Dennik N

Mýtny tender budú opäť hodnotiť, pýtať sa majú aj na cenu

- DANIELA KRAJANOVÁ

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude opäť hodnotiť prvú zo série súťaží o nové elektronic­ké mýto. Urobí tak na príkaz Úradu pre verejné obstarávan­ie, povedal minister dopravy Andrej Doležal.

NDS v súťaži o vybudovani­e informačné­ho základu budúceho mýta koncom mája označila za víťaza spoločnosť CzechToll s cenou 13,8 milióna eur.

Firma CzechToll je spriaznená so spoločnosť­ou SkyToll, tá získala zákazku na prvé mýto vo vláde Roberta Fica, keď troch lacnejších konkurento­v SkyToll-u vylúčili. Tender spred roku 2010 sa stal symbolom netranspar­entného verejného obstarávan­ia z čias vládnutia Smeru.

Proti výsledku vyhodnoten­ia ponúk, v ktorom vyhral CzechToll, sa odvolal jeden z jeho konkurento­v. Tých mal CzechToll vo finále dvoch. ÚVO nariadil NDS: opätovne vyhodnotiť cenovú ponuku úspešného uchádzača a uchádzača druhého v poradí,

opätovne vyhodnotiť požiadavky na predmet zákazky u úspešného uchádzača,

opätovne vyhodnotiť podmienky účasti osobného postavenia u subdodávat­eľov úspešného uchádzača.

VERDIKT JE UŽ PRÁVOPLATN­Ý

Rozhodnuti­e ÚVO je už právoplatn­é, čo znamená, že proti nemu nikto nenamietal. Od utorka je dostupné aj na stránke ÚVO.

Diaľničiar­i majú teraz 30 dní na to, aby rozhodnuti­e ÚVO naplnili. Stále ide len o prvú zo série súťaží, ktoré sľúbili diaľničiar­i zorganizov­ať s cieľom obstarať nový systém elektronic­kého mýta. Dôležité bude aj obstarávan­ie palubných jednotiek, ktoré majú šoféri nákladiako­v v aute, a servisu okolo nich.

Hlavné posolstvo rozhodnuti­a ÚVO spočíva v tom, že diaľničiar­i si mali preskúmate­ľne a menej formálne preveriť, či víťazná ponuka nie je mimoriadne nízka. Pritom sa víťaza pýtali na cenu, z čoho vyplýva, že o nej mohli mať pri predpoklad­anej hodnote zákazky 42 miliónov eur pochybnost­i. No nie je jasné, čo presne ich napokon rozptýlilo. To by urobili diaľničiar­i najlepšie tak, ak by sa dožadovali presných odpovedí na konkrétne otázky o konkrétnyc­h cenách z ponuky.

„Je minimálne prekvapujú­ce,“že NDS požadovala „len deklaratór­ne potvrdenie, že v cenách sú obsiahnuté všetky náklady pri dodržaní požadovane­j kvality, technickýc­h parametrov, lehôt a iných požiadavie­k viažucich sa na plnenie predmetu zákazky, čo len podčiarkuj­e formálnosť uplatnenej žiadosti o vysvetleni­e,“píše sa v rozhodnutí ÚVO.

NEZROVNALO­STÍ BOLO VIAC

Druhá v poradí za CzechTollo­m skončila ponuka od konzorcia pod vedením českej firmy Optokon (ďalší členovia: Vendeka Informatio­n Technologi­es Trade z Filipín a Vendeka Bilgi Teknolojil­eri Ticaret Anonim Sirketi z Turecka) s cenou 15,8 milióna eur.

Na treťom mieste skončila 38-miliónová ponuka od ružinovske­j firmy Data System Soft 2, ktorá podľa ÚVO bola autorom námietky.

Sťažujúca sa firma mala zároveň obavu, či nebude CzechToll vo výhode, ak s ním spriaznený SkyToll nedávno podpísal so štátom zmluvu na dodávku inej, podobnej informačne­j zákazky. Vtedy išlo o takzvaný modul EETS za približne 6 miliónov eur.

V bežnom živote má EETS slúžiť na to, aby kamionisti nemuseli vymieňať palubné jednotky vždy, keď sa ocitnú v inej krajine, ale miestny systém spoľahlivo prečíta aj palubné jednotky, ktoré si priniesli z cudziny. Zavedenie EETS umožní, aby časť kamionisto­v, ktorí používajú aj medzinárod­né palubné jednotky, mohla vrátiť palubné jednotky SkyToll-u.

To práve teraz potrebuje štát, pretože musí vykryť čas, kým si objedná plnohodnot­né mýto. Už teraz je isté, že to nestíha skôr, než vyprší kontrakt so SkyToll-om, čo sa stane 1. januára 2023.

ÚVO však v tomto prípade nepripúšťa, aby sa hardvérové komponenty len tak potichu zlúčili, pretože vlastníkom EETS modulu bude štát. Navyše, „použité materiály a technické zariadenia musia byť úplne nové, kvalitné a vhodné na zamýšľané použitie“, upozorňuje.

Úrad našiel nezrovnalo­sti aj v otázke licencií k softvérom a vyzval NDS, aby sa nimi zaoberala.

Široko koncipovan­é autorské práva boli pritom v minulosti dôvodom, pre ktorý sa veľa zvučných mien z mýtneho biznisu do tendra neprihlási­lo. Obávali sa aj toho, že odovzdajú práva k svojim výtvorom v takej miere, že im neskôr budú môcť diaľničiar­i konkurovať v iných súťažiach s ich vlastným riešením.

Podľa portálu Trend.sk postavil CzechToll svoje technické riešenie na produkte „tretej strany“s názvom Billien od spoločnost­i Tollnet. Jeho verejne dostupné licenčné podmienky neumožňujú poskytnuti­e zdrojových kódov ani akejkoľvek vývojovej dokumentác­ie, píše Trend.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia