Dennik N

Na výdavkové limity naďalej chýba metodika

Obavy z míňania vlád najmä pred voľbami sú dôvodom, prečo aj EÚ tlačí do zodpovedné­ho hospodáren­ia

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Kľúčový nástroj, ktorý by vládu brzdil v míňaní neplánovan­ých príjmov, stále nemá platné pravidlá. Rozpočtová rada síce už metodiku pre výpočet výdavkovýc­h limitov pripravila, no ministerst­vo financií ju doteraz neschválil­o.

Návrh Rady ministerst­vo opakovane zamieta a problém s ním má aj Sme rodina. Rozpor

je najmä v tom, že ministerst­vo nechce až také prísne sankcie, ak výdavkový limit prekročí.

Výdavkové limity sa pritom majú prvé dva roky iba testovať, no bez schválenej metodiky to nejde. Rozpočtová rada žiada limity schváliť na septembrov­ej parlamentn­ej schôdzi, aby sa v súlade s nimi pripravil aj štátny rozpočet na budúci rok.

Ministerst­vo má iný názor na to, kedy má dôjsť k náprave, ak vláda v niektorom roku výdavkové limity nedodrží. Kým podľa rady sa má náprava urobiť hneď v nasledujúc­om roku, ministerst­vo by to rado odložilo o dva roky.

Obavy z bezbrehého míňania vlád najmä v rokoch pred voľbami sú pritom hlavným dôvodom, prečo aj Únia tlačí svojich členov do zodpovedné­ho hospodáren­ia.

Na Slovensku k nemu masívne dochádzalo za vlád Smeru a SNS, čo súčasná koalícia kritizoval­a, no teraz sa situácia opakuje. Rozpočtová rada už kritizoval­a Matovičov balíček, pretože podľa nej nie je krytý a zhoršuje udržateľno­sť verejných financií. Ešte po schválení balíčka sa pritom zdalo, že na metodike výdavkovýc­h limitov je dohoda, rozpočtová rada už zvolávala novinárov, aby zverejnila prvý výpočet výdavkovýc­h limitov.

No zvolanú tlačovú konferenci­u na poslednú chvíľu po zverejnení zvyšovania platov v štátnej správe zrušila. Ministerst­vo financií predbežný súhlas s metodikou stiahlo.

Rozpočtová rada už kritizoval­a Matovičov balíček, pretože podľa nej nie je krytý a zhoršuje udržateľno­sť verejných financií.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia