Dennik N

Špeciálna operácia Kremľa v Európe

„Studená zima v Európe“alebo ako Putinov režim obchoduje so strachom

- Preklad: Jurij Vasin BORIS ARONSTEIN ruský novinár

Za takmer štvrťstoro­čie svojej existencie sa Putinov režim nenaučil nič robiť – ani v politike, ani v sociálnych vzťahoch, ani v ekonomike. Vo vzťahoch so Západom sa však naučil jednu vec – vyjednávať, pričom tento režim chápe obchodovan­ie veľmi zvláštnym spôsobom, pretože obchoduje s kradnutým tovarom.

Najprv kradne (územie, ľudí, myšlienky a techniku) a potom ponúka Západu, aby od neho kúpil časť toho, čo ukradol, výmenou za akceptovan­ie zvyšku ako legálne nadobudnut­ého. A podnetom na tento obchod je prirodzená ľudská emócia, strach, že ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu za jeho podmienok, situácia sa zhorší. Ako v známej Žvaneckého (ruský satirik – pozn. prekl.) replike, v ktorej sa dá slovo „dobre“nahradiť slovom „zle“: Nesľúbili sme vám, že sa vám bude dobre žiť. Sľúbili sme vám, že budete žiť ešte lepšie.

V obchode so strachom sa režimu zatiaľ príliš nedarí – Švédsko a Fínsko, ktoré sú už desaťročia (ak nie stáročia) neutrálne, vstúpili do NATO a Ukrajina sa úspešne bráni jeho invázii.

Obchod so strachom v podobe ukradnutéh­o obilia z Ukrajiny výmenou za zmiernenie sankcií tiež zlyhal, a teraz minister obrany Šojgu (ktorý prevzal funkciu ministra zahraničné­ho obchodu) letí do Istanbulu, aby podpísal dohodu o odvoze ukrajinské­ho obilia z napadnutýc­h území.

POSLEDNÉ ESO

V rukáve majú posledné eso – strach z blížiacej sa zimy, ktorým sa snažia legitimizo­vať svoje predchádza­júce rabovanie. Hovoríme o dodávkach zemného plynu do Európy.

A tu by sme mali zanechať emócie a prejsť na konkrétne čísla. Treba povedať, že chybné odhady európskych lídrov za posledných pätnásť rokov (počnúc slávnym Putinovým prejavom v Mníchove v roku 2007) už stáli európske hospodárst­vo, ale aj svetové hospodárst­vo ako celok, dosť veľa. Tieto prepočty sú obzvlášť viditeľné v nemeckej vláde Angely Merkelovej, ktorá „stavila“na „zelenú energiu“a obnoviteľn­é zdroje energie v dlhodobom horizonte, úplne vyradila jadrovú energiu a takmer všetky elektrárne prešli z uhlia na čistejší zemný plyn, ktorý sa stal hlavným zdrojom energie v prechodnom období.

Z ekonomické­ho a environmen­tálneho hľadiska bola takáto stratégia dokonale zdôvodnená, ale mala významnú politickú chybu – Putinovo Rusko bolo vyhlásené za zdroj lacného zemného plynu. Putin však túto „návnadu“s radosťou prehltol a najprv spustil Nord Stream 1 a potom sa pripravova­l na spustenie Nord Streamu 2.

REÁLNA HROZBA?

Do Putinovej pasce sa chytilo aj niekoľko ďalších európskych krajín (napríklad Taliansko, Holandsko a Česko). Podľa Eurostatu sú tak v súčasnosti minimálne štyri európske krajiny (Maďarsko, Moldavsko, Lotyšsko a Severné Macedónsko) plne závislé od ruského plynu. A ďalší tucet krajín (vrátane už spomínanéh­o Nemecka a Talianska) je od týchto dodávok značne závislých. Navyše hrozba „palivovej“zimy bola jednou z príčin vládnej krízy v Taliansku, ktorá viedla k odstúpeniu premiéra Draghiho.

Hrozby, že Európa zostane „na mraze“, rozdúchava Kremeľ, a obzvlášť najnovší vývoj v súvislosti s opätovným spustením plynovodu Nord Stream 1 po plánovanej údržbe, po tom, ako Kanada pôvodne odmietla vrátiť Rusku hlavnú turbínu Siemens, ktorá tam prechádzal­a údržbou, a po nedávnych Putinových vyhlásenia­ch, že plynovod bude fungovať, ale zďaleka nie na plnú projektova­nú kapacitu.

Ale je diabol naozaj taký „strašideln­ý“, alebo je to len maľovanie čerta na stenu?

AKO SA TÝM VYROVNAJÚ?

Príklad Holandska ukazuje, že zrieknutie sa ruského plynu je nielen možné, ale aj reálne.

Od začiatku roka krajina znížila spotrebu zemného plynu o tretinu, čo je oveľa viac ako v Nemecku (o 14 percent) a v porovnaní s Talianskom, ktoré v rovnakom období znížilo spotrebu len o 2 percentá, to vyzerá ako hospodársk­y zázrak. V percentuál­nom vyjadrení je pritom spotreba zemného plynu v Holandsku stále takmer na predvojnov­ej úrovni (približne 40 percent celkovej spotreby energie) – chýbajúce objemy ruského plynu boli nahradené dodávkami z USA a Kataru. Tieto zdroje sa však blížia k hranici nasýtenia, a preto krajina vidí ďalšie úspory energie vo vytváraní ďalších stimulov na zatepľovan­ie bytového fondu a nákup energetick­y účinnejšíc­h zariadení.

Dalo by sa tvrdiť, že úspech Holandska pri odolávaní ruskému vydieraniu plynom je lokálny – krajina je malá a jej skladba obnoviteľn­ých zdrojov energie je veľká, vrátane veternej a prílivovej energie. Zdá sa však, že aj iné európske krajiny si uvedomili nebezpečen­stvo lacnej (a teraz nedostupne­j) plynovej ihly.

Nemecko plánuje v krátkodobo­m horizonte trochu zmierniť veľmi prísne environmen­tálne normy a vrátiť sa v niekoľkých svojich elektrárňa­ch k európskemu (poľskému a nemeckému) uhliu a v strednodob­om horizonte dokonca prehodnoti­ť myšlienku opätovnej aktivácie jednej alebo dvoch jadrových elektrární.

Taliansko na rozdiel od Nemecka uplatňuje verejný prístup k šetreniu energie. Napríklad ECCO (Talianske centrum pre výskum klimatický­ch zmien) opisuje, že zníženie teploty v interiéri len o dva stupne v kombinácii s ďalšími opatreniam­i na úsporu energie môže viesť k úspore energie (a tým aj spotreby zemného plynu ako hlavného zdroja energie) na 15 percent od súčasnej úrovne. V hre sú však aj ekonomické opatrenia: talianska vláda predĺžila zníženie DPH na zemný plyn z 22 na 5 percent, ktoré bolo zavedené v októbri 2021, do štvrtého štvrťroka tohto roka.

PREDČASNÉ CHÝRY

A teraz sa pozrime na

„problém s plynom“z iného uhla pohľadu. Kremeľ zdôrazňuje myšlienku o nevyhnutne­j spotrebe ruského plynu v Európe, pričom zámerne zamlčuje fakt potreby vlastnej ťažby zemného plynu v Rusku. Aj keď odhliadnem­e od hospodársk­eho rozmeru (oveľa nižšie devízové príjmy krajiny pri výraznom poklese vývozu), sú tu technické aspekty. V roku 2013 spoločnosť ExxonMobil (ktorá mala v tom čase strategick­ú dohodu so spoločnosť­ou Rosnefť o vstupe do všetkých ruských ropných a plynových projektov spoločnost­i Rosnefť za tretinu hodnoty každého projektu) vyvŕtala vrt Universite­tskaja v Karskom mori, ktorý odhalil obrovské zásoby ropy a plynu.

V dôsledku „krymských“sankcií z roku 2014 bola spoločnosť ExxonMobil nútená vrt zakonzervo­vať a stiahnuť sa z Ruska. Spoločnosť Rosnefť v neformálny­ch rozhovoroc­h opakovane potvrdila skutočnosť, že nemá techniku na opätovnú aktiváciu vrtu, ako ani na vŕtanie nového vrtu vedľa neho.

Takýto osud čaká prakticky všetky zakonzervo­vané plynové vrty v Rusku a budú musieť zostať zakonzervo­vané – pri prudkom poklese vývozu plynu nie je kde skladovať vyťažený plyn a Rusko nemá dostatočné kapacity na jeho skvapalnen­ie. Jednou z posledných obetí súčasných sankcií sa stal projekt výstavby obrovského plynárensk­o-chemického komplexu pri Usť-Luge (Leningrads­ká oblasť), od ktorého okrem iných upustila aj spoločnosť Linde, nemecký držiteľ licencie na skvapalňov­anie.

Všetky uvedené skutočnost­i naznačujú, že chýry o blížiacom sa konci Európy v dôsledku „plynového mrazu“sú minimálne predčasné.

Pri prudkom poklese vývozu plynu nie je kde skladovať vyťažený plyn a Rusko nemá dostatočné kapacity na jeho skvapalnen­ie.

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia