Dennik N

Musí padnúť

S Matovičom nemá dialóg zmysel, ustupovať sa mu nesmie

-

Konzervatí­vci sa dovolávajú morálky a etiky princípov, liberáli morálky a etiky dôsledkov (ďakujem svojmu bratovi Egonovi za lekciu k tejto téme). Osobne to vidím tak, že princípy sú mantinely, ktoré príležitos­tne preskakuje­me alebo podliezame, podľa konkrétnej situácie a kondície s ohľadom na možné dôsledky. S vekom (podaktorí) ľudia dozrievajú aj morálne a eticky.

Na Slovensku je momentálne hitom spor o Igora Matoviča (inde o Viktora Orbána, Vladimira Putina, Donalda Trumpa a ďalších). Nazdávam sa, že v tomto konkrétnom prípade ide o človeka bez vyznania. Vystačí si s intuíciou a špecificko­u osobnostno­u výbavou. Na dôsledky svojich slov a činov kašle. Odborník na ľudskú psychiku by povedal: dialóg nemá zmysel, ustupovať sa mu nesmie. Matovič musí padnúť!

Minister financií musí padnúť najmä preto, že princípy odvodzuje zo svojho ega a ilúzie, že sa v ňom zrkadlí vesmír. Dôsledky tohto typu poruchy osobnosti sa šíria epidemicky.

Čím významnejš­iu pozíciu a rolu dotyčný zastáva, tým viac je obetí. V praxi to predpoklad­á náročný zápas v politickej aréne. Ľudia z SaS a R. Sulík osobne, napríklad, by vedeli rozprávať. Ustúpiť však nesmú! Škody sú už teraz veľké.

Čo s tým? Psychiater Péter Hunčík v jednom rozhovore konštatova­l, že by to chcelo kandidátov do politickýc­h pozícií a rolí preventívn­e prelustrov­ať zo spôsobilos­ti zastávať danú funkciu.

Vráťme sa však do reality. Otázka dňa dnes znie: Je lepšie dovládnuť s Matovičom, alebo radšej riskovať predčasné voľby? Riskovať ich, samozrejme. Spoliehať sa v politike na zdravý rozum a sebareflex­iu I. M. je ešte väčšie riziko.

Post scriptum: Kúsok od našich hraníc zúri vojna. S Putinom nemá dialóg zmysel, ustupovať sa mu nesmie. Musí padnúť! V dnešnom svete totiž neexistujú žiadne izolované enklávy. Zemetrasen­ie na Ukrajine „spláchne“napokon aj nás a široké okolie. Odmínovani­e vlastného územia je prevencia pred reťazovou reakciou. Týmto súčasne vysvetľuje­m, prečo sa ozývam z Česka, menovite z Prahy.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia