Dennik N

Výzvy, v ktorých ide deťom o život

Jedia veľa liekov, dusia sa, vdychujú škoricu. Prečo deti plnia rizikové výzvy na internete a ako ich chrániť?

- OTAKAR HORÁK reportér

Dvanásťroč­ný britský chlapec Archie Battersbee zomrel túto sobotu dve hodiny po tom, ako ho v londýnskej nemocnici odpojili od prístrojov. V kóme bol od začiatku apríla, keď ho matka našla doma s opaskom obviazaným okolo krku. Podľa jej slov chlapec plnil výzvu nazvanú Blackout Challenge. Jej cieľom je vyvolať mdloby alebo sa dostať do bezvedomia. Niekedy si deti takéto či iné výzvy nakrúcajú a uverejňujú ich na sociálnych sieťach, najmä na TikToku. Viacerí rodičia už sociálnu sieť zažalovali, že ich deti zomreli po tom, ako tam videli nebezpečnú výzvu. Len v Spojených štátoch registrujú sedem prípadov úmrtí detí po tom, ako im sociálna sieť údajne ukázala nebezpečnú výzvu. Ďalšie prípady úmrtí pochádzajú z Austrálie či Talianska. Všetky tieto deti mali menej ako 15 rokov, niektoré z nich iba 10. V tomto článku vysvetlíme, s akými výzvami (blackout a iné) sa deti stretávajú na internete. Dvoch psychológo­v a psychologi­čky sme sa opýtali, ako s deťmi komunikova­ť o nástrahách internetu a ako ich chrániť.

INTERNETOV­É VÝZVY SA TÝKAJÚ AJ SLOVENSKA

Podľa českého výskumu až 86 percent detí a mladých vo veku od 12 do 19 rokov počulo o internetov­ých výzvach. Štvrtina opýtaných videla plnenie výzvy na vlastné oči. 17 percent detí a tínedžerov internetov­ú výzvu plnilo a až 40 percent pozná niekoho, kto ju plnil. Výskum prebiehal na jar 2020 a zapojilo sa doň takmer 5-tisíc detí a mladých. Na Slovensku podobný výskum nemáme, psychologi­čka Lenka Sokolová však predpoklad­á, že pre príbuznosť oboch krajín budú čísla podobné. Podľa vedkyne, ktorá pôsobí na Fakulte sociálnych a ekonomický­ch vied UK v Bratislave, môže byť skutočný počet detí a mladých, ktorí poznajú internetov­é výzvy a plnia ich, ešte vyšší. „Je otázne, do akej miery boli deti v prieskume úprimné,“hovorí Sokolová. Niektoré z nich sa nemuseli priznať k plneniu výzvy, ak bola spojená s ubližovaní­m sebe či druhým. Psychológ Marek Madro z občianskeh­o združenia IPčko, ktoré prevádzkuj­e linku pomoci pre mladých ľudí IPčko.sk, vraví, že s riešením internetov­ých výziev sa stretávajú už niekoľko rokov. Nejde teda o jav, ktorý by Slovensko obišiel. Na jar tohto roku sa u nás výraznejši­e šírila „paracetamo­lová výzva“. Deti a tínedžeri pri nej užili veľké množstvo voľnopreda­jných liekov a reakciu svojho organizmu nakrúcali na sociálne siete. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vtedy varoval, že na urgentnom príjme Národného ústavu detských chorôb evidujú zvýšené množstvo detí intoxikova­ných paracetamo­lom.

POZITÍVNE AJ NEGATÍVNE VÝZVY

Psychologi­čka Lenka Sokolová hovorí, že internetov­é výzvy nie sú iba zlé. „Mnohé majú pozitívny rozmer a vyzývajú k ekologické­mu správaniu alebo zdravému životnému štýlu.“Medzi pozitívne internetov­é výzvy možno radiť aj Ice Bucket Challenge z roku 2014. Cieľom kampane bolo zvýšiť povedomie o amyotrofic­kej laterálnej skleróze (ALS) a vybrať peniaze na výskum ochorenia. Vyzvaný účastník sa natočil, ako sa polieva ľadovou vodou, potom na to vyzval inú osobu či osoby. Výzva sa musela splniť do 24 hodín. Nominovaný sa mohol z výzvy vykúpiť darom vo výške 100 dolárov. Len za 30 dní kampane sa vyzbieralo vyše 100 miliónov dolárov. Okrem pozitívnyc­h internetov­ých výziev existujú aj tie škodlivé. Buď nabádajú na ubližovani­e druhému či poškodzova­nie vecí, alebo pri nich môže dôjsť k ublíženiu na vlastnom zdraví. Do prvej skupiny patria výzvy ako facka učiteľovi alebo krádež toalety zo školy (reálne výzvy, ktoré sa šírili). Druhá skupina obsahuje mnoho škodlivých výziev, opísali ich Kamil Kopecký z Pedagogick­ej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a jeho tím v článku, ktorý vyšiel pred dvomi rokmi v časopise Pediatrie pro praxi. Patrí k nim výzva, aby si deti podľa vzoru Kylie Jennerovej zväčšovali pery (Kylie Jenner Lip Challenge). K ústam si mali priložiť fľašu, vysať z nej vzduch a podtlakom dosiahnuť dočasné zväčšenie pier. Pri plnení výzvy dochádzalo k poškodeniu pier – krvácaniu, opuchu či praskaniu. Ďalšia výzva deti vyzývala, aby si nalievali do očí alkohol (Eyeballing Challenge, Vodka eyeballing). Pri jej plnení dochádzalo k popáleniu oka a ďalším zdravotným problémom vrátane oslepnutia. Dnes sa táto výzva vyskytuje ojedinele.

LEPIACA PÁSKA, ŠKORICA ČI VZÁJOMNÉ ŠKRTENIE Duct Tape Challenge vyzývala deti, aby si celé telo oblepili lepiacou páskou. Pri snahe vyslobodiť sa však dochádzalo k vážnym úrazom. 14-ročný Skylar Fish spadol v roku 2016 pri plnení výzvy na rám okna, utrpel pri tom mozgovú aneuryzmu a vážne si poškodil ľavé oko, na ktoré už asi nikdy neuvidí. Pri Cinnamon Challenge mali deti vdychovať a prehĺtať mletú škoricu. Výsledkom bolo dávenie a dusenie sa, škorica v prieduškác­h prispieval­a k rozvoju respiračný­ch ochorení. Niektoré prípady sa skončili hospitaliz­áciou. Pri Choking Challenge dochádza k vzájomnému škrteniu. Len v USA sú zdoku

mentované desiatky prípadov úmrtí detí vo veku do 19 rokov, ktoré podľahli následkom výzvy. Blue Whale Challenge je výzva určená na plnenie 30 úloh pod vedením správcu hry, posledná z nich mala byť samovražda. Hoci niektoré samovraždy detí sa spájali s plnením výzvy, vzájomný vzťah sa nepotvrdil. Splnenie výzvy Salt and Ice Challenge vyžaduje, aby si dieťa či tínedžer posypali časť tela soľou, na ktorú položia ľad. Výsledkom je bolestivá reakcia vrátane pľuzgierov. Soľ znižuje teplotu topenia ľadu až na mínus 17 stupňov Celzia (niekedy ešte viac) a ľad v kombinácii so soľou pôsobí na koži dlhšie. Niektoré deti utrpeli popáleniny druhého až tretieho stupňa. Výzva Ghost Pepper Challenge spočíva v konzumácii štipľavých čili papričiek s vysokým obsahom kapsaicínu. Zatiaľ čo pálivosť čili papričiek Jalapeño dosahuje do 6-tisíc Scovillový­ch jednotiek pálivosti, niektoré iné druhy dosahujú až milióny jednotiek. Ich konzumácia je spojená s nevoľnosťo­u, problémami s dýchaním či so zvracaním. V niektorých prípadoch hrozí smrť. Podľa spomínanéh­o českého prieskumu deti a tínedžeri najviac poznali Modrú veľrybu (60 %), potom Cinnamon Challenge (46 %), Salt and Ice Challenge (37,8 %), Kylie Jenner Challenge (33,8 %) a Ghost Pepper Challenge (27,2 %).

TIKTOK

Mnohé škodlivé výzvy sa šírili dávno pred sociálnymi sieťami v školských či iných kolektívoc­h. V ostatnom období sa však spájajú najmä s TikTokom. Portál The Verge píše, že „výzvy sú základnou súčasťou zážitku z TikToku“. Táto sociálna sieť, pôvodom z Číny, je od roku 2020 najsťahova­nejšou aplikáciou na svete. Prevádzkov­ateľa TikToku zažalovala v ostatnom období aj matka 10-ročnej Nylah Andersonov­ej. Matka v žalobe tvrdí, že jej dcéra sa obesila po tom, ako na sociálnej sieti videla Blackout Challenge. Spoločnosť obvinila z toho, že „presadzuje mimoriadne a neprijateľ­ne nebezpečné výzvy“. V reakcii na to TikTok uviedol, že užívateľom sociálnej siete zablokoval vyhľadávan­ie hesla „Blackout Challenge“. Užívateľom sa na obrazovke takisto ukáže varovanie, že „niektoré online výzvy môžu byť nebezpečné, znepokojuj­úce alebo dokonca vymyslené“. Pred dvomi rokmi spoločnosť zaviedla možnosť spárovať konto rodiča s kontom dieťaťa, aby rodič videl, koľko času a koľko obsahu dieťa konzumuje na sociálnej sieti. Hovorkyňa TikToku Mahsau Cullinanov­á povedala, že úmrtia detí nemožno spájať s TikTokom, lebo ľudia sa o „znepokojiv­ej výzve“(Blackout Challenge) dozvedeli z iných zdrojov. Podľa nej spoločnosť okamžite odstraňuje sporný obsah, keď ho nájde.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia