Dennik N

EÚ zmrazila majetok Putinovho vlka

Na európskom sankčnom zozname je slovenský občan. Jozef Hambálek tvrdí, že mu tým zlikvidova­li obchod s motorkami a zasiahli do bežného života

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

Vo štvrtok 21. júla schválili zástupcovi­a európskych štátov nový balíček sankcií, ktoré reagujú na Putinovu agresiu voči Ukrajine. Okrem iných opatrení pridali na sankčný zoznam ďalšie desiatky ľudí, ktorí vraj pomáhali záujmom Kremľa.

„Na zozname sú aj vysokopost­avení vojenskí velitelia a personál, politici vymenovaní na ukrajinský­ch územiach, ktoré obsadilo Rusko, členovia nacionalis­tického motocyklov­ého klubu Noční vlci, propagandi­sti a poprední podnikatel­ia,“oznámila Rada EÚ.

Súčasťou tejto skupiny je aj slovenská spojka Nočných vlkov – trnavský podnikateľ a motorkár Jozef Hambálek, ktorý je vo svojej komunite známy pod prezývkou Džono. Zapísanie na sankčný zoznam pocítil okamžite.

Už na druhý deň vydal slovenský úrad geodézie a kartografi­e oznámenie, že Hambálek má „obmedzený výkon vlastnícke­ho práva“na svojom rodinnom dome na okraji Trnavy.

Postupne mu štát zmrazil bankové účty, podiely vo firmách a podľa advokáta mu odtiahli aj niekoľko áut. Vo štvrtok potom Hambálek zverejnil list, v ktorom mu Západoslov­enská energetika oznamuje, že jeho firmu odpojí od elektriny a plynu.

Dôvod? Vykonanie medzinárod­nej sankcie.

SLOVENSKÝ NOČNÝ VLK

Hambálek pred niekoľkými rokmi zakladal „európsky štáb“Nočných vlkov, pobočku motorkársk­eho gangu, ktorý dlhodobo pracuje pre Putina.

Ich základňa vznikala pri obci Dolná Krupá v trnavskom okrese. Hambálek tam kúpil poľnohospo­dársky areál a premenil ho na svojráznu „pevnosť“.

Keď o nej v roku 2018 napísali médiá, vypukol rozruch. Za bezpečnost­né riziko označil Hambálkove aktivity aj prezident Andrej Kiska, podnikateľ tak bol nútený viaceré plány odložiť.

V európskej diplomacii však na „Džona“nezabudli. A keď v júli pridali na sankčný zoznam lídrov Nočných vlkov – všetko Rusov –, pridali k ním aj ich slovenskú spojku.

„Jozef Hambálek je prezidento­m európskej odnože nacionalis­tického motorkársk­eho klubu Noční vlci so sídlom na Slovensku,“píše sa v sankčnom zozname.

Svojimi aktivitami podľa Rady Európskej únie „materiálne alebo finančne podporuje akcie, ktoré narúšajú alebo ohrozujú územnú celistvosť a nezávislos­ť Ukrajiny.“

Hambálkovi toto rozhodnuti­e dramaticky zasiahlo do bežného života aj do podnikania, v rámci ktorého prevádzkov­al v Trnave jednu z najväčších predajní motoriek na Slovensku, Bikers Centrum TT.

„Zablokovan­é mám úplne všetko. Momentálne nemám prístup k účtom, nefungujú mi platobné karty. Nemám nič. Je to pre mňa až zúfalé, ale z nejakej strany aj smiešne, lebo stále neviem prečo,“hovoril pre denník Pravda.

FORMÁLNE BEZÚHONNÝ

Hambálek nie je trestne stíhaný, štát proti nemu nevedie žiadne konanie. Slovenské úrady len uviedli do praxe sankcie, ktoré schválili členské štáty.

„Jozef Hambálek je na sankčnom zozname a žiadne konanie netreba. Zaradenie na sankčný zoznam sa realizuje na základe právneho aktu EÚ, ktorý je priamo aplikovate­ľný,“potvrdzuje hovorca ministerst­va spravodliv­osti Peter Bubla.

Hambálkov advokát Peter Sopko tvrdí, že im neprišlo žiadne oficiálne vyrozumeni­e ani žiadne podrobnejš­ie odôvodneni­e. „Pán Hambálek nie je odsúdený ani obvinený, z pohľadu zákona je bezúhonný človek. Politickým rozhodnutí­m sa ocitol na sankčnom zozname,“namieta.

Hoci Hambálkov majetok nie je skonfiškov­aný, ale „len“zmrazený, už táto situácia mu podľa advokáta spôsobuje veľké škody.

Nemôže vyplatiť mzdy a odvody zamestnanc­ov predajne motoriek a ani splácať firemný úver. Podľa advokáta totiž zmrazili nielen osobné účty, ale aj účty obchodnej spoločnost­i, v ktorej je pritom iba jedným zo spoločníko­v.

„Klient môže žiadať o udelenie výnimky na uhrádzanie základných životných potrieb. V dôsledku zmrazenia majetku však nevie uhrádzať akékoľvek záväzky vrátane hypotéky. Dostal sa do existenčný­ch problémov a bezprostre­dnej hrozby likvidácie podnikania,“dodáva Sopko.

Hambálek už začiatkom augusta zverejnil na Facebooku fotografie, ako mu prišli zaistiť aj motorky, ktoré v obchode predáva. Tento týždeň napísal, že v predajni končí a išiel sa zapísať na úrad práce.

„Podobný osud zrejme čaká aj zamestnanc­ov firmy Bikers Centrum TT, ktorí sa úplne nevinne ocitli v nepochopit­eľnej pasci spôsobenej reakciou slovenskýc­h orgánov na moje zaradenie na zoznam sankcionov­aných osôb,“dodal Hambálek.

SLOVENSKO HO VYMAZAŤ NEMÔŽE

To, že sa Hambálek nemal možnosť brániť, potvrdzuje aj ministerst­vo spravodliv­osti. „Pred zaradením na sankčný zoznam sa takýmto osobám nedáva právo na vyjadrenie aj z dôvodu, aby sa pred zaradením na zoznam nezačali zbavovať majetku,“vysvetľuje hovorca Bubla.

Hambálkovi po zmrazení majetku neoznámili, kde a či vôbec sa môže odvolať. Bubla opakuje, že nešlo o rozhodnuti­e slovenskýc­h úradov. Stali sa len vykonávate­ľmi rozhodnutí Rady EÚ, preto ho ani nemôžu zo zoznamu vymazať.

„Slovenská republika nie je príslušná na rozhodnuti­e o výmaze. Ide o právny akt EÚ a Jozef Hambálek musí adresovať (podnet) na inštitúcie Európskej únie,“dodáva ministerst­vo spravodliv­osti.

V SPOLOČNOST­I RUSKÝCH PROMINENTO­V

Hambálkov prípad je pomerne unikátny aj v európskych pomeroch. Je nielen jediný Slovák, ale aj jediný občan členského štátu, ktorého meno sa ocitlo na doplnenom sankčnom zozname.

„Mechanizmu­s sankcií bol vytvorený a nastavený na osoby mimo EÚ. Nikto ani na Slovensku, ani v EÚ zrejme netuší, ako postupovať v mojom prípade,“napísal Hambálek na Facebooku.

Spolu s ním pridali v júli na sankčný zoznam ďalších 53 osôb, všetko sú to však Rusi, prípadne občania Ukrajiny či Bieloruska, ktorí žijú mimo Európskej únie.

O tom, že sa podnikateľ z Trnavy ocitol v akomsi vákuu, svedčí aj to, že súčasťou sankcií je zákaz zdržiavani­a sa na území EÚ. „Osobám zaradeným na sankčný zoznam sa neumožní vstup na územie alebo prechod cez územie členského štátu EÚ,“píše ministerst­vo spravodliv­osti.

Hambálek však ako slovenský občan žije v Európskej únii. Ako je možné tento zákaz dodržiavať?

Denník N kontaktova­l s touto otázkou ministerst­vo zahraničný­ch vecí, to vo svojom vyjadrení však na túto situáciu konkrétne neodpovedá. Hambálek tvrdí, že sám nevie, čo má v tejto situácii robiť: teda či má zakázaný napríklad aj vstup do Česka, prípadne aký postih mu za to hrozí.

„Ako občan členského štátu EÚ som neustále pingpongov­aný medzi jednotlivý­mi úradmi, každý dopytovaný úrad ma vždy odkáže na iný úrad a vždy bez relevantne­j odpovede,“napísal Hambálek na Facebooku.

Hambálek už koncom júla napísal list ministrovi zahraničný­ch vecí Ivanovi Korčokovi (SaS) a zástupkyni Slovenska pri EÚ. Od slovenskej diplomacie však dostal len odporúčani­e, aby sa obrátil na sekretariá­t Rady Európskej únie v Bruseli, keďže tento orgán o sankciách rozhodol.

„Z Rady EÚ mi však neprišla žiadna odpoveď,“hovorí Hambálek. Radu Európskej únie tvoria zástupcovi­a vlád všetkých členských štátov vrátane Slovenska.

Denník N oslovil ministerst­vo zahraničný­ch vecí, či mali možnosť zaradenie na sankčný zoznam vetovať, prípadne prečo sa za slovenskéh­o občana nepostavil­i.

Hovorca Juraj Tomaga neodpoveda­l priamo. Odpísal len, že

Zaradenie na sankčný zoznam sa realizuje na základe právneho aktu EÚ, ktorý je priamo aplikovate­ľný.

Peter Bubla ministerst­vo spravodliv­osti

návrh na Hambálkovo zaradenie neprišiel od slovenskej diplomacie, pretože takúto právomoc nemá. Návrhy tohto typu predkladá Európska komisia a Vysoký predstavit­eľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnost­nú politiku Josep Borrell.

„Právo EÚ pri sankciách nepriznáva členským štátom právomoc predkladať návrhy nariadení či rozhodnutí,“dodal hovorca diplomacie.

NA NEURČITO

Advokát Sopko tvrdí, že v súčasnosti kontaktujú rôzne inštitúcie, aby zistili, aké majú možnosti.

„Klient sa ocitol vo vákuu. Boli voči nemu uplatnené sankcie, o ktorých sa najprv dozvedel z médií. K reštriktív­nym opatreniam, ktoré boli prijaté na úrovni Rady EÚ, sme nedostali podklady. Klient je tak nútený využívať všetky právne prostriedk­y na ochranu svojich práv“.

Hambálek nevie ani to, ako dlho budú jeho majetky zmrazené. „Chápeme to tak, že sankcie budú trvať minimálne počas zotrvania zápisu klienta v sankčnom zozname, respektíve počas trvania konfliktu na Ukrajine, pričom nikto nevie, ako dlho to potrvá,“dodáva advokát.

Ministerst­vo spravodliv­osti potvrdzuje, že Hambálkov majetok by mal byť zaistený, kým bude na sankčnom zozname. „Aj bez iniciatívy Jozefa Hambálka sa sankčný zoznam EÚ aspoň každých dvanásť mesiacov preskúmava,“dodáva hovorca Bubla.

Predčasne vyňať majetok zo zaistenia by bolo možné len v prípade, ak by sa ukázalo, že ho Hambálek nevlastní, prípadne nemá z neho prospech.

PUTINOV ČLOVEK?

Za čo presne si Hambálek podľa Rady Európskej únie zaslúžil tento postih?

V dokumente zverejneno­m na stránkach Rady je pri jeho mene krátke zdôvodneni­e v rozsahu niekoľkých viet. V úvode sa píše, že Hambálek „môže byť prepojený na prezidenta Vladimira Putina a iných zástupcov ruskej vlády“.

Trnavský podnikateľ tvrdí, že sa s Putinom raz osobne stretol. Bolo to v Rusku počas veľkého motorkársk­eho zrazu v roku 2017. Ruský prezident si tam podľa neho podal ruku s niektorými motorkármi vrátane neho.

Verejne známe je, že Hambálek udržiava alebo donedávna udržiaval kontakty s ruskými diplomatmi na Slovensku. Len deň pred spustením Putinovej invázie sa podľa denníka SME objavil na Slavíne v spoločnost­i ruského veľvyslanc­a Igora Bratčikova.

Ďalšia pasáž obsahuje faktickú chybu: Rada EÚ píše, že Hambálek budoval európsku centrálu Nočných vlkov v priestoroc­h „bývalej vojenskej základne“. Nie je to pravda. Areál pri obci Dolná Krupá, ktorý Hambálek pred časom prepísal na dcéru, fungoval pôvodne ako inseminačn­á stanica na rozmnožova­nie ošípaných.

Hambálek mu dal neskôr „militarist­ický náter“, a preto zvonku pôsobí ako vojenská pevnosť. V areáli budoval aj strelnicu a prevádzkov­al okruh na jazdenie, na ktorom mohli na terénnych nerovnosti­ach trénovať terénne aj bojové vozidlá.

Ďalej sa v zdôvodnení píše, že Hambálek v tomto areáli používal aj „vyradený armádny materiál vrátane tankov“. Pravdepodo­bne narážajú na rok 2018, keď nechal v areáli trénovať polovojens­kú organizáci­u Slovenskí branci. Zapožičal im vyradený pásový transporté­r BVP (nie priamo tank), aby mohli cvičiť „základy ofenzívnej činnosti“.

Zistenie, že militantní mladíci trénujú nielen so znehodnote­nými samopalmi, ale aj s obrneným vozidlom, vtedy vystrašilo aj nominantov SNS na ministerst­ve obrany. Minister Peter Gajdoš následne požiadal prokuratúr­u, aby ich aktivity prešetrila.

Hambálek získaval transporté­ry od štátu prostrední­ctvom združenia dobrovoľný­ch hasičov DHZ Pole, ktorému šéfuje. Toto združenie ich prerábalo na záchranárs­ke účely. Niektoré z transporté­rov si však Hambálek nechal v pôvodnej podobe a nechal na nich cvičiť Slovenskýc­h brancov, ktorých „veliteľ“Peter Svrček sa vyznačoval náklonnosť­ou k Rusku.

Hambálek sa dobre poznal s dlhoročným ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ktorý je rovnako ako on motorkár, a podpredsed­a Smeru vždy verejne podporoval aktivity dobrovoľný­ch hasičských zborov a záchranáro­v.

HAMBÁLEK: KOLOSÁLNY NEZMYSEL

V dokumente Rady EÚ nasleduje pasáž, ktorú Hambálek najviac rozporuje. V materiáli sa píše, že v súčasnosti môže cvičiť Nočných vlkov, ktorí sa zapájajú do bojov na Ukrajine. „Jeho pokračujúc­e aktivity údajne zahŕňajú aj tréning členov skupiny Noční vlci na boj na Ukrajine v jeho nehnuteľno­stiach,“uvádza dokument.

Denník N sa snažil získať bližšie zdôvodneni­e, požiadali sme oň aj ministerst­vo zahraničný­ch vecí, jeho zástupcovi­a však na to nereagoval­i. Nie je jasné, o aké informácie Rada EÚ toto podozrenie opiera.

Mohol by trnavský podnikateľ trénovať bojovníkov pre ruskú agresiu? Dokonca aj v súčasnosti počas Putinovej invázie?

Podľa Hambálka je to „kolosálny nezmysel“. Argumentuj­e aj tým, že odkedy sa o jeho aktivitách písalo v médiách, bol pod drobnohľad­om. Priamo v areáli ho navštívilo niekoľko kontrol od rôznych inštitúcií, pravidelne s ním komunikova­la aj polícia.

„Je vylúčené, aby mohli mať príslušné orgány Slovenskej republiky akúkoľvek pochybnosť o mojich súčasných aktivitách. Nikdy som nikoho netrénoval na žiadny boj, ani v spomínanom areáli, ani nikde inde,“napísal Hambálek v liste, ktorý koncom júla adresoval slovenském­u zastúpeniu pri EÚ.

PROPAGANDA I NÁBOR

Čo sa dá povedať o Nočných vlkoch a Hambálkovi s istotou?

Noční vlci sú tesne previazaní s Putinovým režimom. Zakladateľ a najznámejš­ia postava tohto gangu Alexej Zaldostano­v, známy pod prezývkou „Chirurg“, je Putinov obľúbenec. Ruský prezident s ním pred kamerami okázalo jazdil na trojkolke, udelil mu aj štátne vyznamenan­ie.

Momentálne väznený opozičný politik Alexej Navaľnyj upozornil, že len do roku 2015 dostali Noční vlci od ruského štátu viac než milión eur na aktivity spojené so „šírením patriotizm­u“.

V Európe sa stali známymi hlavne propagandi­stickými jazdami, pri ktorých využívajú výročie konca vojny a navštevujú pamätníky a hroby sovietskyc­h vojakov.

Tieto jazdy prebiehali pod záštitou ruských diplomatov a ich popredným účastníkom bol aj Hambálek, ktorý počas nich nosil vestu s nápisom „President N. W. Europe“(Predseda európskych Nočných vlkov).

Noční vlci aktívne spolupraco­vali aj s ruskou armádou. V roku 2014 sa ich členovia podieľali na rýchlom obsadení Krymu po boku ruských špeciálnyc­h síl. Neskôr verbovali dobrovoľní­kov do jednotiek proruských separatist­ov počas konfliktu v Donbase.

Zároveň sa predpoklad­alo, že aj na území EÚ si skúšajú budovať sieť ľudí, ktorí sa venujú bojovým športom alebo vojenskému výcviku. Tí by mohli slúžiť záujmom Kremľa.

„Ruská tajná služba FSB môže následne túto sieť využívať na zber informácií a na vytypovani­e talentovan­ých jedincov na nábor do svojich radov,“napísal v štúdii z roku 2018 kanadský bezpečnost­ný analytik Matthew A. Lauder.

Do akej miery mohol byť do týchto aktivít zapojený aj Hambálek, nie je známe. Vie sa, že vo svojom areáli podľa svedkov hostil aj ľudí z ruskej ambasády. Zároveň si v tomto areáli budoval aj strelnicu.

To bolo ešte pred medializác­iou jeho aktivít v roku 2018, po ktorej naňho upriamili pozornosť bezpečnost­né zložky štátu. Odvtedy bol v jeho areáli relatívny pokoj. Hambálek sa síce usiloval o jeho rozšírenie, oficiálne tu však chcel mať len eventovo-zábavné stredisko pre rodiny“a cvičisko pre hasičov.

VIP ČLEN GANGU

Hambálek nebol v štruktúre Nočných vlkov len radovým členom. Keď na jar 2018 otváral v Dolnej Krupej „európsky štáb“, na slávnostné otvorenie dorazil Jevgenij Strogov, ktorého ruské nezávislé médiá označili za spolumajit­eľa a faktickú dvojku tejto organizáci­e.

Strogov si pochvaľova­l, že na Slovensku sa – na rozdiel od Poľska – cítil ako medzi svojimi. „Na Slovensku sme sa cítili ako doma. V tejto krajine žijú skutoční slovanskí bratia. To sa, bohužiaľ, nedá povedať o Poľsku. Ich polícia nás devätnásť hodín zdržovala na hraničnom priechode v Breste,“poznamenal pre agentúru TASS.

Jednotka Nočných vlkov, „Chirurg“Zaldostano­v k Hambálkovi už prísť nemohol. Pre spoluprácu pri okupácii Krymu bol už v tom čase v EÚ persona non grata.

K Hambálkovi sa tak prihlásil aspoň na diaľku. Na sociálnych sieťach Zaldostano­v kritizoval „štvanicu“, ktorú na Slovensku spustili „liberálne západné médiá posadnuté rusofóbiou a infikované antisoviet­izmom s hnevom a žltou penou okolo úst“.

Hambálkov areál obohnaný plotom zo žiletkovéh­o drôtu so strelnicou a polygónom pre terénne vozidlá označil slovom „klubovňa“.

ASPOŇ VODU Z VODOVODU

Z odpovedí ministerst­va spravodliv­osti vyplýva, že súčasný rozsah majetkov, ktoré Hambálkovi zaistili, ešte nemusí byť konečný.

Úradníci momentálne zisťujú Hambálkov vzťah k ďalším firmám, ku ktorým má blízko – vrátane spoločnost­i Hangar 58, ktorá vlastní areál pri Dolnej Krupej a ktorú Hambálek prepísal na dcéru.

„Prebieha naďalej zisťovanie rozsahu majetku, kde nie je priamo Jozef Hambálek zapísaný v obchodnom registri ako spoločník, konateľ alebo konečný užívateľ výhod, ale vykonáva nad týmto majetkom kontrolu,“uviedol hovorca Bubla.

Hambálek tvrdí, že jeho súčasná situácia „prekračuje akékoľvek mantinely zdravého rozumu, nie je právne podložená a ani udržateľná, je neprimeran­á a nadovšetko nespravodl­ivá“.

„Netuším, na čo všetko ďalšie nebudem mať v najbližšíc­h dňoch právo, ale dúfam, že budem môcť aspoň piť vodu z vodovodu,“dodal na svojom Facebooku.

Netuším, na čo všetko ďalšie nebudem mať v najbližšíc­h dňoch právo, ale dúfam, že budem môcť aspoň piť vodu z vodovodu.

Jozef Hambálek

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia