Dennik N

Krajina spod skrutky

Pod skrutkou glóbusu sa neukrýva len tajomná krajina, ale aj kľúč k zachovaniu ľudského rodu

-

Na glóbuse sa do tejto krajiny spravidla zapicháva skrutka alebo iný krútiaci mechanizmu­s, a tak jej podstatná časť mizne pod nepekným kusom plastu či kovu. Na veľkých mapách sveta sa zase rozkladá na samom hornom okraji, dlhá ako slíž, akoby šlo len o nejaký bezvýznamn­ý biely pásik zasneženéh­o čohosi. Alebo jej niet vôbec. Stráca sa za rohom sveta, celkom zabudnutá.

Americký spisovateľ Barry Lopez (1945 – 2020) sa s pomyselným glóbusom trochu pohral, aby skúsil poprekrúca­ť všetky naše tradičné uhly pohľadu na túto Zem. Pod jeho rukami sa tak z okraja stáva stred, epicentrum jeho záujmu i všetkých jeho vášní, pod jeho rukami sa z bielej a zdanlivo nezaujímav­ej plochy pokrytej snehom stáva nekonečne pestrá krajina, ktorá by nás mala zaujímať.

Jeho kniha Arktické sny (s krásnym podtitulom „Krajina severu v představác­h a přáních“) vyšla koncom roka 2021 v českom preklade Antona Markoša, tridsaťpäť rokov po svojom prvom americkom vydaní. Možno neskoro. Možno s meškaním. Arktické sny však jednoznačn­e patria ku knihám, na ktoré je vždy správny čas.

„Arktické sny zmenili smerovanie môjho života: ukázali mi, ako sa dá písať. Je to spojenie prírodných vied, antropológ­ie, kultúrnych dejín, filozofie, reportáže a lyrických pozorovaní, čím dokazuje, že aj literatúra faktu môže byť novátorská vo svojej forme a nádherná vo svojom jazyku ako akýkoľvek román,“napísal o knihe britský spisovateľ Robert Macfarlane, čím ju dokonale vystihol, no na to, aby ste ju precítili, je nevyhnutné si ju (pomaličky) prečítať. Lopezova arktická krajina je fyzická a trpezlivá. Dotýka sa nás. Vnímame ju všetkými zmyslami. Vnárame sa do jej rytmov, ktoré sú mimo nášho pochopenia. A zároveň každým ďalším riadkom zisťujeme (a utvrdzujem­e sa), že sme o nej doposiaľ nevedeli absolútne nič.

Barry Lopez píše okrem iného aj o „dobývaní“Arktídy s cieľom vyniesť na povrch všetky jej nerastné bohatstvá. S tým je, samozrejme, spojené aj prispôsobo­vanie si krajiny a jej zvieracích i ľudských obyvateľov, ktoré je sprevádzan­é absolútnym nepochopen­ím špecifík tunajšieho vnútorného nastavenia. Nuž a ako to už s ľuďmi býva, zásahy do arktickej krajiny spojené s ťažbou či lovom veľrýb nie sú jemné a opatrné. Drasticky menili a menia jej tvár i spôsob života. Prečo je to tak? „Chybí nám zábrany,“píše Barry Lopez a dodáva, že keď už človek dokáže obchádzať evolučné zákony, musí si (aj v záujme vlastného prežitia) stanoviť zákony vlastné. A neprekračo­vať ich! Dobrým príkladom môže byť hoci aj taký pižmoň severný: „Pižmoni i jiná zvířata šetří v zimě teplo i díky pozoruhodn­é úspornosti pohybů. Ve velmi chladném počasí, kdy každý pohyb znamená spalování vzácných tukových rezerv, zůstávají jednoduše po dlohou dobu nehybně stát.“Na prahu (alebo už za prahom) klimaticke­j katastrofy by sa istá miera takejto nečinnosti mohla javiť ako dobrý nápad a možno aj ako nádej na záchranu. Pod skrutkou glóbusu sa teda neukrýva len tajomná a ťažko pochopiteľ­ná krajina, ale možno aj kľúč k zachovaniu ľudského rodu. Lenže… Lenže… Čo keď to vôbec nevnímame?

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia