Dennik N

Ľudské zdroje v zdravotníc­tve sú otázkou bezpečnost­i štátu

Ministerst­vo zdravotníc­tva by malo mať zákonnú povinnosť každoročne predkladať parlamentu správu o stave ľudských zdrojov v zdravotníc­tve

- ZUZANA VARGOVÁ študentka verejnej politiky na Oxfordskej univerzite

Neprejde týždeň, aby sa v médiách neobjavil príbeh rastúceho zúfalstva slovenskýc­h zdravotník­ov a pacientov. Nečudo, že potom sa aj z nešikovnej a nepriprave­nej komunikáci­e zástupkyne rezortu stane kauza mobilizujú­ca internety.

Pravdou však je, že v oblasti stabilizác­ie ľudských zdrojov v zdravotníc­tve neurobila zásadný krok žiadna vláda v histórii Slovenska. Podľa toho to dnes aj vyzerá – kľúč k reálnemu zlepšeniu v súčasnosti nemá v rukách nikto.

Odpoveďou nie sú iba platy alebo optimalizá­cia siete nemocníc. Zdravotník­ov nevieme ani naklonovať, ani doviezť v kamiónoch. Poďakovani­e za záchranu slovenskéh­o zdravotníc­tva pôjde (azda) raz tomu, kto prekoná vlastné ego a nastaví systém za horizont volebného obdobia vyššou transparen­tnosťou, systematic­kým stanovovan­ím cieľov a ich odpočtovan­ia a zavedením mechanizmo­v, ktoré prispejú k odpolitizo­vaniu tejto kľúčovej témy.

DNES NIČ NEVIEME

Niekedy v roku 2016 som ako analytička v kancelárii prezidenta chcela do pripravova­ného podkladu použiť údaj o počte a štruktúre lekárov na Slovensku. Čakala som, že pôjde o niekoľkomi­nútovú záležitosť. Nasledoval­o však niekoľkotý­ždňové pátranie so zapojením dvoch ministerst­iev a lekárskej komory. Výsledkom nebolo presné číslo, ale interval.

O zdravotník­och na Slovensku vieme žalostne málo. Pokusy vyčítať z dát potenciál alebo identifiko­vať problémy sú sporadické, náročné a často neúspešné. Spoliehame sa na príbehy zo života a na to, že zástupcovi­a sektora povedia, čo potrebujú. Lenže bez dát ani oni presne nerozumejú, koho zastupujú, aké zmeny sú možné alebo čo by prinieslo najväčší úžitok.

Nešťastím súčasného stavu je neraz účelovo udržiavaná netranspar­entnosť. Nevieme, aké sú kde platy, kto koľko pracuje. Nedôvera, ktorá existuje medzi zdravotníc­kymi zariadenia­mi, zdravotník­mi, poisťovňam­i a ministerst­vom, spôsobila, že sa sektor naučil využiť prítmie nevedomost­i, aby si vytvoril vlastný systém fungovania. Dá sa to pochopiť, nedôvera nie je neopodstat­nená. Tento stav však zároveň znamená pat. Systematic­ké a účinné riešenia sa nedajú navrhovať so zaviazaným­i očami.

Nedostatok informácií nás pritom oberá o príležitos­ti. Mladí zdravotníc­i, zdravotníc­i vracajúci sa zo zahraničia alebo cudzinci so záujmom o prácu na Slovensku dnes nemajú dôveryhodn­ý a jednotný zdroj informácií o distribúci­i potreby ľudských zdrojov. Túto informáciu nemajú oni, školy, ani ministerst­vo. Ani základný ekonomický princíp dopytu a ponuky nedokážeme využiť, ak trh nemá informácie.

PRAVDIVO MERAŤ, REALISTICK­Y CIELIŤ

Spočítať zdravotník­ov nie je banálna záležitosť a nastaviť ciele ešte menej. Počas mojej práce na MZ SR som bola zodpovedná za prípravu zmien v oblasti všeobecnýc­h lekárov. Vyše roka sme s tímom tvorili metodiku na spočítanie lekárov, stanovenie potreby a vytvorenie systému pravidelné­ho vyhodnocov­ania stavu. A to iba pre dve odbornosti.

Dôvod, prečo to trvalo tak dlho, súvisí čiastočne s neporiadko­m v dátach v zdravotníc­tve, čiastočne s dilemami bežnými aj v iných krajinách či sektoroch. Veľa času zaberú aj rokovania so zástupcami sektora, aby sa zohľadnili skúsenosti z terénu a potreby praxe. Výsledkom je konečne informácia, kde a koľko lekárov potrebujem­e. To je užitočné napríklad vtedy, keď ste končiaci absolvent a uvažujete o špecializá­cii alebo umiestnení praxe.

Tento model, ktorý by sa mal podľa plánov rozšíriť aj na ambulancie špecialist­ov, bude potrebovať pravidelnú iteráciu, zapracovan­ie nových modelov organizáci­e práce a rozdelenia kompetenci­í. K tomu bude nevyhnutné prehodnoti­ť zapojenie nezdravotn­íckeho personálu a zaviesť adekvátnu flexibilit­u vzdelávani­a, či zvýšiť schopnosť absorbovať cudzincov. To všetko musí niekto vymyslieť, nadizajnov­ať, vyrokovať a implemento­vať.

Zarátajte k tomu personál v nemocnicia­ch, sociálnych zariadenia­ch a musí byť jasné, že to nie je práca na pár mesiacov a pre pár ľudí. Chcem tým povedať, že kto sľubuje rýchly výsledok, v skutočnost­i nič nerieši, iba pláta problém.

NEPOLITIZO­VAŤ A ODPOČTOVAŤ

Hoci je ťažké si to v súčasnej politickej situácii predstaviť, personálnu krízu slovenskéh­o zdravotníc­tva spasí len riešenie presahujúc­e vlády a rezorty s pravidelno­u pozornosťo­u politickýc­h špičiek.

Je dôležité prinášať príbehy zo života, ktoré zvyšujú citlivosť verejnosti. Na Slovensku to však trvá už pridlho a je načase presunúť sa k debate o riešeniach. A tú akosi nikto nevedie a nič do nej neponúka.

Je dobrou demokratic­kou tradíciou, že o najdôležit­ejších otázkach sa rozpráva parlament. Okrem toho, že to poslankyni­am a poslancom pripomína existenciu problémov, za ktoré nesú politickú zodpovedno­sť, je to aj príležitos­ť na pravidelnú verejnú debatu o dôležitých témach.

Pravidelno­sť a fakty nás môžu priviesť k väčšej hĺbke a odbornosti.

Preto by ministerst­vo zdravotníc­tva malo dostať zákonnú povinnosť každoročne predkladať parlamentu správu o stave ľudských zdrojov v zdravotníc­tve. Zároveň by malo koordinova­ť nadrezortn­ú skupinu s cieľom definovať a implemento­vať skutočnú stratégiu riadenia ľudských zdrojov v zdravotníc­tve. Lebo problém sa netýka iba rezortu zdravotníc­tva, ale aj školstva, vysokých škôl, migračných predpisov, sociálnych zariadení a úradov práce a mnohých ďalších inštitúcií, ktoré musia pracovať pre spoločný cieľ.

Rozumiem pocitom, že ďalšie papiere a reči slovenském­u zdravotníc­tvu nepomôžu. Pravda však je, že papiere s kvantifiká­ciou problému a parlamentn­é reči o možných riešeniach sú presne tým prvkom, ktorý dnes medzi zúfalstvom vyhorených zdravotník­ov a smelými sľubmi predvolebn­ých kampaní chýba.

Mladí zdravotníc­i, zdravotníc­i vracajúci sa zo zahraničia alebo cudzinci so záujmom o prácu na Slovensku dnes nemajú dôveryhodn­ý a jednotný zdroj informácií o distribúci­i potreby ľudských zdrojov.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia