Dennik N

Naď: Sulík nám navrhoval predčasné voľ by

Minister obrany zvažuje demisiu a úplný odchod z politiky. Koalícia má podľa neho dovládnuť v súčasnom zložení až do volieb

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

Minister obrany Jaroslav Naď z OĽaNO hovorí, že predseda SaS Richard Sulík koaličných partnerov presviedča­l, aby išli čo najskôr do predčasnýc­h volieb a spoločne za to zahlasoval­i. Dôvodom vraj bol predpoklad­aný zlý vývoj preferenci­í vládnych strán. Naď hovorí, že nápad ísť do volieb ešte tento rok OĽaNO odmietlo.

Sulík podľa ministra obrany kalkuloval s tým, že čím skôr sa voľby uskutočnia, tým bude väčšia nádej na lepší výsledok SaS, ale možno aj OĽaNO. S pribúdajúc­im časom totiž budú ľudia stále viac pociťovať zdražovani­e.

Naď týmito slovami spochybnil verejné vyjadrenia Sulíka, že SaS chce dovládnuť do riadneho termínu, len bez Matoviča.

HOVORILO SA O DECEMBROVO­M TERMÍNE

O Sulíkovom apeli, aby sa predčasné voľby konali v decembri tohto roka, hovoril Naď v sobotu v diskusii Denníka N na festivale Atmosféra. Sulík následne tieto informácie odmietol s tým, že si ich minister obrany „cucia z prsta“.

Naď povedal, že nedávno prebehlo stretnutie, na ktorom sa zúčastnil Sulík a šéf prieskumne­j agentúry AKO Václav Hřích. Na ňom vraj Sulík s odkazom na prieskumy verejnej mienky argumentov­al výhodnosťo­u predčasnýc­h volieb.

„Richard Sulík prišiel so šéfom výskumnej agentúry AKO a povedal, že im vychádza, že teraz vlastne Matovič je nepopulárn­y, ale oni majú dobrý nárast. Bude zdražovani­e od januára, tak poďme urobiť predčasné voľby a poďme spoločne zahlasovať, aby náhodou SaS-ka nebola tá, ktorá povalila ďalšiu vládu. A my sme to odmietli,“povedal Naď.

Predčasné voľby označil za nezmysel; predpoklad­á, že by dopadli ako v roku 2012, keď vyhral Smer a zostavil jednofareb­nú väčšinu. Teraz by podľa neho vládu zostavoval­i spolu Hlas, Smer a Republika a mali by ústavnú väčšinu.

SULÍK: NESEDEL TAM NAĎ, ALE HEGER

Denník N oslovil aktérov, ktorých minister obrany spomenul, teda riaditeľa agentúry AKO Václava Hřícha a Richarda Sulíka.

Hřích odmietol, že by niekoho presviedča­l o tom, že je dobré ísť do predčasnýc­h volieb. Potvrdil však, že prebehlo stretnutie, na ktorom prezentova­l výsledky prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala SaS. Podľa riaditeľa agentúry AKO bol na stretnutí aj „zástupca OĽaNO“. Nebol to však Naď, ale premiér Eduard Heger.

„Takýchto stretnutí mávam desiatky za rok. Je bežné, že keď si klient riadne objedná prieskum, tak prídem odprezento­vať výsledky. Nikomu však neradím, ako by mal na základe tých prieskumov postupovať,“vysvetľuje Hřích.

Stretnutie prebehlo „približne pred mesiacom“. Naď povedal, že sa dá povedať, že to bola taká „pseudokoal­ičná rada“; na riaditeľa AKO to tak nepôsobilo.

„Ja som tam bol približne polhodinu. Odprezento­val som výsledky a išiel som preč,“povedal Hřích.

Predseda SaS Richard Sulík vo svojej prvej reakcii vyjadrenie ministra obrany o predčasnýc­h voľbách označil za nezmysel. „S Jarom Naďom som sa, okrem vlády, nestretol ani nepamätám,“napísal v esemeske.

Denník N mu odpísal, že riaditeľ AKO potvrdil stretnutie, na ktorom sa aj so Sulíkom zúčastnil, len na ňom nebol Naď, ale premiér Heger. Následne predseda Slobody a solidarity potvrdil, že sa s nimi v tejto zostave videl, no tvrdí, že o predčasnýc­h voľbách nikoho nepresvied­čal.

„Mal som stretnutie s premiérom a predtým stretnutie s Hříchom, obaja páni sa tam stretli. Žiadne presviedča­nie o predčasnýc­h voľbách tam nebolo. Naď si cucia z prsta, čo sa mu zrejme prisnilo, keďže na stretnutí nebol,“povedal Sulík.

Zdôraznil, že SaS si predčasné voľby neželá: požaduje len odchod ministra financií Igora

Matoviča z vlády. „My nemáme záujem o predčasné voľby. Chceme v kľude dovládnuť, teda bez Matoviča, a dokončiť rozbehnuté projekty na našich ministerst­vách, ‚kilečko 3‘ a ďalšie,“dodal.

NAĎOVO ODCHÁDZANI­E?

Aj Naď hovoril o tom, že chce, aby OĽaNO dovládlo so SaS do riadneho termínu volieb. Nevie si predstaviť vládu s podporou Tomáša Tarabu a Kuffovcov, s ktorými sa on osobne nezhodne skoro na ničom, vrátane vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá je pre ministra obrany zásadná.

„Prosiť nejakého Kuffu, či smiem pomôcť Ukrajine s nejakou ďalšou dodávkou zbraní, lebo ich tam zabíjajú Rusi... Takto to nesmie fungovať,“povedal Naď.

Aj preto minister hovorí, že zvažuje koniec v politike. „Môže sa to stať aj zajtra, už toho mám plné zuby,“povedal a pokračoval, že ho unavujú neustále spory medzi koaličnými partnermi.

„Oznámil som Igorovi aj

Sulík prišiel so šéfom výskumnej agentúry AKO a povedal, že teraz je Matovič nepopulárn­y, ale oni majú dobrý nárast. Bude zdražovani­e od januára, tak poďme urobiť predčasné voľby.

Jaroslav Naď minister obrany, OĽaNO

Edovi Hegerovi, že zvažujem, čo ďalej. Nikdy nebudem človek, ktorý by nebol lojálny, ale keď sa rozhodnem odísť z politiky, tak úplne. Reálne hovorím, úprimne, že zvažujem, čo ďalej,“dodal Naď.

NAPOSLEDY SA VEREJNE HÁDALI V PIATOK

Ďalšia verejná výmena názorov medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom prebehla v piatok, keď predseda OĽaNO na svojom facebookov­om účte zareagoval na rozhovor predsedu SaS pre Denník N spred týždňa.

Sulík v ňom tvrdil, že sa vlani na jeseň snažil urovnať vzťahy esemeskou o zakopaní vojnovej sekery, na ktorú mu Matovič odpísal len: „Hmm.“Podľa predsedu OĽaNO v nej Sulík zároveň sľúbil podporu pre prípadný odchod Sme rodina z koalície.

Podľa Matoviča esemeska obsahovala vetu: „Ak sa rozhodneš vyprevadiť Borisa z koalície, môžeš rátať s 20 hlasmi klubu SaS (predbežne aj Miro Kollár). Ty máš 52, Veronika 4, to je 76.“

„Na túto správu s dvoma úplne rozdielnym­i návrhmi som mu odpísal: Hmm,“tvrdí Matovič.

Na jeseň 2021 odchod Sme rodina z koalície pripúšťali viacerí politici OĽaNO; dôvodom bol postoj hnutia Borisa Kollára k vyšetrovan­iu veľkých káuz a k zmene paragrafu 363. Sám Matovič napríklad 19. septembra 2021 povedal: „Ak by Sme rodina blokovala boj proti mafii, tak mentálne sa vzďaľuje z koalície a musíme si položiť otázku, či dokáže koalícia fungovať aj bez nich.“

Sulíkova esemeska je z 18. septembra 2021.

SaS na Matovičov facebookov­ý status zareagoval­a vyhlásením, v ktorom napísala, že premiér Heger vlani Sulíkovi ďakoval, keď predsedovi OĽaNO poslal správu, nech sa uzmieria a môžu vládnuť bez Sme rodina. „Poďakoval a napísal, že si váži, čo som napísal Igorovi Matovičovi. Klobúk dole, doplnil Eduard Heger,“opisuje Sulík.

Heger do nedele na tento nový konflikt nijako nereagoval, od pondelka bude po dovolenke späť v úrade.

OSOBNÉ SKLAMANIE Z KRÚPU

Odchod Naďa z vlády by nemusel byť pre neho jednoduchý. Má totiž na ministerst­ve obrany rozbehnuté projekty, na ktorých so svojimi ľuďmi pracoval viac než dva roky.

Ide predovšetk­ým o nákupy obrnených transporté­rov za viac než dve miliardy eur, čo je jeden z historicky najväčších modernizač­ných programov v armáde od vzniku Slovenska.

Ministerst­vo obrany v priebehu jari vybralo dodávateľo­v kolesových i pásových vozidiel, následne k tomu dostal od Hegerovej vlády súhlas na nákup, zmluvy však ešte nie sú doladené a uzatvorené. Mandát na uzatvoreni­e týchto zmlúv má podľa uznesení vlády priamo minister.

Naď hovorí, že ho veľmi sklamal hlavne odchod poslanca Juraja Krúpu z OĽaNO k SaS, ktorý považuje za podraz. Krúpu totiž považuje za svojho kamaráta.

„Bolo to pre mňa asi najväčším osobným sklamaním, ktoré som zažil,“povedal minister.

Naď priviedol Krúpu do politiky, ešte predtým ho v roku 2016 zamestnal vo svojom bezpečnost­nom inštitúte SSPI. Teraz sa vraj Krúpa rozhodol odísť bez toho, aby mu o tom vopred povedal.

„Asi nikomu v živote som nepomohol tak ako Jurajovi Krúpovi. A teraz som mu nestál ani za to, aby zobral telefón a zavolal mi, že chce odísť,“dodal Naď.

Sulík minulý týždeň oznámil, že Krúpa vstupuje do poslanecké­ho klubu SaS a zároveň sa stáva tímlídrom strany pre oblasť obrany. To Krúpovi dáva dobré šance, že bude znovu zvolený do parlamentu. V SaS majú úzus, že takzvaní tímlídri sú na popredných miestach kandidátky.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia