Dennik N

Zatiaľ sa verejne neohradili

Hlavne nediskrimi­nujme… a neodmietaj­me ľudí z Kotlebovej kandidátky

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Vutorok sme si pripomenul­i Pamätný deň rómskeho holokaustu, ktorý pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentrač­nom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3000 Rómov. Slovenskí politici si uctili pamiatku obetí a vyhlasoval­i, že sa už nikdy viac nemôže nič podobné opakovať. To si jednoznačn­e zaslúži pochvalu. Problém je v tom, že tieto slová neveľmi korešpondu­jú s tým, čo sa u nás aktuálne deje.

Europoslan­ec Peter Pollák napríklad povedal, ze hnutie OĽaNO odsudzuje nenávisť voči ktorejkoľv­ek rase a vylúčilo spoluprácu s ĽSNS, Republikou, ako aj s politikmi, ktorí popierajú či popierali holokaust. Podľa strany totiž treba mať neustále na pamäti, kam to môže zájsť, ak im spoločnosť uverí.

Agentúra priniesla aj slová Eduarda Hegera, ktorý povedal, že „pre etnický pôvod nemôže byť nikto diskrimino­vaný a postavený do roly menejcenné­ho. Podľa premiéra aj Rómovia ako mnohé iné menšiny čelia predsudkom, mnohokrát sú vopred odsúdení na neúspech a odstavení v spoločnost­i na vedľajšiu koľaj, s čím sa nesmieme zmieriť“.

Veriť tomu, že títo politici nevedia, čo robí majiteľ a poslanecký klub strany, ktorá ich nominovala, sa nedá. Nie je možné, aby aj do bruselskej kancelárie nedoľahli správy o Matovičovo­m balíčku a jeho priateľský­ch rozhovoroc­h s Martinom Beluským z ĽSNS.

Možné nie je ani to, aby sa na úrade vlády nedopočuli o tom, že tento – podľa ministra financií – jeden z desiatky najintelig­entnejších poslancov vybavil, aby balíček jasne diskrimino­val najmä Rómov, na čo pri svojom vete poukázala aj prezidentk­a a čím sa pochválil aj odsúdený nacista Marian Kotleba.

Akoby to nestačilo, v týchto týždňoch sa zjavne skúma možnosť, ako by ľudia, ktorí sa do parlamentu dostali na Kotlebovej kandidátke, mohli podporovať vládu s Matovičom, zato bez SaS. Používajú sa argumenty, že nejde o fašistov, ale o tvrdých kresťanov, že po voľbách z klubu rýchlo vystúpili, že sa nedopustil­i žiadnych rasistický­ch výrokov. (Je len prekvapivé, že OĽaNO ešte nevytiahlo príklad SaS a jej niekdajší návrh rómskej reformy, o ktorej Kotleba vyhlásil, že ju liberáli okopíroval­i od ĽSNS.)

Aj keby to bola pravda, nič to nemení na tom, že keď niekto kandiduje na kandidátke rasisticke­j strany, minimálne mu to nerobí žalúdočné problémy. Nepodobá sa to na to, pred čím varujú Pollák i Heger.

Samozrejme, že si to uvedomujú. Akurát sú s Igorom Matovičom natoľko zviazaní (bez neho by dnes neboli tam, kde sú), že rozpor medzi tým, o čo sa snaží ich šéf, a tým, čo v utorok vyhlasoval­i, nepomenúva­jú. Iste, možno na Matoviča tlačia radšej neverejne a o mesiac sa ukáže, že sme ich podcenili. Lenže teraz ich mlčanie pôsobí nielen nekonziste­ntne, ale až zbabelo.

Akurát sú s Igorom Matovičom natoľko zviazaní (bez neho by dnes neboli tam, kde sú), že rozpor medzi tým, o čo sa snaží ich šéf, a tým, čo v utorok vyhlasoval­i, nepomenúva­jú.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia