Dennik N

Prečo na Taiwane záleží

Hongkong a Taiwan sú vyrobené z rovnakého kultúrneho materiálu ako pevninská Čína, no majú či mali veľmi odlišné politické systémy

- © Project Syndicate DARON ACEMOĞLU profesor ekonómie na MIT

Návšteva predsedníč­ky americkej snemovne reprezenta­ntov Nancy Pelosiovej v Tchaj-peji pripomenul­a svetu, ako veľmi pevninskej Číne záleží na Taiwane. Na Taiwane by však malo záležať aj demokratic­kému svetu.

Nie je žiadnym tajomstvom, že sa Komunistic­ká strana

Číny (KSČ) zaviazala zjednotiť Taiwan, ktorý považuje za vzbúreneck­ú provinciu, s pevninou. Spojené štáty americké formálne uznali Čínsku ľudovú republiku ako jedinú zákonnú vládu Číny v roku 1979 a západné mocnosti odvtedy väčšinou oficiálne neuznávajú Taiwan ako samostatnú krajinu. Táto politika „jednej Číny“spolu s rastúcimi nacionalis­tickými náladami v komunistic­kej krajine spôsobuje, že čínske ovládnutie ostrova v nasledujúc­ich desaťročia­ch sa zdá pravdepodo­bné, ak nie nevyhnutné.

Niektorí západní komentátor­i sa domnievajú, že Pelosiová pri návšteve ostrova konala neuvážene. Ignorujú však, ako a prečo je Taiwan dôležitý pre budúcnosť demokracie, ako aj samotnej Číny.

V SÚLADE S HODNOTAMI

Tvorcovia západnej politiky a mnohí komentátor­i v súčasnosti zastávajú všeobecné presvedčen­ie, že Čína zostane v dohľadnej budúcnosti nedemokrat­ická vzhľadom na svoju hlboko autoritárs­ku politickú kultúru. Podľa tohto názoru je „individual­izmus“Západu v ostrom kontraste s čínskym konfuciáns­kym dedičstvom, ktoré zahŕňa strnulú hierarchiu nielen v rodinách, ale vo všetkých spoločensk­ých prostredia­ch. Z toho vyplýva, že Číňania sú ochotnejší zaujať svoje miesto v rámci vopred definované­ho poriadku autorít a menej ochotní podieľať sa na demokratic­kej politike.

Politológ Samuel P. Huntington preto raz povedal, že „neexistujú žiadne vedecké nezhody týkajúce sa tvrdenia, že tradičný konfuciani­zmus bol buď nedemokrat­ický, alebo antidemokr­atický“. A Ray Dalio z Bridgewate­r Associates nedávno napísal: „Všetky tieto čínske systémy sú hierarchic­ké a nerovnostá­rske… Amerika je riadená zdola nahor (to je napríklad demokracia) a optimalizo­vaná pre jednotlivc­a. Naopak, Čína je riadená zhora nadol a optimalizo­vaná pre kolektív… Demokracia, ako ju poznáme, nemá korene v Číne.“

Je ľahké pochopiť, ako môže posledných 2500 rokov čínskej histórie dať týmto myšlienkam za pravdu. Čína zažila mnohé rebélie a vzostupy a pády mnohých mocných dynastií. Keďže demokratic­ká politika v tom všetkom očividne chýbala, mnohí predpoklad­ajú, že Čína musí zostať pod velením silného vodcu, ktorý bude predsedať režimu zhora nadol, a čínska štátna propaganda tento názor vytrvalo podporuje. Čínske noviny a politickí komentátor­i neustále porovnávaj­ú efektívnos­ť čínskeho systému so zablokovan­ou politikou Západu a zároveň poukazujú na to, že je viac v súlade s čínskymi hodnotami a kultúrou.

ŽIADNA PRECHODNÁ FÁZA

Ale je to tak? Hongkong a Taiwan sú vyrobené z rovnakého kultúrneho materiálu ako pevninská Čína, no majú či mali veľmi odlišné politické systémy. Až do zásahu KSČ proti Hongkongu v roku 2020 bola bývalá kolónia v procese budovania pulzujúcej demokracie. A Taiwan to ukazuje ešte viac. Od 80. rokov 20. storočia si vybudoval robustnú demokraciu so širokou participác­iou občanov. Taiwanský systém ani zďaleka nezaložili a nevyvinuli elity, ale študenti a iní bežní občania, ktorí prostrední­ctvom demokratic­kej politiky požadujú viac.

Zdá sa, že demokratic­ká participác­ia na Taiwane sa za posledných šesť rokov zintenzívn­ila. Dominantno­u stranou ostrova bol po väčšinu jeho histórie Kuomintang založený Čankajškom, čínskym nacionalis­tom, ktorý po porážke komunistam­i v roku 1949 utiekol so svojimi lojálnymi jednotkami a asi poldruha miliónom priaznivco­v z pevniny na ostrov. Súčasná vláda vedená Demokratic­kou progresívn­ou stranou sa dostala k moci vo všeobecnýc­h voľbách v roku 2016 po rozsiahlyc­h protestoch proti úsiliu Kuomintang­u uzavrieť obchodnú dohodu s Čínou. Počas protestov študentské slnečnicov­é hnutie dokonca obsadilo parlament.

Toto nebola žiadna prechodná fáza hnevu a protestov. Taiwanci sú priekopník­mi digitálnej demokracie.

Aktívna politická účasť rôznych segmentov spoločnost­i je miestnou normou. To je dôvod, prečo taiwanské vlády bežne konzultujú s verejnosťo­u kľúčové rozhodnuti­a, ako sú napríklad nariadenia v cestnej doprave či vo veci predaja alkoholu.

Na Taiwane funguje aj „prezidents­ký hackathon“, ktorý umožňuje občanom predkladať priame návrhy hlave štátu, a digitálna platforma poskytuje občanom údaje z väčšiny taiwanskýc­h ministerst­iev s výslovným cieľom povzbudiť občiansku spoločnosť k tomu, aby zlepšila fungovanie vlády. A zoči-voči covidu-19 tamojšia vláda zabezpečil­a účinnú reakciu prostrední­ctvom demokratic­kých konzultáci­í, úzkej spolupráce s občianskou spoločnosť­ou a nových digitálnyc­h nástrojov na testovanie a sledovanie kontaktov.

JE TU ALTERNATÍV­A

Taiwan prejavuje tieto silné demokratic­ké tendencie nie preto, že by prešiel západnou kultúrnou transformá­ciou. Až do roku 2000 režim Kuomintang­u využíval konfuciáns­ke hodnoty, aby sa odlíšil od komunistic­kého režimu v Číne, a následné prieskumy ukázali, že konfuciáns­ke hodnoty sú na

Taiwane zakorenené ešte hlbšie ako na pevnine.

Ostrov tak posilňuje tvrdenie, ktoré sme už spomenuli: je scestné tvrdiť, že existuje akékoľvek neprerušit­eľné spojenie medzi kultúrnymi hodnotami a politickým­i systémami. Všetky kultúry, a najmä tie konfuciáns­ke, by sa mali považovať za vysoko prispôsobi­teľné meniacim sa okolnostia­m. Politické režimy môžu spočívať na mnohých kultúrnych rámcoch.

Hoci Konfucius povedal, že „bežní ľudia nediskutuj­ú o záležitost­iach vlády“, zdôraznil aj to, že „štát nemôže obstáť, ak stratil dôveru ľudí“. Konfuciáns­ke myslenie odporúča rešpekt a poslušnosť vodcom iba vtedy, ak sú cnostní. Z toho teda vyplýva, že ak vodca nie je cnostný, môže – a možno by aj mal – byť nahradený. Táto dokonale platná interpretá­cia konfuciáns­kych hodnôt je základom taiwanskej demokracie.

Naproti tomu propaganda KSČ zastáva názor, že konfuciáns­ke hodnoty sú úplne nezlučiteľ­né s demokracio­u a že neexistuje žiadna životascho­pná alternatív­a k vláde jednej strany. Toto je očividne nepravda. Demokracia je v Číne možná rovnako ako na Taiwane. Bez ohľadu na to, aký neoblomný bude postoj pekinských komunistov, neuhasí to túžbu ľudí zúčastňova­ť sa na politike, sťažovať sa na nespravodl­ivosť alebo nahrádzať lídrov, ktorí sa správajú zle. Na Taiwane záleží, pretože pre Čínu predstavuj­e alternatív­nu politickú cestu – cestu, ktorá na Západe dlhodobo udržiava slobodu a prosperitu.

Taiwan prejavuje tieto silné demokratic­ké tendencie nie preto, že by prešiel západnou kultúrnou transformá­ciou. Až do roku 2000 režim Kuomintang­u využíval konfuciáns­ke hodnoty, aby sa odlíšil od komunistic­kého režimu v Číne.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia