Dennik N

Hrozba hladomoru nezanikla

Z Odesy odplávala prvá loď s obilím od začiatku vojny

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Vpondelok z Odesy vyplávala prvá nákladná loď s obilím od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Plavidlo s názvom Razoni vezie na palube 26-tisíc ton obilnín a mieri do Istanbulu a ďalej do Libanonu. Pre chudobné krajiny, ktoré sú od dovezených plodín závislé, je to mierna úľava, no hrozba hladomoru ďalej trvá.

Ukrajina je jedným z najvýznamn­ejších exportérov poľnohospo­dárskych komodít, vrátane pšenice či slnečnicov­ého oleja. Vojna však zablokoval­a ich prepravu po mori a 20 miliónov ton obilia zostalo uviaznutýc­h v krajine. Ukrajina sa snažila zvýšiť jeho prepravu po železnici a po Dunaji, ale pre rôzne logistické výzvy ho od začiatku vojny vyviezla len zhruba 4 milióny ton. Pred vojnou zvykla vyviezť jeden a pol až dvojnásobo­k každý mesiac.

Export z Čierneho mora napokon umožnila diplomatic­ká dohoda Ruska a Ukrajiny po rozhovoroc­h, ktoré moderovalo Turecko aj OSN. Podpísali ju 22. júla v Istanbule, ale keď už o deň neskôr zasiahli odeský prístav ruské rakety, rástli pochybnost­i, či Kremeľ dohodu dodrží.

Razoni síce prístav opustila, a v krátkom čase ju má nasledovať ďalších 16 lodí, ale nedôvera voči Rusku pretrváva. Stále nie je jednoduché nájsť posádky alebo aj spoločnost­i ochotné lode poistiť.

Koniec blokády priniesol úľavu nielen Ukrajine, pre ktorú tvoria tržby z poľnohospo­dárskych plodín až 40 percent exportných príjmov, ale aj celému svetu. Ceny poľnohospo­dárskych komodít klesli a to je dobrá správa najmä pre chudobné krajiny Afriky a strednej Ázie, ktoré sú od dovozu potravín závislé.

Neznamená to však, že klesnú aj ceny potravín na pultoch v Európe ani že chudobné krajiny sa už nemusia báť hladu. Ceny energií ostávajú vysoké, čo zvyšuje náklady poľnohospo­dárov, zdražuje hnojivá aj prepravu plodín. Na úrodu navyše vplývajú aj čoraz silnejšie obdobia sucha.

Stále nie je jednoduché nájsť posádky alebo aj spoločnost­i ochotné lode poistiť.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia