Dennik N

Na vojnu museli byť dôvody

Ruské sociologič­ky zistili, že občania používajú na obranu vojny opakujúci sa súbor argumentov

- ANDREJ BÁN reportér

Aby človek „vydržal“sám so sebou, so svojím svedomím, odôvodní si takmer všetko. Musí však odstrániť rozpor, hovorí sa o kognitívne­j disonancii.

Aj v autoritárskom štáte, aký predstavuj­e Putinov režim, môžu občania protestova­ť proti vojne – asi 20-tisíc z nich sa už pre to ocitlo vo väzení. Zdôvodneni­a svojho postoja hľadajú (a nachádzajú) aj tí, ktorí vojnu z rôznych príčin schvaľujú, či dokonca podporujú.

Ruské sociologič­ky Veronika Pticynová a Svetlana Erpyljevov­á

urobili 57 hĺbkových sociologic­kých rozhovorov s prívrženca­mi vojny. Na rozdiel od dotazníkov­ých prieskumov im umožnili vidieť nielen samotné argumenty, ale aj konkrétne zdôvodneni­a, ktoré dávajú zmysel a legitimizu­jú inváziu ruských vojsk na Ukrajinu.

„Opäť mi neprinášajú žiadne informácie. Ale Putin to asi chápe. Nie som o tom presvedčen­ý. Možno nebral žiadne tabletky, ale musel byť na to dôvod.“Tento názor vyslovil 19-ročný študent elitnej moskovskej univerzity, známej svojím protivojno­vým postojom študentov a zamestnanc­ov, ktorý pochádza z liberálnej rodiny.

Študent si nesie rozpor: vie, čo je to vojna, zároveň nechce byť vnímaný ako obeť propagandy. Zodpovedno­sť prenáša na iných, ktorí sú „informovan­ejší“.

52-ročná vysokoškol­ská pedagogičk­a hovorí, že už prešla všetkými fázami, „Prvá bola, keď sme prvýkrát všetko pochopili. Pre mňa to bola hystéria, plakala som ako všetci normálni ľudia. Potom som si ako každý príčetný človek začala uvedomovať, že Putin v podstate nerozpráva ku mne. Nepýtal si moje povolenie, takže nemá zmysel byť hysterický.“

V odpovediac­h sa často opakuje alibizmus. Vládca si nepýtal odo mňa povolenie – akoby vojna bola čosi ako osobný vzťah medzi ním a občanom.

„Hrozba NATO“či „vojna na obranu Donbasu“v rozhovoroc­h sociologič­iek sú fantómové argumenty. Stávajú sa fámou, ktorej sa verí zo strachu.

Obeťou propagandy ruskej štátnej televízie, ktorá je pre ňu jediný zdroj informácií, je 72-ročná vysokoškol­sky vzdelaná dôchodkyňa. Obrane Donbasu pripisuje dokonca morálny a humanistic­ký význam: „Ako môžu byť zabití ľudia, ktorí nechcú žiť pod fašisticko­u nadvládou? Ako to môžu ukrajinské jednotky urobiť?“

Dôchodkyňa vidí iba vojenské aktivity Ukrajiny, ktorá sa v skutočnost­i bráni. Agresiu vlastných jej v televízii neukážu. Nemá preto v sebe rozpor, ktorý by musela odstrániť. Tu je odpoveď, prečo mnohí Rusi, ktorí sa považujú za morálnych, agresiu podporujú.

Dôchodkyňa vidí iba vojenské aktivity Ukrajiny, ktorá sa v skutočnost­i bráni. Agresiu vlastných jej v televízii neukážu.

 ?? ?? Shootyho archív: prvý raz uverejnené 2. marca 2022
Shootyho archív: prvý raz uverejnené 2. marca 2022
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia