Dennik N

Na zimu zrejme budeme mať dosť plynu

Sulík sa pred priemyslom blysol, vyrokoval s Úniou mimoriadne výhodné podmienky o plyne

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Rokovanie ministrov EÚ o návrhoch na zníženie spotreby plynu sa skončilo pozitívne, pretože 26 štátov (okrem Maďarska) sa dokázalo dohodnúť.

Dohoda sa zrodila aj vďaka tomu, že niektoré krajiny dostali výnimku z povinnosti ušetriť do konca marca 15 percent plynu. Medzi nimi je aj Slovensko. Výnimka je taká veľkorysá, že môžeme namiesto šetrenia spáliť oproti päťročnému priemeru o 5 percent plynu viac.

Richardovi Sulíkovi sa ju podarilo vyrokovať vďaka tomu, že patríme medzi lídrov v napĺňaní zásobníkov, máme viacero dôležitých podnikov kriticky závislých od plynu, a patríme medzi štáty, kde sa za posledný rok zvýšila spotreba plynu.

Ak by došlo k pohotovost­i, budeme musieť šetriť, aj tak nám však zostane kvóta vyššia ako priemerná spotreba za posledných päť rokov.

„Vyrokované navýšenie spotreby o 200 miliónov metrov kubických vnímame ako dostatočnú rezervu,“hovorí Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priemyseln­ých zväzov a dopravy. Zároveň dodáva, že vysoké a nestabilné ceny plynu sú samy osebe impulzom na hľadanie úsporných riešení.

Gazprom od stredy opäť obmedzuje dodávky cez plynovod Nord Stream 1 len na 20 percent jeho kapacity, zdôvodňuje to údržbou ďalšej turbíny. Ceny plynu v Európe preto prvýkrát od začiatku marca stúpli nad 200 eur za MWh. Od začiatku týždňa sa zvýšili o 26 percent.

V utorok navyše Gazprom prudko zvýšil tlak v plynovode, ktorým prúdi ruský plyn cez Ukrajinu. Podľa prevádzkov­ateľa ukrajinske­j siete to urobil bez upozorneni­a, čo môže viesť k mimoriadny­m situáciám vrátane prasklín v potrubí.

Aj tak nám však zostane kvóta vyššia ako priemerná spotreba za posledných päť rokov.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia