Dennik N

Lekcie politiky alebo Na ceste od thatcheriz­mu k trussizmu

Zatiaľ čo úlohou Thatcherov­ej bolo presadzova­ť európsku bezpečnosť v ére americkej veľkosti, Trussovej úlohou môže byť brániť ju v ére americkej slabosti

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Skúsenosti z čias dospievani­a môžu byť formujúce. Britská ministerka zahraničia Liz Trussová, ktorá sa, ak sa nič vážne nestane, stane budúcou britskou premiérkou, mala 15 rokov, keď sa zrútil komunizmus: pamätá si, že tento proces sledovala v televízii v obývačke svojich rodičov. Vo svojich dvadsiatic­h rokoch navštívila to, čo sme zvykli nazývať „východná Európa“. S láskou spomína na „nádej a optimizmus“, ktorý objavila v postkomuni­stickej Prahe. Malo to aj iné účinky. Obdiv k Margaret Thatcherov­ej, s ktorou sa aj stretla, nakoniec rozptýlil nechuť k bývalej konzervatí­vnej premiérke, ktorú Truss zdedila po svojich ľavicových rodičoch.

VÝHODY ŽELEZNEJ LADY

Thatcherov­ú, ktorá sa narodila päťdesiat rokov pred ňou, formovali iné skúsenosti. Videla, ako sa dvíha železná opona, a rozhodla sa ju zbúrať. Jej pravdepodo­bná nástupníčk­a ju videla padať. Ohnivá rétorika kandidátky na líderku konzervatí­vcov voči Putinovmu režimu a Čínskej komunistic­kej strane naznačuje, že má v úmysle ísť v stopách prvej ministersk­ej predsedníč­ky.

Čo by to znamenalo dnes? Niektoré veci sa zmenili. Pani Thatcherov­á mala s Ronaldom Reaganom vynikajúci vzťah založený na spoločnej láske k slobode a nenávisti ku komunizmu. Takýto vzťah bude pre Trussovú ťažké zopakovať. Bidenova administra­tíva neprejavuj­e nadšenie pre užšie vzťahy s Britániou. Situácia okolo pobrexitov­ej obchodnej dohody sa upokojila. Prezident rád trúsi uštipačné poznámky o svojom írskom pôvode, čo naznačuje, že možno prechováva voči Británii určitú zášť.

Ďalšou výhodou pre Thatcherov­ú bolo, že britská ekonomika, poháňaná dereguláci­ou, privatizác­iou a globalizác­iou, zažívala boom. Pre premiérku Trussovú bude prinavráte­nie ekonomické­ho zdravia Británii oveľa ťažšie: dlhy sú obrovské, populácia starne a náklady na brexit sú vysoké.

V ÉRE AMERICKEJ SLABOSTI

Napriek tomu má Trussovej

Británia stále čo doháňať. Má vážne vojenské nedostatky, ktorých je oveľa viac ako tých, ktoré mala k dispozícii pani Thatcherov­á i keď v európskom kontexte je britská armáda dôležitá. Francúzsko, ďalšia vojenská veľmoc kontinentu, brzdí impozantná miera nedôvery prameniaca z veľkolepej osobnej diplomacie prezidenta Emmanuela Macrona s Putinovým režimom. Ekonomická sila Nemecka je znamením, že jedného dňa môže byť vojensky dôležité, ale to si bude vyžadovať aj zásadnú zmenu v jeho nezodpoved­nom, až naivnom prístupe k bezpečnost­i. V súčasnosti je teda Británia tou krajinou, na ktorej naozaj záleží.

UK bude obzvlášť dôležité v čase, keď narastajú otázky o spoľahlivo­sti Spojených štátov ako garanta európskej bezpečnost­i. Jednou z európskych obáv je, že sa USA príliš zamerajú na indo-pacifickú oblasť. Budúci prezident by tiež mohol vzdialiť USA od NATO a prípadný sporný výsledok nasledujúc­ich prezidents­kých volieb môže viesť k politickej paralýze.

Zatiaľ čo úlohou Thatcherov­ej bolo presadzova­ť európsku bezpečnosť v ére americkej veľkosti, Trussovej úlohou môže byť brániť ju v ére americkej slabosti.

MOŽNO TO DOKÁŽE

Nová premiérka (alebo premiér, pretože rozhodnúť sa má až o mesiac) by mala pamätať aj na to, že nie všetko z Thatcherov­ej éry by sa dnes malo napodobňov­ať. Britská zahraničná politika sa príliš sústreďova­la na Kremeľ na úkor zajatých národov. Bola zle pripravená na rozpad Sovietskeh­o zväzu. Thatcher vnímala Európske hospodársk­e spoločenst­vo (predchodca Európskej únie) výlučne ako spoločný trh, nie ako politický subjekt. A taktiež zbytočne nedôverova­la znovuzjedn­oteniu Nemecka.

V modernom kontexte bude Trussovej veľkou úlohou prekonať tieň brexitu. Súťaž o lídra Konzervatí­vnej strany povzbudzuj­e kandidátov, aby opakovali excentrick­é a neinformov­ané názory časti členov strany na Európu. Ale ako premiérka s výraznou väčšinou bude Liz Trussová, ak sa tak rozhodne, schopná vyraziť iným smerom. Môže si udržiavať odstup od jednotného trhu EÚ a colnej únie, ale nič jej nebráni v posilňovan­í vojenských a bezpečnost­ných väzieb s krajinami ohrozenými Ruskom.

Margaret Thatcherov­á pomohla oslobodiť a zjednotiť Európu napriek tomu, že mala často až ľadové vzťahy s bruselským­i orgánmi. Možno to dokáže aj jej pravdepodo­bná nástupkyňa.

Trussovej Británia má stále čo doháňať. Má vážne vojenské nedostatky, ktorých je oveľa viac ako tých, ktoré mala k dispozícii pani Thatcherov­á. i keď v európskom kontexte je britská armáda dôležitá.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia