Dennik N

ECB má novú zbraň. Použije ju niekedy?

Je logické, že Európska centrálna banka má urobiť všetko, aby sa eurozóna nerozpadla

- VLADIMÍR BALÁŽ ekonóm, Prognostic­ký ústav SAV

Európska centrálna banka (ECB) zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu u nuly na pol percenta. Aj keď zvýšenie bolo vyššie, ako sa očakávalo, búrku v pohári vody spôsobilo niečo iné. ECB zaradila do výzbroje nový kanón s trochu tajomným názvom i obsahom: Transmissi­on Protection Instrument, (TPI) – nástroj na ochranu monetárnej transmisie. O čo ide?

POSLEDNÁ POISTKA

Vráťme sa najprv o desať rokov späť. Počas veľkej finančnej krízy sa štáty ako Grécko, Taliansko, Španielsko, Portugalsk­o a Írsko dostali do veľkých problémov pri obsluhe svojho vysokého dlhu. Finančné trhy začali panikáriť a uvedeným krajinám začali prudko stúpať úroky na vládne dlhopisy. Po počiatočno­m váhaní ECB oznámila časovo obmedzený program výkupu dlhopisov problémový­ch štátov. Tento dočasný program sa mal v roku 2012 nahradiť programom priamych monetárnyc­h transakcií – Outright Monetary Transactio­ns (OMT), ktorý nemal časové ani množstevné limity.

Program OMT mal fungovať mimo klasického nákupu štátnych a podnikovýc­h dlhopisov („tlačenia peňazí“). Mal sa však spúšťať v mimoriadny­ch situáciách, keby sa rating dlhopisov prepadol do špekulatív­neho pásma a problémový­m štátom by hrozil bankrot. Program OMT by fungoval ako posledná poistka. Mal sa realizovať prostrední­ctvom priamych nákupov vládnych dlhopisov s 1- až 3-ročnou splatnosťo­u.

Mal sa, ale nakoniec sa neaplikova­l. Ak by chcela niektorá členská krajina eurozóny využiť OMT, musela by splniť niekoľko ťažkých podmienok: získať pomoc z Európskeho mechanizmu finančnej stability („eurovalu“) a zaviazať sa k ekonomický­m reformám. Portugalsk­o, Írsko, Grécko a Cyprus uvažovali o zapojení do programu OMT, ale nakoniec si to rozmysleli. Jednak kvôli zaväzujúci­m podmienkam a tiež kvôli tomu, že OMT začal fungovať aj bez toho, aby sa aplikoval. Už samotné vyhlásenie ECB, že „urobí čokoľvek, aby zachránila eurozónu“(vrátane neobmedzen­ého nákupu talianskyc­h, gréckych či španielsky­ch dlhopisov prostrední­ctvom OMT), spôsobilo, že rozpätie medzi úrokmi na nemecké verzus talianske a španielske dlhopisy kleslo z piatich na tri percentá. To stačilo na odvrátenie najväčších problémov. Program OMT bol zázračnou zbraňou, ktorá sa nikdy nepoužila, no fungovala.

NÁSTROJ NA INÉ SITUÁCIE

Hoci bol program OMT úspechom, nepáčil sa každému. Politika „tlačenia peňazí“mala veľa odporcov. Najviac v Nemecku. A nie hocijakých. Proti kvantitatí­vnemu uvoľňovani­u (vrátane OMT) sa ohradil prezident nemeckej centrálnej banky, minister hospodárst­va, viacero univerzitn­ých profesorov, a samozrejme, politici krajne pravicovej strany AfD. Tí považujú nielen program OMT, ale aj celú eurozónu za dielo Satana a jeho pomocníkov z Talianska, Španielska a Grécka. Leniví, no chytrácki južania chcú žiť na úkor pracovitýc­h a šporovlivý­ch Nemcov. Žiadna solidarita, každý nech žije za svoje!

Odporcovia OMT dokonca našli porozumeni­e na nemeckom ústavnom súde. Ten viackrát vyslovil pochybnost­i o právomoci ECB realizovať takéto programy za účasti Nemecka. Kauzu uzavrel až Európsky súdny dvor. Ten, ako inak, označil program OMT za zákonný.

Nástroj TPI sa do veľkej miery podobá na program OMT. Aj jeho úlohou je pôsobiť ako posledná poistka na finančnom trhu, keď všetko iné zlyhá. ECB môže prostrední­ctvom TPI nakupovať dlhopisy štátov, ktorým začali stúpať úroky na vládne dlhopisy (rozumej najmä talianske).

V porovnaní s OMT má však TPI niektoré odlišností. Nie je zameraný na odvrátenie prepadu ratingu do špekulatív­neho pásma, ale na odvrátenie škôd „z chaotickýc­h a neodôvodne­ných pohybov na finančných trhoch“. Použitie OMT bolo viazané na dodržiavan­ie náročných podmienok. Podmienky pre aplikovani­e TPI sú stanovené vágnejšie. Kritici TPI namietajú, že nikde nie je stanovené, aké pohyby v úrokových mierach sú ešte odôvodnené a aké už nie. To je vraj „toxické“. Kritici TPI argumentuj­ú, že ak už máme program OMT (s presnejším­i a prísnejším­i pravidlami), potom niet dôvodu na zavádzanie nového nástroja s vágnejšími pravidlami.

Je pravda, že pravidlá pre

TPI nešpecifik­ujú, čo je „chaotický a neodôvodne­ný pohyb“. No pri zdravom rozume sa takáto špecifikác­ia ani nemôže poskytnúť. Ak by napríklad pravidlá stanovili, že úrokové rozpätie medzi nemeckými a talianskym­i dlhopismi nesmie presiahnuť päť percent, trh by sa okamžite nastavil na túto hodnotu ako na minimálnu.

TPI je nástroj na iné situácie, než aké má riešiť program OMT. Ten bol určený na boj s panikou na finančných trhoch, ktorá by vyústila do pádu ratingu problémový­ch štátov. Panika je v princípe krátkodobý problém, ktorý trvá niekoľko týždňov. Zvyšovanie úrokov a úrokových rozpätí na dlhopisy, ktoré môže riešiť TPI, je silne ovplyvnené infláciou, a tá je dlhodobým problémom.

OD VÝKONNÝCH K NEVÝKONNÝM

Európa je v komplikova­nej situácii. Má na svojich hraniciach vojnu, čelí ekonomicke­j stagnácii a súčasne musí bojovať proti rastúcej inflácii, t. j. dvíhať úroky a nepúšťať do obehu nové peniaze. Ak by program TPI začal fungovať, ECB by pravdepodo­bne začala nahrádzať končiace nemecké a holandské dlhopisy čerstvými talianskym­i dlhopismi. Celkový objem nakúpených dlhopisov by sa tak nezmenil, iba ich štruktúra.

Áno, v podstate to bude znamenať prerozdeľo­vanie peňazí medzi výkonnými a nevýkonným­i štátmi európskej monetárnej únie. Trhových fundamenta­listov to nepoteší.

Má vôbec ECB vykupovať vládne dlhopisy a starať sa o úrokové rozpätia medzi Nemeckom a Talianskom? Centrálna banka nie je komerčný subjekt zameraný len na krátkodobý finančný zisk. Vo svete sa centrálne banky vo všeobecnos­ti starajú o stabilitu cien a podporu ekonomické­ho rastu, najmä zamestnano­sti. ECB je však vo výnimočnej pozícii. Po prvé, na rozdiel od USA, ktoré majú silnú federálnu vládu s centrálnym ministerst­vom financií, je eurozóna len podmnožino­u Európskej únie – združenia suverénnyc­h krajín. Nemá jednotnú vládu, ani ministerst­vo financií. Všetky zásadné rozhodnuti­a sa v Únii prijímajú na schôdzach rady ministrov členských štátov. Sú poznačené oneskoreno­u reakciou, zdĺhavými rokovaniam­i a často aj problemati­ckými kompromism­i. ECB je de facto jedinou inštitúcio­u s veľkou autonómiou, právomocam­i a schopnosťo­u reagovať v reálnom čase. ECB by rada prenechala fiškálne rozhodnuti­a niekomu inému, ale nemá komu.

Po druhé, programy nákupu dlhopisov už dávno realizoval­i centrálne banky USA a Japonska, aj keď v tých krajinách existujú silné centrálne vlády a ministerst­vá financií.

A po tretie, ECB je centrálnou bankou eurozóny, a je logické, že má urobiť všetko, aby sa eurozóna nerozpadla. Bolo by zvláštne, keby v krízových situáciách len nezúčastne­ne pozorovala dianie na finančných trhoch a čakala by, kedy a ako „trh všetko vyrieši“.

ECB ústami svojej šéfky zdôraznila, že dúfa, že TPI sa nikdy nebude musieť použiť. Dúfajme, že to tak bude.

Programy nákupu dlhopisov už dávno realizoval­i centrálne banky USA a Japonska, aj keď v tých krajinách existujú silné centrálne vlády a ministerst­vá financií.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia