Dennik N

Nerobme si ilúzie, väčšina koalície má od demokracie ďaleko

Šéfredakto­r Kostolný hovorí o vládnych poslancoch vo veľmi euforickom duchu, aj keď z textu sa dá vycítiť, že je to viac „nádej“ako skutočné presvedčen­ie

- BORIS ZALA publicista a bývalý politik

Matúš Kostolný sa – tak, ako sa patrí na šéfredakto­ra – vyjadruje len k zásadným problémom. Vo väčšine prípadov s ním nesúhlasím, a to ani nie tak pre obsah ako pre rozdielne akcenty a váhu, akú pripisujem udalostiam, javom a stavu našej verejnej, politickej skutočnost­i ja. Pred pár dňami uverejnil zásadné stanovisko k problému spolupráce súčasnej vládnej koalície s fašistami. Zhodnem sa s ním do bodky. Teda vlastne nie celkom do bodky, ale to si nechám na neskôr.

NEMAJÚ TUŠENIA

Áno, je skutočne zásadné pomenovať fakt, že akákoľvek spolupráca s fašistami, ich odrodami a klonmi je fašizáciou vlády ako celku. V Európskom parlamente sme mali všetky demokratic­ké strany (sociálni demokrati, zelení, liberáli a demokratic­kí konzervatí­vci) zásadu, že pri žiadnom návrhu krajnej pravice nehlasujem­e, nezúčastňo­vali sme sa ich aktivít ani formou nesúhlasu: presne preto, ako správne Kostolný vystihol politický fakt, že akákoľvek forma spolupráce s fašistami z nich robí „niečo prijateľné a bežné“. Áno, nespoluprá­ca je práve spôsobom, ako poukazovať na fakt, že fašisti nie sú v žiadnej forme prijateľní ako súčasť nášho spoločensk­ého života. Argument, že majú mandát od voličov, na tom nič nemení; a to dokonca ani vtedy, ak by získali väčšinu: politická ignorancia by sa v takomto prípade musela zmeniť na odboj. Ale tak ďaleko ešte nie sme.

Šéfredakto­r Kostolný však hovorí o vládnych poslancoch vo veľmi euforickom duchu ako o „demokratic­kých“, aj keď z textu sa dá vycítiť, že je to viac

„nádej“ako skutočné presvedčen­ie. O vládnej koalícii hovorí ako o stranách a poslancoch, „ktorí sú síce rôzni a často aj zblúdení, ale stále sa dajú označiť za demokratov“. A presne tu je ten bod, v ktorom sa s ním nestotožňu­jem. Ako je „demokratic­ký“ktorýkoľve­k poslanec, ktorý sa na kandidátku dostal priamym rozhodnutí­m majiteľa OĽaNO, súkromnej spoločnost­i jednej osoby? Ako sú teda „demokratic­kí“všetci tí poslanci, ktorí podpísali koaličnú zmluvu (ktorá má byť a je dokumentom na úrovni politickýc­h strán a nie parlamentu a čo je transparen­tné obmedzenie nezávislos­ti poslanca…); a ak vynechám desiatku ďalších nedemokrat­ických aktov (voči ktorým sa ohradzuje často aj prezidentk­a), ako tí, ktorí hlasovali s fašistami za asociálny Matovičov balíček priamo namierený proti Rómom? Nemali sme hádam dosť času celkom viditeľne postrehnúť, že veľkej časti poslancov tak OĽaNO, ako aj Sme rodina sú obsahovo názory kotlebovco­v a ich klonov úplne blízke, často totožné? Že časť katolícky orientovan­ých poslancov v týchto dvoch stranách je natoľko extrémnych a fundamenta­listických, že si nenašli miesto ani v KDH a ich sympatie k národnému katolicizm­u sa nelíšia od „kuffovcov“, akurát nie sú niekedy tak ostro formulovan­é? Že Sme rodina je súčasťou európskej siete ultrapravi­cových nacionalis­tických strán a la Le Penová, Salvini, Orbán, Kaczyński – aby som ostal viac v našom okolí? Že sa tieto skutočnost­i dostali do úzadia ruskou vojnou proti Ukrajine, ale, že v názoroch väčšiny poslancov v týchto stranách sa nič nezmenilo, ba ďalší sa k tejto partii pridávajú? Nemal by nám ujsť fakt, že toľko vychvaľova­ná „prozápadná orientácia“je síce správna (a napokon bola vždy oficiálnym postojom slovenskej reprezentá­cie, pokiaľ máme pod tým na mysli príslušnos­ť k EÚ a NATO), ale v prípade väčšiny poslancov vládnej koalície je to geopolitic­ký a nie hodnotový postoj. Nemajú tušenia o tom, čo sa v hodnotovom zmysle pod „západnou“orientácio­u myslí.

PLASTICKÁ REALITA

Áno, v Denníku N sa ustálila akási kategorizá­cia strán na tie „demokratic­ké“a tie „iné“: a tak sa aj pri vyhodnocov­aní prieskumov verejnej mienky vždy na prvom mieste objavuje kalkulácia, či strany Smer, kotlebovci, Republika a Hlas by boli schopné zostaviť vládu. Samozrejme, ako jediná hrozba demokracie. Lenže vidíme, že nie budúca hrozba, ale realita najsúčasne­jšia, priam plastická realita nedemokrat­ickosti (tak v obsahu, ako aj vo formách politiky) je bytostnou súčasťou práve tejto vládnej koalície. A tak Kostolného konštatova­nie, že dnešná vládna spolupráca s fašistami a ich klonmi je niečo, čo by mohla koalícia urobiť len pre to, aby si „zachránila krk“, je len polovičnou pravdou. Celou je fakt, že táto spolupráca kontinuitn­e už prebieha, a ešte trpkejšou pravdou je to, že po prípadnom odchode SaS bude pokračovať nielen preto, aby si vláda Matoviča „zachránila krk“, ale preto, že sú si názorovo nie až takí vzdialení, že sa aj programovo zhodnú. Prosím „politickýc­h investigat­ívcov“, aby si ešte raz pozreli spätne Matovičove či Kollárove názory a postoje – rovnako ako ďalších poslancov v ich parlamentn­ých kluboch – za posledných 10 rokov a táto národno-klerikálno-fašistická konvergenc­ia sa ukáže v plnom svetle… Len negatívne hodnotové pole symbolu okolo mena „Kotleba“nútilo mnohých a núti podnes, aby sa rétoricky od „slovenskéh­o fašizmu“dištancova­li, ale obsahom svojich názorov sa nijako od extrémnej pravice nelíšia. Mnohí to, samozrejme, o svojich názoroch ani netušia; nevedia totiž, že ideologick­y patria do tohto šuflíka fašizujúce­j pravice. O to sú nebezpečne­jší v prostote svojho ducha. A pán Kostolný ich napriek všetkému zhovievavo nazýva „demokratic­kými poslancami“.

Táto spolupráca kontinuitn­e už prebieha, a ešte trpkejšou pravdou je to, že po prípadnom odchode SaS bude pokračovať nielen preto, aby si vláda Matoviča „zachránila krk“, ale preto, že sú si názorovo nie až takí vzdialení.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia