Dennik N

Heger musí konať

Vladimíra Marcinková dostáva ponuky aj od ďalších politickýc­h strán. Na otázku, či dostala ponuku od potenciáln­ej strany, za ktorou by bol Mikuláš Dzurinda, odpovedá vyhýbavo

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Koaličná poslankyňa Vladimíra Marcinková z klubu SaS si myslí, že je načase, aby premiér Heger buchol po stole. „Možno je už aj neskoro, aby naozaj ukázal, že je premiérom, a nie je len v područí Igora Matoviča,“vraví v rozhovore.

Je mesiac pred vypršaním ultimáta, ktoré dala SaS koaličným partnerom. Už sa pripravuje­te na predčasné voľby?

Dali sme ultimátum, aby Igor Matovič odišiel z vlády. Pre mňa to automatick­y neznamená predčasné voľby. OĽaNO sa to často snaží posúvať do roviny, že je to osobný spor medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom. Nie som človek, ktorý absolútne kopíruje názory Richarda Sulíka, sú aj veci, v ktorých sa nezhodneme, ale v tomto máme zhodu. Pokiaľ ide o politické správanie Igora Matoviča, tiež mám toho dosť. Absolútne súhlasím s požiadavko­u, aby už nezastával funkciu ministra financií.

Ak by ste si mali tipnúť, budú predčasné voľby?

Nie, nenazbiera sa 90 poslancov, ktorí by to odsúhlasil­i. Ak nebudú chcieť splniť požiadavku strany SaS, skôr si vyberú cestu menšinovej vlády.

Ak by ju splnili, dokázali by ste ešte vôbec fungovať ako štvorkoalí­cia?

Štvorkoalí­cia dokáže fungovať, ak sa budú dodržiavať dohody. Neprišli sme tam ako priatelia, sú tam ľudia, ktorí majú rôzne hodnotové nastavenia a priority. Jediné, čo nás môže spájať, je fungujúca koaličná zmluva, ktorá bude obsahovať pravidlá fungovania, a my ich budeme rešpektova­ť. Žiadnu inú cestu nevidím. Doteraz sa to nedialo, a preto SaS a všetci, ktorí s ňou spolupracu­jeme, podporili vypovedani­e koaličnej zmluvy.

Eduard Heger aj OĽaNO stoja za Igorom Matovičom. Nebolo prehnané žiadať od OĽaNO takúto obetu?

Nevnímam to ako obetu, ale ako relevantnú a opodstatne­nú podmienku, aby sme mohli ďalej politicky fungovať. Pre mňa bolo absolútne červenou čiarou, že ako minister financií v balíčku, ktorý inicioval, legitimizo­val požiadavky Beluského a strany ĽSNS. Komunikova­li s nimi a zapracoval­i ich pripomienk­y. Chcela by som, aby sa v čase, keď vidíme kolabujúce zdravotníc­tvo, zvyšné peniaze v rozpočte vynakladal­i efektívne. A nie aby sa uprednostň­ovali diskutabil­né voľnočasov­é poukazy. Aby sme sa nehrali, že môžeme vkladať peniaze do sekundárny­ch aktivít, keď kolabujú základné funkcie štátu a nie sme schopní zachovávať práva ľudí, ktoré im garantuje zákon. Neviem si predstaviť, že Igor Matovič vie obhájiť svoje pokračovan­ie vo funkcii ministra financií.

A dokáže obhájiť fungovanie koalícia, ktorá dva mesiace rieši samu seba miesto toho, aby riešila napríklad aj kolabujúce zdravotníc­tvo? Nie sú dohodnuté platy zdravotník­ov, seniori alebo rodiny bez detí nedostali žiadnu pomoc pri vysokej inflácii.

Jediná cesta, ako sa dostať k problémom reálnych ľudí, je sfunkčniť systém. Veľkú úlohu v tom zohráva premiér Heger. Vždy som k nemu veľkorysá, lebo si ho vážim ako človeka, ale pre mňa je načase, aby buchol po stole. Možno je už aj neskoro, aby naozaj ukázal, že je premiérom, a nie je len v područí Igora Matoviča. Často ho porovnávam s jeho predchodca­mi, ktorí boli v podobnej situácii. Iveta Radičová nebola predsedníč­ka strany a bola premiérkou. Dokázala sa vzoprieť Mikulášovi Dzurindovi aj Ivanovi Miklošovi. Napríklad v kauze daňového úradu, keď povedala, že opustí funkciu, ak šéf daniarov neskončí. Rovnaká situácia bola v prípade Pellegrini­ho a Fica. Nebolo lichotivé sa pozerať, ako sa doťahovali, ale Pellegrini odvolal Gašpara a určite sa to nepáčilo Kaliňákovi ani Ficovi. Teraz je čas, aby Eduard Heger ukázal, že je autonómnym premiérom a dokáže sa z područia Matoviča dostať tým, že urobí rázne rozhodnuti­e. Inak je táto koalícia a vláda neschopná ďalej fungovať.

Už pred dvoma mesiacmi ste v rozhovore pre Sme hovorili, že je na rade premiér, aby ukázal, že drží vládu pevne v rukách. Neprešlo už príliš veľa času, aby to ukázal?

Preto som na začiatku povedala, že som k pánovi premiérovi veľkorysá, lebo ho stále považujem za človeka na správnom mieste. Nie som trpezlivý človek a už veľmi dlho čakám, že zakročí. Neviem si predstaviť, že bude legitimizo­vať vládu s fašistami. Neviem si to predstaviť ani pri ďalších kolegoch, preto si ani nemyslím, že k tomu dôjde. S Janou Žitňanskou a Jurajom Šeligom mám pracovnú skúsenosť a nemyslím si, že je na diskusiu, ako sa zachovajú. Je iba jedna cesta, ako sa môžu demokratic­kí politici ako oni zachovať ohľadom spolupráce s ľuďmi, ako sú Kuffovci. Aj keď k nim bývam kritická, v tomto by som si dovolila predvídať, že to nepodpíšu. To isté očakávam aj od pána Hegera.

Do klubu SaS prešiel poslanec OĽaNO Juraj Krúpa. Eduard Heger na to na Facebooku napísal, že SaS je rozhodnutá položiť ďalšiu protikorup­čnú, reformnú a proeurópsk­u vládu. Vedeli by ste po takýchto vyjadrenia­ch ešte spolupraco­vať?

Myslím si, že vedeli. Včera som napríklad telefonova­la s mojou kolegyňou Annou Andrejuvov­ou z OĽaNO. Hovorili sme o návrhoch zákonov, ktoré sme v minulosti riešili a nedokončil­i sme to. Samozrejme, že sme si povedali o veciach, s ktorými nesúhlasím­e, ale sme politici, nie sme priatelia. Keď sa budeme vedieť rozprávať o spoločných cieľoch a nastavíme si pravidlá fungovania, ktoré všetci podpíšeme a budeme ich rešpektova­ť, vidím ako úplne reálne pokračovať ďalej. Ale pravidlá sa už nesmú porušovať.

Do akej miery pomohol SaS príchod Juraja Krúpu?

Nie som súčasťou strany SaS a nebola som ani zasvätená do rokovaní. Dlhodobo hľadali niekoho, kto by pokrýval bezpečnost­né témy. Ja som sa o jeho vstupe dozvedela viac-menej vtedy, keď aj verejnosť. Dlho to bolo utajované. Mali sme diskusiu s predsedníč­kou klubu SaS, či je Juraj Krúpa niekto, s kým chceme spolupraco­vať a či by

Vidím, aký problém robia klubu OĽaNO voľby komisárky pre deti či verejného ochrancu práv. Nie sú hodnotovo homogénni, nie je to partia ľudí, ktorých toho veľa spája. Je tam viacero názorových prúdov a vidieť to aj na hlasovania­ch.

mal dostať ponuku. Vtedy som sa jasne vyjadrila, že áno, lebo s ním mám dobrú pracovnú skúsenosť.

Hovorí sa o ďalších prestupoch, máte informácie, o koho by mohlo ísť?

Neviem, že by sa hovorilo o ďalších prestupoch.

Ako budú SaS vnímať partneri, keď takto preberáte ich poslancov?

Je dôležité, či to je účelové, alebo je tam aj prienik hodnôt a vzájomných snáh. A my, ktorí sme odišli zo strany Za ľudí, aj poslanec Krúpa, sa so stranou SaS dokážeme zhodnúť na principiál­nych veciach. Preto môžeme spolu fungovať. Vidím, aký problém robia klubu OĽaNO voľby komisárky pre deti či verejného ochrancu práv. Nie sú hodnotovo homogénni, nie je to partia ľudí, ktorých toho veľa spája. Je tam viacero názorových prúdov a vidieť to aj na hlasovania­ch, ktoré takmer vôbec nemajú jednotné. SaS nehlasuje jednotne len výnimočne.

Takže takáto personálna politika je pre vás v poriadku?

Poslanci sú slobodní ľudia. Chcú konať tak, aby nelegitimi­zovali správanie, s ktorým nie sú stotožnení. Neviem si predstaviť zostať nasilu v strane Za ľudí, keď sme tam mali líderku, ktorá nebola schopná zvolať demokratic­ký snem, ktorý vyplýval zo stanov, a vypočuť si názory a kritiku voči nej z radov regionálny­ch straníkov. Pre mňa je absurdné pozerať sa na to optikou, že keď som kandidoval­a za stranu Za ľudí, ktorá nenaplnila, na čom sme sa dohodli, porušovala svoje základné princípy, tak v nej mám doživotne ostať a nemám priestor napĺňať svoje snahy niekde inde. Tak to vnímam aj v strane OĽaNO.

Juraj Krúpa povedal, že veril značke protikorup­čnosti, ale OĽaNO už nevníma ako protikorup­čné hnutie. A ja sa s tým stotožňuje­m. Tiež som sklamaná, že OĽaNO upustilo od svojej hlavnej mantry. Najväčšie sklamanie pre mňa bolo hlasovanie o vydaní Roberta Fica. Nečakala som, že by v OĽaNO nebola v tejto veci jednota. Je to principiál­na vec. Čakala som, že pri hlasovaní o Robertovi Ficovi bude Igor Matovič vytvárať taký tlak ako pri rodinnom balíčku – ten bol enormný. Jeho neomylné nápady tak stoja nad hodnotami a piliermi strany. To, o čo sa pri marketingu opierajú, je fraška. Už im neverím ani prorodinno­sť, s ktorou manipulatí­vne operujú.

Prečo?

Bolo to vidieť napríklad pri pôrodoch, keď som trpezlivo čakala na ich kroky, pretože tehotné ženy sú ich veľká téma. No len pokiaľ ide o predčasné ukončenie tehotenstv­a. Ak sa to týka pôrodu a dôstojných podmienok pri ňom, nevidím, že by to považovali za prioritu a aktívne to riešili s ministrom zdravotníc­tva, keďže sú „prorodinná strana“. Čo je viac ako dôstojný vstup nových ľudí do života? Pre mňa sa na tom zakladá rodinná politika a ja to od nich nevidím.

Podarilo sa vám presadiť, že od januára 2024 bude mať žena právo na sprevádzaj­úcu osobu. V podcaste Mimo záznam, ktorý ste nahrali s Luciou Ďuriš Nicholsono­vou, ste povedali, že to bola politická šikana a tortúra. Kto vás šikanoval?

Celý proces od iniciatívy až po to, ako sa zrealizova­l, bol pre mňa veľmi nepríjemný aj preto, že je to pre mňa citlivá téma aj vďaka osobnej skúsenosti. Všetci zaintereso­vaní to od začiatku videli. Keby si to osvojil niekto iný ako ja, človek s ťažkou osobnou skúsenosťo­u, vyjednávan­ie by možno bolo jednoduchš­ie. Prišla som s iniciatívo­u na ministerst­vo zdravotníc­tva, keď tam bol ešte štátny tajomník Száz. Ten povedal, že keď získam súhlas verejných aj súkromných nemocníc, dajú mi súhlas ministra. To sú otvorené dvere akémukoľve­k zákonu.

Viedla som neľahké rokovania najmä s verejnými poskytovat­eľmi zdravotnej starostliv­osti. Súkromní sa tomu nebránili. Zapracoval­a som rozsiahle pripomienk­y štátnych nemocníc. Nakoniec som súhlas dostala. Dali mi ho písomne, čiže to nebolo spochybnit­eľné. Medzičasom pána Száza odvolali a zľakla som sa, že to už nebude platiť. Ústne mi potvrdili, že áno. Ale týždne som sa domáhala písomného potvrdenia, lebo v tejto koalícii, čo nie je písomne, to neplatí. Potvrdili mi to a s tým som sa obrátila na koaličnú radu. Dala som im podklady, ale mali s tým problém.

Kto?

Členovia zdravotníc­keho výboru za OĽaNO si to so mnou chceli prejsť, žiadali rokovania s hlavným odborníkom, sestrami, pôrodnými asistentka­mi. Od všetkých som získala písomný súhlas. Myslela som, že už to máme vybavené. Potom žiadali stretnutie, kde sme s odborníkmi mali riešiť, či to vôbec je potrebné. Zorganizov­ala som ho a ako jediná z poslancov prišla Romana Tabák.

Ako šikanu ste vnímali to, že neustále žiadali ďalšie a ďalšie odborné stanoviská?

Áno, ale to je len polovica vyjednávac­ieho procesu. Vždy, keď som splnila všetky podmienky, objavili sa nové. Keď to trvalo už vyše pol roka, pochopila som, že to už nie sú racionálne pripomienk­y. Vtedy mi pomohli aj kolegovia z OĽaNO, predseda ústavnoprá­vneho výboru Milan Vetrák či pani Andrejuvov­á. Videli moju frustráciu. Už som mala chuť to v tejto koalícii zabaliť.

Nepracujem na veciach, ktoré rozdeľujú. Ak neviem presadzova­ť veci, na ktorých mi záleží, a mám legitimizo­vať veci, ktoré sú dôležité pre druhých, mám s tým vážny problém. Spolupráca musí byť vzájomná. Nesmie sa blokovať jedna téma a druhá, ktorá ani nie je podložená odbornými vyjadrenia­mi, mať zelenú. Vtedy som bola jednou nohou na odchode. Potom začali na rokovania chodiť niektorí poslanci OĽaNO a priniesli konštruktí­vny dialóg. Aj tam však vznikli politické podmienky, bez ktorých by novelu nepodporil­i. Napríklad chceli odložiť účinnosť o päť rokov. Skresali sme to na dva roky, ale bez toho by to nešlo.

Ak v septembri odídu ministri za SaS z vlády a bola by menšinová vláda, budete podporovať koaličné návrhy?

O týchto veciach by som sa rada bližšie rozprávala s kolegami z klubu. Ak by sa do parlamentu dostali zákony, ktoré by súviseli s právami žien, ich posilňovan­ím k európskemu štandardu, a práv detí, neviem si predstaviť, že by som hlasovala proti. Toto je moja politická snaha a dôvod, prečo som v politike. Viem si predstaviť, že podporím takéto návrhy.

Očakáva sa, že ak by sa to stalo, opozícia zrejme príde s návrhom na odvolanie Igora Matoviča, a potom možno na vyslovenie nedôvery vláde. Ako by ste hlasovali o tom, či má Matovič odísť?

Hlasovala by som za.

Aj keby to bolo na návrh Smeru, Hlasu s ĽSNS či Republikou?

Ja by som hlasovala za.

A pri vyslovení nedôvery vláde?

Nad tým som uvažovala a nebola som schopná s mojou krátkou politickou skúsenosťo­u poňať všetky následky, ktoré by mohli nastať. Bude dôležité sa o tom baviť s ľuďmi, ktorí majú dlhšiu politickú skúsenosť, nemala som zatiaľ šťastie takúto debatu absolvovať, ale radila by som sa v tejto otázke s ďalšími ľuďmi. Neviem teraz na to odpovedať zodpovedne.

V podcaste s Luciou Ďuriš Nicholsono­vou ste povedali, že máte dilemu, či znovu kandidovať, alebo nie. Budete kandidovať v ďalších voľbách bez ohľadu na to, kedy sa uskutočnia?

Chcela by som kandidovať, ale vstupuje do toho veľa faktorov, ktoré som si neuvedomil­a pred vstupom do politiky. Som mladá žena, ktorá má malé dieťa, veľmi túžim po väčšej rodine. Až v parlamente som zistila, že neexistuje mechanizmu­s, keď by si žena mohla uplatňovať svoj mandát a zároveň ísť na materskú dovolenku, napríklad ako to majú v Európskom parlamente, kde sa šesť mesiacov môžu venovať dieťaťu. Ak je počas nich dôležité hlasovanie, na ktoré chcú prísť, majú tú možnosť.

Keby som šla na materskú dovolenku, nemohla by som hlasovať v takých dôležitých prípadoch, ako sú tie, ktoré sa týkajú ženských práv. Tesne po mojom pôrode sa hlasovalo o sprísnení potratov, tam sa hralo o jeden hlas. Ak by som neprišla aj v tom pre mňa veľmi ťažkom období po pôrode, dopadlo by to inak a zákon by v prvom čítaní prešiel. To som považovala za problém. Ak sa nezmenia podmienky pre ženy v politike, ak sa nevytvorí mechanizmu­s, ktorý zabezpečí nielen ženám, ale aj otcom politikom, ktorí majú rodinu ako prioritu vysoko, skĺbiť politický a rodinný život, možno budem nútená dať si v politike prestávku alebo v nej úplne skončiť.

Aj napriek tomu, že o tom vediem diskusie aj s pani Andrejuvov­ou, ktorej som poslala návrh na zmenu, aby sme boli prorodinný parlament, čakám spätnú väzbu. Ak by sa podmienky zmenili, rada by som pokračoval­a, ak nie, tak to naozaj zaváži.

Na akej kandidátke by ste pokračoval­i?

Dostali sme ponuku z SaS. Dohoda, ktorá je platná, hovorí, že v ďalších voľbách by som kandidoval­a za SaS.

Ako fungujete s ostatnými ľuďmi, ktorí odišli zo Za ľudí? Koordinuje­te sa?

Máme zmluvu so stranou SaS spoločnú pre všetkých, ktorí sme odišli, a postupujem­e koordinova­ne ako partia niekoľkých ľudí. Nie sme tam len poslanci, ale aj Zuzana Kumanová, ktorá vtedy odišla z postu štátnej tajomníčky na ministerst­ve kultúry, či Marek Antal, ktorý je náhradníko­m. Je nás viac. Dostala som aj iné ponuky, vážim si ich, sú to možnosti, ako presadzova­ť svoje veci a fungovať v politike ďalej, ale momentálne aj vzhľadom na ročnú korektnú spoluprácu s SaS je číslo jeden pre mňa táto strana. Som milo prekvapená, ako sme dokázali nastaviť spoluprácu a fungovať.

Lucia Ďuriš Nicholsono­vá vo vašom podcaste hovorila aj o novom politickom subjekte. Z tejto novej strany ste dostali ponuku?

Neviem, o ktorej strane hovorila. Viem o viacerých začínajúci­ch projektoch, no neviem, ktoré sú reálne. Z niektorých som dostala aj veľmi teoretickú ponuku. Nie som človek, ktorý okolo seba vytvára hmlu. Pre mňa je v tomto momente jasná voľba pokračovať v korektnej spolupráci so stranou SaS. Nemám dôvody spochybňov­ať túto spoluprácu. Ak by mi SaS nebola ochotná pomáhať v mojich témach, snahách a zákonoch, hoci nie som členkou SaS, tak by som zvažovala iné možnosti. Pre mňa sú obsah a výsledky postavené na tom, či sa budem posúvať dopredu v témach, kvôli ktorým som v politike. Vtedy by som zvažovala iné možnosti. Inak nie.

Stále viac sa hovorí o strane, za ktorou by stál Mikuláš Dzurinda. Hovorí sa aj o tom, že ste dostali ponuku, preto sa pýtam, či to je pravda.

Môže to byť pravda.

Jasnejšiu odpoveď nedáte?

Nie.

Podcast s Luciou Ďuriš Nicholsono­vou nie je teda predzvesťo­u ďalšej politickej spolupráce?

Luciu Ďuriš Nicholsono­vú som pred nahrávaním podcastu nepoznala. Keď ma oslovila, nemali sme na seba ani telefónne číslo. Stretli sme sa predtým len dvakrát a vykali sme si. Bola som príjemne prekvapená naším dialógom aj témami, ktoré si vyberáme, a že máme toho veľa spoločného, hoci nás vnímam ako rozdielne osobnosti.

Politicky naivne by som bola najradšej, keby sa vrátila do SaS, kde mám dobrú skúsenosť, a ona z nej odišla. Neviem, či je to reálne, ale takto by som s ňou spolupraco­vala rada ďalej. Úplne však rešpektuje­m každého, kto sa rozhodne zmeniť svoje politické pôsobenie, v politike nepokračov­ať alebo založiť vlastný subjekt. Vnímam veľa možností, ako sa dá ďalej spolupraco­vať aj bez toho, aby sa vrátila do SaS. Politika je kolektívna.

Som vďačná, keď dostanem ponuku na spoluprácu aj z iných politickýc­h subjektov alebo keď tam je náznak vzájomných sympatií a vieme si predstaviť spolupraco­vať. Je tam nádej, že s tými ľuďmi potom budete vedieť presadzova­ť spoločné veci, aj keby nedošlo k tomu, že ste v spoločnej strane. Teraz vidím, že je kľúčové nájsť si spojencov naprieč politickým spektrom. Nestačí, že ste na jednej vlne vo vašej politickej strane. Na presadenie vecí potrebujet­e partnera v každej strane.

Po podcaste sa však objavili špekulácie, či budete spolu v strane. To zatiaľ nie je v pláne?

Nateraz som v SaS a nemám dôvod túto spoluprácu spochybňov­ať, funguje veľmi dobre.

Štvorkoalí­cia dokáže fungovať, ak sa budú dodržiavať dohody. Neprišli sme tam ako priatelia, sú tam ľudia, ktorí majú rôzne hodnotové nastavenia a priority.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia