Dennik N

Zúfalej koalícii sa ponúka Kuffa

Koalícii sa ponúka riešenie krízy – nerobiť nič a vydržať

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Vkoaličnej kríze nenastal žiadny posun, pretože poslanci, od ktorých vzácnych hlasov to nakoniec bude závisieť, majú ešte mesiac čas na vajatanie. A užívajú si ho.

Napríklad poslanci Čekovský so Stančíkom z OĽaNO alebo Šeliga zo Za ľudí ponúkli v posledných dňoch vyhlásenia, ktoré by sa mohli s trochou dobrej vôle interpreto­vať ako odmietnuti­e scenára menšinovej vlády s podporou fašistov. Dali si však pritom veľmi záležať na slovíčkach. Až tak, že by sa ich vyjadrenia dali interpreto­vať aj inak. Akoby sa pre istotu nechceli úplne odrezať od možnosti, že nakoniec predsa len zostanú v koalícii, ktorá bude závisieť od fašistov.

Menovaní poslanci tak svojím dielom prispievaj­ú k niečomu, čo by sa napokon mohlo stať vytúženým riešením koaličnej krízy: nejasnosť a nejednozna­čnosť úplne všetkého. Už niekoľko dní na tom pracuje fakticky celá potenciáln­a koalícia od Borisa Kollára cez Igora

Matoviča až po Štefana Kuffu. Spochybňuj­ú slovo fašizmus, pochybujú o označení kuffovcov za fašistov, zahmlievaj­ú, či stoja o ich podporu a aj to, čo si pod ich podporou vlastne predstavuj­ú.

Možno dúfajú, že keď všetky tieto veci nebudú krištáľovo čisté, tak nebude vidieť, že majú koalíciu závislú od fašistov. Takýmto prístupom by mohli nechať SaS odísť a potom nerobiť vôbec nič – žiadne hľadanie novej koalície, žiadne formálne dohody s nezaradený­mi poslancami. Keď budú mať koaliční poslanci dosť odolné svedomie, tak dokážu živoriť v parlamente ešte dlhé mesiace. Predčasné voľby sa samy od seba nestanú. Stačí si dať pozor, aby sa nenašlo dosť hlasov na vyslovenie nedôvery vláde a aby z času na čas prešli nejaké zákony.

Sám Kuffa im túto možnosť takmer otvorene ponúka v rozhovore s Andrejom Bánom. Hovorí, že je za predčasné voľby, ale nebude hlasovať za pád vlády, naopak, podporí zákony, keď budú dobré.

Možno by sa tak nedalo vládnuť až do riadnych volieb, ale nejaký čas by to vydržalo, napríklad kým dorazia budúcoročn­é štátne príspevky za volebný výsledok. Stranám Za ľudí alebo Sme rodina by sa tie státisíce eur veľmi hodili.

Pre Slovensko by to bol temný scenár. Od takej kultúrne retardovan­ej koalície by neustále hrozili retardačné zákony a zároveň by sa vo vysokej politike ešte pevnejšie usadili ďalší nebezpeční ľudia – kuffovci.

Možno však nové odhalenia o regionálny­ch problémoch klanu kuffovcov a vyšetrovan­ie ich fyzických konfliktov nakoniec pomôžu k tomu, že niektorí koaliční poslanci konečne prestanú vajatať.

Možno dúfajú, že keď všetky tieto veci nebudú krištáľovo čisté, tak nebude vidieť, že majú koalíciu závislú od fašistov.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia