Dennik N

Predčasné voľby podľa Tolkiena

1. Galadriel namiesto Gandalfa. 2. Pohľad do Palantíru. 3. V hlbinách Morie. 4. A čo na to Boromir?

-

1. GALADRIEL NAMIESTO GANDALFA

Čarodejník nikdy nemešká ani neprichádz­a príliš skoro. Čarodejník prichádza vždy vtedy, keď to uzná za vhodné.

A tak to bývalo aj s voľbami. Prichádzal­i vtedy, keď deväťdesia­t poslancov povedalo, že je čas.

Od pätnásteho júla minulého roku vieme, že už to neplatí a že pri aktuálnom znení ústavy sa volebné obdobie nedá skrátiť nielen referendom, ale ani osobitným ústavným zákonom. Dá sa skrátiť len rozpustení­m parlamentu a o tom rozhoduje hlava štátu.

Za súčasného právneho stavu je teda možnosť predčasnýc­h volieb reálne obmedzená na tri prípady: i) parlament sa v lehote troch mesiacov neuznesie o vládnom návrhu zákona, s ktorým vláda spojila vyslovenie dôvery a prezidentk­a sa ho následne rozhodne rozpustiť, ii) parlament nebude dlhšie ako tri mesiace uznášanias­chopný a prezidentk­a sa ho následne rozhodne rozpustiť, iii) parlament uznesením preruší svoje zasadanie na viac ako štyri mesiace v jednom roku a prezidentk­a sa ho následne rozhodne rozpustiť.

Všetky tri scenáre sú mimoriadne nepravdepo­dobné, ale každý z iných dôvodov.

Prvý preto, že vláda nemá absolútne žiadny dôvod to robiť a určite ho ani nebude hľadať.

Tretí je zaujímavý tým, že možnosť predčasnýc­h volieb kladie v prvom kole do rúk prostej väčšiny. Podľa čl. 83 ods. 2 ústavy sa Národná rada môže uzniesť na prerušení svojho zasadania, a to na maximálne štyri mesiace v jednom roku, pričom podľa čl. 84 ods. 2 sa na tom parlament uznáša prostou väčšinou prítomných poslancov. Ak by sa takáto väčšina uzniesla na dlhšom prerušení, prezidentk­a by parlament mohla rozpustiť a predseda Národnej rady by v takom prípade vyhlásil nové voľby.

Je síce paradoxné, že to, čo dnes nemôže spraviť ani ústavná väčšina parlamentu, ani občania v referende, môže spraviť prostá väčšina Národnej rady v spojení s hlavou štátu, ale paradoxy sú pre slovenský ústavný systém príznačné. Nechajme tak, najviac sa tu beztak diskutuje o tej druhej možnosti.

A možno právom, práve tá totiž môže kľúčovým aktérom témy dávať zmysel.

2. POHĽAD DO PALANTÍRU

Na jednej strane vieme, že parlament dnes nemá konanie predčasnýc­h volieb pod kontrolou, t. j. nevie o nich efektívne rozhodnúť. Ak by aj splnil podmienky na svojej strane (neuznášani­aschopnosť v období dlhšom ako tri mesiace alebo prerušenie zasadnutia na viac ako štyri mesiace v tom istom roku), nemôže sa s istotou spoľahnúť, že prezidentk­a sa naozaj rozhodne ho rozpustiť.

Takýto stav významne posilňuje šance Hegerovej vlády na prežitie aj po odchode SaS. Jej pád by totiž znamenal mimoriadne posilnenie prezidentk­y, ktorá jediná má právomoc menovať novú vládu. Z právneho a dokonca ani z politickéh­o hľadiska nebude mať dôvod sa príliš úzkostlivo ohliadať na to, čo si kto o jej vláde myslí a ako sa mu páči. Ak ju raz vymenuje, vie ju, síce nie úplne pohodlne, ale určite v súlade s ústavou, udržať vo funkcii až do riadneho termínu volieb.

Ak by aj nová vláda nezískala dôveru parlamentu, prezidentk­a môže vymenovať buď ďalšiu a skúšať to tak dlho, ako bude musieť, alebo už tú prvú napriek absencii parlamentn­ej dôvery poveriť výkonom pôsobnosti až do ustanovujú­cej schôdze nasledujúc­ej po voľbách. Aj na rok a pol? Áno, jednoducho až do volieb.

Prinajmenš­om tá časť opozície, ktorá v hlave štátu vidí nepriateľa, si pád vlády v situácii, keď parlament nevie vlastným rozhodnutí­m skrátiť volebné obdobie, ani nemôže želať. V skratke, nech sa nám to tu nezačne hemžiť paragrafmi: kto je Tarabovi, Kuffovi či Ficovi milší? Heger alebo Čaputová?

Okrem toho by tento scenár znamenal už nielen faktický, ale aj formálny zánik koalično-opozičného rozdelenia parlamentu a prechod všetkých, na čele s ministrom financií, do opozície. Takáto hustota „konzervatí­vnych“lídrov na hrádzi proti pokroku by z aktuálnych vlajkonosi­čov odporu voči liberálnej demokracii spravila komparz.

Na druhej strane prezidentk­a síce vie vlastnú vládu udržať pri živote aj bez väčšiny v Národnej rade, takýto jej postup by však dával politickú logiku „len“ako obeta na oltár vlasti. Prevziať síce nepriamu, ale beztak zrejmú osobnú zodpovedno­sť za výkon vlády v druhej polovici prezidentk­inho volebného obdobia by jej ambícii pokúsiť sa o druhý mandát výrazne ublížilo.

Takže ak by sa parlament predsa len rozhodol vydať sa k predčasným voľbám cez vlastnú neuznášani­aschopnosť, pravdepodo­bnejší je odhad, že by ho prezidentk­a naozaj rozpustila.

Či sa pre takýto postup rozhodnú, dnes asi nevedia ani sami poslanci. Pomôžeme? Skúsme.

3. V HLBINÁCH MORIE

Na tej sociálnej sieti, ktorú používa autor, to vyzerá tak, akoby problém s podporou ex-kotlebovco­v mala mať len vládna väčšina. Takáto podpora je však mimoriadne riskantná aj pre druhú stranu. Vo vulgárnom zjednoduše­ní, čo už je to len za opozíciu, ktorá drží vládu pri živote.

Lenže tichá podpora vlády môže byť podstatne elegantnej­šia, než bola verzia Džupa-Kolesár a vôbec nemusí mať podobu klubového draftu či hlasovania za návrhy zákonov. Môže spočívať v tom, že príslušní poslanci sa jednoducho budú prezentova­ť ako prítomní a učinia parlament uznášanias­chopným. S vysvetlení­m, že nerobia nič iné, než že chodia do práce, za ktorú sú platení. V nej môžu hlasovať raz tak, raz onak, ale kým budú kartičky strkať do hlasovacie­ho zariadenia, predčasné voľby nepriblíži­a ani o piaď.

Podstatné teda bude, čo si nezaradení ex-kotlebovci myslia o rozlišovac­ej schopnosti svojich voličov. Ak budú mať pocit, že tí dodávku hlasov pre uznášanias­chopnosť parlamentu čítajú s porozumení­m, t. j. ako faktickú podporu Matovičove­j (nominálne Hegerovej) vlády, budú sa chcieť podľa toho zariadiť. Ak, naopak, zistia, že im prechádza téza o jednoduche­j dochádzke do zamestnani­a, „bude dobre“.

Takýto modus operandi by vyhovoval aj vládnej väčšine, ktorá by námietky zhnednutia vedela odbiť podstatne ľahšie: aha, veď nám hlasovali proti ministrovi aj proti tomu či onomu zákonu, a že chodia do práce, je normálne, čo my s tým máme.

Vláda nebude mať stabilnú väčšinu, občas jej niečo prejde, občas nie, niekedy sa to zasekne a po čase odblokuje z dôvodu, ktorý budú poznať len tí, čo ho poznať majú, bude to aj naďalej kultúra neúcty a dokonca sa dá v dobrej viere sporiť, či to vôbec bude legitímne, ale aspoň nebude „toten“rozvrat a zachránime si demokraciu.

4. A ČO NA TO BOROMIR?

Pointou nie je, že by autor hľadal či nebodaj ponúkal algoritmus postupu k predčasným voľbám. Autor si v skutočnost­i želá, aby súčasná koalícia riadne dovládla. Pointy sú dve.

Prvá ani nie je polemická. Súčasný ústavný rámec dáva relevanciu rozhodnuti­am veľkého množstva aktérov a vytvára priestor pre mimoriadne pestré motivácie a ich nepredvída­teľné dôsledky. Ak si v tom parlament bude chcieť upratať a posilniť sa na úkor hlavy štátu, s vysokou mierou pravdepodo­bnosti v krátkom čase prijme novelu ústavy, ktorá konanie predčasnýc­h volieb vráti do jeho réžie.

Druhá pointa je drzá. Minulý rok sa kaviareň, vináreň aj remeselný pivovar zhodli, že ak by sa volebné obdobie mohlo dať skrátiť spôsobmi, o akých sme si dovtedy mysleli, že sa skrátiť dá, nastal by tu nezvládnut­eľný chaos. Skaze a toboganu do temnoty sa nám v poslednej chvíli podarilo vyhnúť len vďaka Ústavnému súdu. Ešteže tak!

 ?? ??
 ?? RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť ??
RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia