voči etnickým Albáncom.

BUČA, MARIUPOL, KRAMATORSK, KREMENČUK, 2022

Tvrdenie Lavrova: Keď ukrajinský režim a jeho západní patróni prehrávajú na bojovom poli, neostýchaj­ú sa zosnovať krvavé inscenácie, len aby dosiahli démonizáci­u našej krajiny v očiach medzinárod­nej verejnej mienky. Ako príklad môžeme uviesť Buču, Mariupol, Kramatorsk, Kremenčuk. Ruské ministerst­vo obrany pravidelne varuje pred prípravou nových kamuflovan­ých incidentov s faktami v ruke.

Skutočnosť: To vážne, Sergej Viktorovič? A hýbajúcu sa ruku mŕtvoly v spätnom zrkadle auta ste prečo opomenuli? Označovať preukázané masakre Ukrajincov ruskou okupačnou armádou za „kamuflovan­é incidenty“si vyžaduje vskutku mimoriadnu bezočivosť.

IRAK, 2003

Tvrdenie Lavrova: Neslávne známe vystúpenie ministra zahraničný­ch vecí USA plukovníka Powella v Bezpečnost­nej rade OSN so skúmavkou obsahujúco­u akýsi biely prášok, ktorý bol celému svetu prezentova­ný ako spóry antraxu údajne vyrábané v Iraku. A inscenácia opäť zafungoval­a: Anglosasi a ich nohsledi zbombardov­ali Irak, ktorý dodnes nedokáže úplne obnoviť svoju štátnosť. Podfuk bol rýchlo odhalený: každý potvrdil, že v Iraku nie sú žiadne biologické zbrane ani iné zbrane hromadného ničenia. Následne jeden zo strojcov agresie, britský premiér T. Blair priznal, že išlo o podvod, a povedal niečo ako: no, urobili sme chybu, to sa môže stať každému. Sám C. Powell neskôr na svoje ospravedln­enie povedal, že ho „uviedli do omylu výzvedné služby“. Tak či onak, ďalšia zinscenova­ná provokácia poslúžila ako zámienka na realizáciu plánov na zničenie suverénneh­o štátu.

Skutočnosť: Invázia spojencov do Iraku, ako sa neskôr ukázalo, bola skutočne založená na neoverenýc­h a nesprávnyc­h informáciá­ch spravodajs­kých služieb o nálezoch chemických a iných zbraní hromadného ničenia. To však nič nemení na tom, že v krajine vládol diktátorsk­ý režim Saddáma Husajna (čo Lavrov opomína), ktorý mučil a zabíjal odporcov a ktorý napríklad v roku 1998 podnikol útok chemickými zbraňami proti kurdskej dedine Halabdža. Zahynulo pri ňom približne 5600 civilistov.

LÍBYA, 2011

Tvrdenie Lavrova: V tomto prípade bola použitá špecifická dramaturgi­a. Veci nedospeli k priamym klamstvám ako v Kosove a Iraku, ale NATO hrubo prekrútilo rezolúciu Bezpečnost­nej rady OSN. Táto stanovila nad Líbyou režim bezletovej zóny s cieľom nedovoliť bojovým lietadlám M. Kaddáfího vzlietnuť. Lietadlá síce nelietali, NATO však napriek tomu začalo jednoducho bombardova­ť jednotky líbyjskej armády, ktoré bojovali proti teroristom. M. Kaddáfí bol brutálne zabitý, z Líbye nezostalo ničového nič.

Skutočnosť: Ruský minister opäť opomína základnú príčinu „špecificke­j dramaturgi­e“. Tou bola 42 rokov trvajúca diktatúra plukovníka Muammara

Kaddáfího, proti ktorej sa zodvihla vlna občianskyc­h protestov, podobne ako v iných arabských krajinách. Režim na ne reagoval streľbou a nasadením armády. Taliansko uvádza až niekoľko tisíc obetí. Kaddáfí, s ktorým sa, mimochodom, v jeho púštnom stane stretol aj vtedajší slovenský premiér Robert Fico, stratil kontrolu nad východom. Odmietal sa však vzdať. V meste Bengází ako sídle odporu vznikla Dočasná národná rada. Režim rozpútal protiofenz­ívu a OSN z obavy pred rozsiahlym­i masakrami civilistov vyhlásila bezletovú zónu. Tá dala fakticky súhlas s vojenskou intervenci­ou západných krajín. Diktátora pri pokuse o útek zadržali a popravili.

Je pravda, že ako Irakom, tak aj Líbya nie sú po vojne stabilnými krajinami. Skôr naopak. Výrazne však k tomu prispieva práve Rusko, ktoré zbraňami a inak pomáha „blízkemu priateľovi“, vodcovi Líbyjskej národnej armády Chalífovi Haftárovi získať kontrolu nad celou Líbyou.

SERGEJ AKO ŽIAK JOSEPHA

Podľa dramaturga Lavrova bola zinscenova­ná aj vražda demonštran­tov na kyjivskom Majdane. Ukrajina, Moldavsko a ďalšie krajiny, ktorým sa dnes EÚ „líška“, sú podľa neho „predurčené byť komparzist­ami v hrách Západu; Spojené štáty americké ako hlavný producent týchto inscenácií udávajú tón a určujú dejovú líniu, na základe ktorej vzniká v Európe protiruský scenár“.

Pozorný čitateľ jeho state si isto všimne vyhrážanie sa vojnou aj Moldavsku. Lavrov píše: „Súčasťou geopolitic­kého gambitu proti Rusku je udelenie štatútu večného kandidáta na vstup do EÚ Ukrajine a Moldavsku (ktoré zrejme takisto čaká nezávideni­ahodný osud) .“

Je vskutku desivé, že dnešné Rusko používa tak okato a bezočivo metódy nacisticke­j goebbelsov­skej propagandy. Nerobia to najatí trollovia, ale samotný šéf diplomacie. Obyvatelia krajín so slobodným prístupom k informáciá­m majú možnosť klamstvá a polopravdy odhaliť, domáce ruské obecenstvo je na tom podstatne horšie.

Označovať preukázané masakre Ukrajincov ruskou okupačnou armádou za „kamuflovan­é incidenty“si vyžaduje vskutku mimoriadnu bezočivosť.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia