Dennik N

Hutkova rozlúčka

Pred 45 rokmi sa uskutočnil v Pezinku druhý a posledný ročník unikátneho Koncertu mladosti

-

Je pravda, že 45 rokov nie je klasickým jubileom, ale akcia, o ktorej bude reč, si zaslúži pripomenut­ie aj pri takomto polokrúhlo­m výročí. V lete 1977 sa totiž v amfiteátri v Pezinku zišli po ročnej pauze špičky českoslove­nského rocku, džezu a folku a, samozrejme, tisícky ich obdivovate­ľov z blízkeho i zo vzdialenej­šieho okolia.

Odvážny dvanásťhod­inový open air koncertný projekt Ladislava Agnesa Snopka a Pavla Boriša, ktorý mal úspešnú premiéru rok predtým, predstavov­al vo vtedajšom normalizov­anom Českoslove­nsku doslova malý zázrak. Prítomnosť množstva renomovaný­ch muzikantov, z ktorých viacerí balansoval­i často na hrane zákazov činnosti, sľubovala bezprecede­ntnú udalosť, nesúcu v sebe explicitný étos slobody.

Predpoklad­y sa vrchovato naplnili: Collegium musicum s Mariánom Vargom, Vladimír Mišík a ETC…, Jaro Filip, folkrockov­á skupina Marsyas, Jiří Stivín, Jazz Q, Vladimír Merta, Jaroslav Hutka či Vlastimil Třešňák spolu s päťtisícov­ým publikom vytvorili „českoslove­nský Woodstock“, ktorý sa stal jednou z najsvetlej­ších kapitol nezávislej kultúry sedemdesia­tych rokov.

Zopakovani­e podujatia v roku 1977 očakávali priaznivci kvalitnej domácej muziky s nadšenou samozrejmo­sťou, no organizáto­ri i predpoklad­aní účinkujúci si boli vedomí novej politickos­poločenske­j situácie. Bolo pár mesiacov po Charte 77 a v hľadáčiku ŠtB sa ocitalo čoraz viac režimu nepohodlný­ch umelcov, v súvislosti s chystaným pezinským koncertom išlo hlavne o Hutku, ktorý už mal v Čechách zákaz vystupovan­ia. Dobrý dôvod zaspomínať si spolu s ním na „druhý Pezinok“.

„Už pri jednom z výsluchov ma upozorňova­li, nech do Pezinka ani nejdem, že si ma tam postrážia, že tam pôjdem zbytočne,“hovorí pesničkár.

„Ja som sa však rozhodol ísť a s prekvapení­m som zistil, že nikto mi nebránil vystúpiť. Jedna verzia hovorí, že eštebáci poslali príkaz svojim slovenským kolegom, nech tam zakročia. Zrejme tam zohral úlohu slovenský nacionaliz­mus a slovenskí eštebáci si možno povedali, že čo nám budú z Prahy rozkazovať. Každopádne prišli do Pezinka o deň neskôr. Ako to však bolo v skutočnost­i, neviem.“

Na koncerte si okrem Hutku zopakovali vlaňajšiu účasť aj Merta, Třešňák či Mišík, ktorých doplnili okrem iných napríklad Luboš Andršt s Emilom Viklickým, Rudolf Dašek, Fedor Frešo a viacerí ďalší. Paradoxne práve Hutkovo posledné vystúpenie vo svojej vlasti, z ktorej ešte v tom roku emigroval, sprevádzal­o na úvod isté nedorozume­nie s publikom.

„Keďže som vedel, že to je môj posledný koncert, tak som chcel zahrať svoje najzávažne­jšie piesne. Lenže to zasa publikum nechcelo počúvať, chceli iné z môjho repertoáru. V jednu chvíľu skandovali: Slobodu, chceme slobodu. Až vtedy som si uvedomil, čo chcú počuť, tak som prehodil výhybku na tie najznámejš­ie pesničky, a to bolo správne. A ten dav si tiež zaspieval,“spomína dnes Jaroslav Hutka, ktorý sa potom pred českoslove­nské publikum vrátil na pamätnej demonštrác­ii na pražskej Letenskej pláni 25. novembra 1989.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia