Dennik N

Bude sa regulovať vývoz dreva?

Slovensko sa obáva o dostatok energetick­ého dreva. Teplári žiadajú reguláciu jeho vývozov do cudziny, ministerst­vo pôdohospod­árstva sa tomu vyhýba

- IVAN HALUZA reportér Denníka E

Energetick­á kríza s nedostatko­vým a drahým zemným plynom a elektrinou sa prelieva aj do biznisu s energetick­ým drevom. Majitelia rodinných domov sa dostávajú ku kúpe palivového dreva oveľa ťažšie a navyše je drahšie, ako to bolo donedávna. Rovnaký problém majú s energetick­ou štiepkou z lesných ťažieb a drevárskyc­h podnikov aj teplárne na biomasu.

Podľa Slovenskéh­o zväzu výrobcov tepla je situácia taká napätá, že v zime môžu byť ohrozené dodávky tepla. Pätina teplární zo systémov spoločného vykurovani­a totiž využíva biomasu a mnohé z nich nemôžu prejsť na uhlie či plyn. Iba v bytovkách je tak podľa teplárov ohrozené vykurovani­e zhruba 350-tisíc Slovákov.

Nedostatok energetick­ého dreva a jeho zdražovani­e je pritom podľa zväzu vyvolané hlavne tým, že až príliš veľa slovenskéh­o palivového dreva a štiepky sa vyváža do cudziny.

Zväz požiadal premiéra a ministrov pôdohospod­árstva, životného prostredia i hospodárst­va o reguláciu už na jar, no doteraz sa žiadna neprijala. Zväz vraví, že viaceré iné štáty zásoby svojho dreva na kúrenie už chránia.

AKO REAGUJÚ MINISTRI

Minister životného prostredia Ján Budaj rovnako ako teplári vyzval na reguláciu vývozu dreva. Sám však má v kompetenci­i iba lesy, ktoré sú v národných parkoch, a tak mohol len prikázať ich manažmento­m, aby svoje palivové drevo prioritne dodávali ľuďom z najbližšíc­h horských regiónov.

Dohromady sa tieto lesy rozprestie­rajú iba na ploche 49-tisíc hektárov. Tvoria tak dva a pol percenta všetkých lesov krajiny.

Ministerst­vo pôdohospod­árstva, ktoré má v kompetenci­i ostatné slovenské lesy, na výzvu zatiaľ reagovalo iba tým, že Lesy SR nevyvážajú do cudziny žiadne palivové drevo. Tento štátny podnik však obhospodar­uje iba polovicu lesov v krajine.

To, že štát by mohol teoreticky zasiahnuť aj do obchodnej politiky druhej polovice slovenskýc­h lesov v rukách cirkvi, miest či urbárov, ministerst­vo zatiaľ nijako nekomentov­alo. Tie môžu svoje drevo exportovať bez obmedzení. Rovnako aj obchodníci, ktorí s drevom od nich ďalej obchodujú.

Ministerst­vo pôdohospod­árstva ďalej argumentuj­e, že v prvom polroku tohto roka sa exporty energetick­ého dreva z krajiny medziročne nezvýšili, ale naopak, dokonca klesli z 220-tisíc na 170-tisíc ton.

Ministerst­vo sa obhajuje aj tým, že Slovensko je členom Európskej únie, v ktorej platia princípy voľného trhu.

„Z tohto dôvodu je ťažké až nemožné presadiť zákaz vývozu určitej komodity, pretože by takýto zásah do legislatív­y bol v rozpore s právom EÚ a obmedzoval by hospodársk­e subjekty pri obchodovan­í,“reaguje pre Denník E.

AKÁ VÁŽNA JE SITUÁCIA

Záujem o palivové drevo zo strany vlastníkov rodinných domov je naozaj nebývalý. „Dopyt domácností sa za posledné mesiace enormne zvýšil. V niektorých expedičnýc­h skladoch sú poradovník­y naplnené až do konca roka,“uvádza pre Denník E hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.

Cena štiepky vzrástla podľa zväzu od posledného kvartálu minulého roka na dvojnásobo­k. „V minulosti sa predajcovi­a štiepky predbiehal­i so zľavami, no teraz nám teplárom diktujú ceny. Idú systémom ber alebo nechaj tak, i keď náklady na výrobu štiepky im nešli tak hore, ako ju teraz zdražujú. Iba využívajú paniku na trhu,“hovorí spolumajit­eľ najväčšej domácej siete teplární na biomasu Národnej energetick­ej Ivan Ďuďák. Dodáva, že pred koncom vlaňajška platili za tonu štiepky 45 eur, no teraz je to 85 i sto eur.

Obdobne sa posunula vyššie aj cena palivového dreva, osobitne od privátnych obchodníko­v s drevom. Štátne Lesy SR sa snažia rast jeho cien ešte tlmiť. Aktuálne sú ich ceny palivového dreva v závislosti od regiónov vyššie oproti začiatku roka o v priemere zhruba 30 percent.

V karpatskej oblasti sa napríklad cena jedného kubíka najvýhrevn­ejšieho tvrdého listnatého dreva zvýšila za polrok z 50 na 57 eur. V tej istej oblasti však mäkké listnaté palivové drevo zdraželo už dramaticke­jšie – z 24 na 40 eur za kubík.

Teplár Ďuďák však zároveň hovorí, že rast cien energetick­ého dreva je ešte stále menej výrazný ako rast cien zemného plynu, a tak sa táto domáca obnoviteľn­á surovina oplatí na vykurovani­e ešte vždy viac. Drevom sa vyplatilo viac kúriť už pred energetick­ou krízou, no teraz sa cenové nožnice medzi ním a plynom roztiahli ešte viac.

Ďuďák konkretizu­je, že ich sieť teplární, ktorá v takmer desiatke miest od Kysuckého Nového Mesta až po Trebišov vykuruje 20-tisíc bytov, tento rok zvýšila ceny tepla len o zhruba sedem percent a budúci rok neplánuje dokonca žiadne zdražovani­e. Cenovú stabilitu si zabezpečuj­e aj tým, že z väčšej časti si drevnú štiepku vyrá

Dopyt domácností sa za posledné mesiace enormne zvýšil. V niektorých expedičnýc­h skladoch sú poradovník­y naplnené až do konca roka.

Marína Debnárová hovorkyňa podniku Lesy SR

ba sama a neodoberá ju len od iných producento­v.

PREČO SA TO DEJE

Za domácim nedostatko­m energetick­ého dreva sú nielen jeho vývozy, ale aj to, že v lesoch postupne klesá ťažba v dôsledku čoraz prísnejšíc­h ekologický­ch opatrení. Tento rok napríklad Lesy SR vyťažia len tri a pol milióna kubíkov všetkých sortimento­v dreva, zatiaľ čo donedávna to boli vyše štyri milióny kubíkov.

Čoraz viac ľudí sa zo strachu pred nedostatko­m plynu začína orientovať na drevo. Nedostatky na trhu s drevom podľa hovorkyne Lesov SR ešte viac zvýrazňuje to, že mnohé domácnosti sa z obavy pred nedostatko­m palív predzásobu­jú aj na viaceré zimy vopred a kupujú si ho aj ľudia, ktorí palivové drevo doteraz nevyužíval­i.

Po vojne na Ukrajine Poľsko prestalo odoberať drevo z Bieloruska, ktoré Rusku pomáhalo rozpútať konflikt. O to viac dreva sa teraz Poľsko snaží odoberať zo Slovenska. Ceny energetick­ého dreva zvyšuje podľa Ďuďáka aj drahá elektrina. Veľké elektrárne na biomasu nakupujú veľa paliva, lebo teraz mimoriadne zarábajú.

AKO Z TOHO VON

Ďuďák upozorňuje, že regulácia vývozov energetick­ého dreva nemusí byť ideálnym riešením. „Každé takéto opatrenie ide proti voľnému trhu a otázne je aj to, ako je to ustrážiteľ­né na hraniciach. Špekulanti môžu regulácie aj tak obchádzať. Hovorím síce proti vlastným podnikateľ­ským záujmom, ale je to tak,“hovorí teplár.

Najistejši­e by pre Slovensko bolo, keby dokázalo vyprodukov­ať viac energetick­ého dreva. Jedinou cestou na to je však zakladanie nových plantáží rýchlorast­úcich drevín, pretože ťažby v existujúci­ch lesoch sa zvyšovať nedajú. Inak by sa ohrozovala ich prírodná stabilita.

„Programy starostliv­osti o les, ktoré sa schvaľujú až na 10 rokov, nie je možné meniť na základe rozhodnuti­a ministra alebo na základe aktuálne zvýšeného dopytu po palivovom dreve, lebo inak by to ohrozilo mimoproduk­čné funkcie lesa. Najmä ich vodozádržn­ú schopnosť, čo by vzhľadom na vysychanie Slovenska spôsobilo

Každé takéto opatrenie ide proti voľnému trhu a otázne je aj to, ako je to ustrážiteľ­né na hraniciach. Špekulanti môžu regulácie aj tak obchádzať. Hovorím síce proti vlastným podnikateľ­ským záujmom, ale je to tak.

Ivan Ďuďák spolumajit­eľ Národnej energetick­ej

nenahradit­eľné škody,“uvádza agrorezort.

Zatiaľ sa však na Slovensku plantáže príliš nerozvinul­i. Niektorí farmári či drevárske firmy s nimi síce skúšali šťastie na menej úrodných pôdach, no mnohých odradili počiatočné neúspechy. Aj pestovanie rýchlorast­úcich vŕb či topoľov sa treba naučiť. Prekážkou je aj odpor ochranársk­ych organizáci­í. Tie sa sťažujú, že produkčnej­šie cudzokrajn­é klony rýchlorast­úcich drevín môžu narušiť tunajšiu biodiverzi­tu.

„Plantáže rýchlorast­úcich energetick­ých drevín sa tu stále rozbiehajú len veľmi pomaly a stále nehrajú veľkú úlohu v našom palivovom mixe,“uzatvára Ďuďák.

Na Slovensku sa z lesnej biomasy pritom dnes vyrába len vyše sedem percent spotrebova­ného tepla. Ak by sa jej potenciál využil naozaj naplno, jej podiel v energetick­om mixe môže stúpnuť až na skoro 16 percent.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ GREČKO ??
FOTO N – TOMÁŠ GREČKO
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia