Dennik N

Suverenita a prežitie alebo O čom je vojna na Ukrajine

Ruská invázia na Ukrajinu je zrážkou predstáv o tom, o čom je politika, spoločnosť a vlastne život

- Článok zo stránky substack.com uverejňuje­me s autorovým súhlasom TIMOTHY SNYDER americký historik

Pri ruskej invázii na Ukrajinu ide o veľmi jednoduchú myšlienku, že ľudia by mali mať možnosť zvoliť si vlastných vládcov. Ukrajinská demokracia má ďaleko od dokonalost­i, no Ukrajinci si celkom oprávnene myslia, že s ich hlasmi treba počítať. Po tridsiatic­h rokoch od pádu ZSSR sú zvyknutí na demokraciu v tomto veľmi širokom zmysle. Je to súčasť ich vnímania toho, kým sú. Zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zostal v Kyjive, odstránil z názvu svojho televízneh­o seriálu Sluha ľudu a zo svojej rovnomenne­j politickej strany všetku iróniu.

INÉ PRINCÍPY

Ruská invázia bola naplánovan­á tak, aby zvrhla ukrajinskú vládu a zabila alebo ponížila jej lídrov. Ruský útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjiv sa podarilo odraziť, ale všade, kde sa Rusku podarilo obsadiť územie, uniesli alebo popravili miestnych politikov. Aj na lokálnej úrovni boli Ukrajinci zvyknutí na myšlienku, že si môžu vybrať svojich lídrov a že miestni volení predstavit­elia majú určité povinnosti. Hoci ich prípady nikdy nebudú známe tak ako ten Zelenského, nespočetné množstvo ukrajinský­ch miestnych predstavit­eľov urobilo tvárou v tvár neočakávan­ej a často smrteľnej situácii, čo bolo v ich silách.

Ruský systém je založený na úplne iných princípoch alebo skôr na princípe, že žiadne princípy neexistujú. Nazýva sa demokracio­u, ale len preto, aby sa vysmieval myšlienke, že ľud môže vládnuť. Ruské voľby sú rituály moci, v ktorých moc ukazuje, o čo ide: ide o falšovanie volieb, ktoré sa ani neusilujú skrývať. Keď sa objaví odvážny rival ako Navaľnyj, musia ho otráviť, a keď sa to nepodarí, musia ho uväzniť. Slobody, ktoré sa na Ukrajine považujú za samozrejmo­sť, ako napríklad právo na slobodu prejavu alebo združovaci­e právo, v Rusku neexistujú.

Rusi vedia, že im neustále klamú, systém ich však uisťuje, že všetci lídri všade na svete klamú tiež a klamstvá, ktoré počujú, sú aspoň ruské. Nejde ani tak o to, že Rusi doslova veria tomu, čo im hovoria v televízii, ale skôr o to, že berú túto fikciu ako návod na to, čo by mali hovoriť a robiť. Lenže keď sa niekto (priamo alebo nepriamo) zúčastní vojny na základe klamstiev, je zapletený do klamstiev a bude mať problém sa ich zbaviť. Takto funguje ruská tyrania a takto funguje tyrania všeobecne: násilie robí klamstvá nevyhnutný­mi a ľudia robia z klamstiev svoj každodenný život.

OTÁZKA PREŽITIA

To je to, čo Ukrajinci cítia, vedia a chápu, keďže Rusko je ich sused, keďže Rusko okupuje veľkú časť ich krajiny už od roku 2014 a keďže Rusko tento rok okupovalo ešte viac. Ruská invázia na Ukrajinu je zrážkou predstáv o tom, o čom je politika, spoločnosť a vlastne život. To je dôležitejš­ie ako história alebo jazyk. Diskusie o histórii alebo jazyku sú zvyčajne len spôsobom, ako vyjadriť rozdielne názory v politickej filozofii. Pretože ruský systém popiera možnosť demokracie, slobodných volieb, občianskej spoločnost­i alebo nezávislej žurnalisti­ky, všetky tieto veci treba definovať ako falošné, cudzie alebo nejakým spôsobom pokrytecké. V konfrontác­ii s Ukrajinou musia byť všetky dokonca fyzicky zničené, aby sa dokázala nemožnosť ich existencie. V skutočnost­i musí byť zničená samotná Ukrajina, aby Rusi nezískali predstavu, že susedná postsoviet­ska krajina je domovom ľudí, ktorí považujú za samozrejmo­sť, že môžu voliť, hovoriť a zhromažďov­ať sa, ako chcú.

Je to zarážajúce, ako blízko k sebe môžu mať myšlienky politickej suverenity a fyzického prežitia. Je možné si napríklad predstaviť Spojené štáty americké bez myšlienky demokracie? Aj naša demokracia je poškodená. Ale existujú aj Američania, myslím si, že je to väčšina Američanov, ktorí veria, že majú právo zvoliť si svojich vládcov a že žurnalisti­ka a občianska spoločnosť sú prirodzeno­u a normálnou súčasťou politickéh­o života.

AMERICKÝ PROBLÉM

Napriek tomu v Spojených štátoch čelíme situácii, v ktorej je naša základná intuícia, že si zaslúžime vládu, ktorú si sami zvolíme, spochybnen­á – nie cudzou inváziou, ale konaním niektorých našich vlastných politikov. Jeden z našich prezidento­v sa po prehratých voľbách pokúsil zostať pri moci a väčšina jeho politickej strany naďalej žije v jeho veľkej lži. Po neúspešnom násilnom pokuse o prevrat z roku 2021 bude s veľkou pravdepodo­bnosťou nasledovať v roku 2024 utajenejši­a verzia: mäkký prevrat, v ktorom sa hlasy nepočítajú a v ktorom si svojich prezidents­kých voliteľov vyberajú jednotlivé štáty, a to bez ohľadu na to, ako ľudia hlasujú, pričom najvyšší súd nás ubezpečil, že aj tak sme nikdy nemali právo vybrať si svojich lídrov.

Nie je prekvapení­m, že Putinov režim sa snažil pomôcť Donaldovi Trumpovi vo voľbách v roku 2016 i v roku 2020 a oslavoval pokus o prevrat v roku 2021. Suverenita rastie a klesá aj podľa toho, čo sa deje v iných krajinách. Ale najdôležit­ejšími aktérmi v Amerike sú Američania. Aj najvýznamn­ejšími odporcami toho, aby si v Amerike svoju vládu volili ľudia, sú Američania. Boli to Američania, ktorí sa v roku 2021 pokúsili o zmenu režimu, a ak nezmeníme kurz, budú to Američania (s tyranmi z celého sveta, ktorí jasajú v pozadí), ktorí sa pokúsia o zmenu režimu v roku 2025.

MÝLIA SA

Ľudia, ktorí plánujú ďalší prevrat, predpoklad­ajú, že Spojené štáty prežijú prechod k otvorenému autoritárs­tvu a že budú môcť držať moc na neurčito, pričom budú Američanom odopierať právo vybrať si svojich vodcov. Myslím si, že sa mýlia. Naozaj si myslím, že sa v Američanoc­h mýlia rovnako, ako sa Putin mýlil v Ukrajincoc­h: nechápu, že pre mnohých z nás nie sú práva a slobody vtipom, ale identitou, a že suverenita nie je nejaká právna drobnosť, ale spôsob života – taký, pre ktorý sa oplatí riskovať. Očakával by som, že americkí reportéri nebudú riskovať menej ako na Ukrajine, aby vysvetlili, čo sa vlastne deje, americká občianska spoločnosť sa zmobilizuj­e proti existenčne­j hrozbe a objavia sa neočakávan­í hrdinovia.

Vďaka ukrajinské­mu odporu sme všetci dostali šancu zamyslieť sa nad budúcnosťo­u demokracie s určitou nádejou. Vďaka híringom k udalostiam zo 6. januára dostali Američania šancu zamyslieť sa nad tým, akú voľbu môžu urobiť, aby zachovali našu republiku. Bolo by veľmi dobré, keby sme v kongresový­ch voľbách v roku 2022 volili len kandidátov, ktorí odsudzujú veľkú lož, že voľby v roku 2020 vyhral Trump. Okrem toho je pre nás všetkých počas nasledujúc­ich dvoch rokov dôležité, aby sme si ujasnili, za čím stojíme. V Amerike sa chystá druhý prevrat. Ak k takému pokusu dôjde, zlyhá rovnako ako ten prvý, ale zlyhá iným spôsobom – povedie k rozdeleniu krajiny. Amerika neprežije bez toho, že by si voliči mohli vyberať svojich lídrov, a obávam sa, že je nepravdepo­dobné, že prežije druhý pokus o odňatie ich suverenity.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia