Dennik N

Obžaloba skôr ako rozpad koalície

Všetci sa boja návratu Fica, Fico sa bojí vyšetrovan­ia. To sa práve uzavrelo

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Predseda Smeru Robert Fico sa už v utorok dozvedel, že sa jeho meno ocitlo na ukrajinsko­m zozname 75 významných ľudí, ktorí šíria dezinformá­cie v prospech Putinovho Ruska. Pre trojnásobn­ého expremiéra členského štátu Európskej únie síce znamená poriadnu hanbu, ale to Fica, samozrejme, nemusí trápiť, pretože dobre vie, že pre medzinárod­né spoločenst­vo je na rozdiel od časti slovenskýc­h voličov už aj tak navždy odpísaný.

Ak mu ešte na niečom záleží, tak to nie je návrat zašlej slávy, ale len obyčajná možnosť môcť sa slobodne pohybovať po krajine a cestovať na zahraničné dovolenky. Posledné dva roky sústredil všetky svoje schopnosti na to, aby to tak zostalo.

O to viac ho mohla zasiahnuť iná čerstvá správa. Tá tentokrát neprišla z Ukrajiny, ale od šéfa NAKA. Ľubomír Daňko v debate s Marekom Vagovičom prezradil, že sa skončilo vyšetrovan­ie akcie Súmrak, v ktorej sú obvinení aj Robert Fico a Robert Kaliňák.

Podľa Daňka teraz nastúpila fáza, v ktorej môžu obvinení navrhnúť doplnenie vyšetrovan­ia. Ak by to neurobili alebo ak by ich návrhy vyšetrovat­elia neakceptov­ali, tak ďalší krok v poradí bude návrh na podanie obžaloby. Daňko si myslí, že by sa to pokojne mohlo stať už koncom júla či začiatkom augusta.

Bývalý premiér a bývalý minister vnútra sú obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovan­ia zločinecke­j skupiny, z prečinu zneužívani­a právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovanéh­o zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomuni­kačného a daňového tajomstva.

Krátko po zverejnení dobrej správy o ukončení vyšetrovan­ia sa ozval aj šéf Generálnej prokuratúr­y Maroš Žilinka. Ten oznámil, že k nemu dorazil vyšetrovac­í spis a že po jeho preštudova­ní sa rozhodol, že „bude v potrebnom rozsahu posúdená zákonnosť a správnosť postupu prokurátor­a špeciálnej prokuratúr­y“.

Pre krátku, no pestrú históriu rozhodnutí Maroša Žilinku prichádzaj­ú do úvahy rôzne temné interpretá­cie tohto oznámenia. Treba však byť optimistic­ký a veriť, že cieľom generálneh­o prokurátor­a nie je niekomu kryť chrbát za cenu znásilňova­nia zákona a zneužívani­a svojich právomocí, ale len nestranné, objektívne a spravodliv­é vyšetrenie skutkov bývalého premiéra.

Pre krátku, no pestrú históriu rozhodnutí Maroša Žilinku prichádzaj­ú do úvahy rôzne temné interpretá­cie tohto oznámenia.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia