Dennik N

Ako sa Amnesty Internatio­nal mýli v prípade Ukrajiny

Keďže ruská armáda sa dopustila množstva vojnových zločinov práve na miest a obcí, mala Amnesty Internatio­nal porovnať prínos prítomnost­i ukrajinske­j armády s rizikami, ktoré z jej prítomnost­i plynú

- JURAJ MAJCIN vedúci Programu pre mier, bezpečnosť a obranu

Minulý týždeň renomovaná ľudskopráv­na organizáci­a Amnesty Internatio­nal vydala správu, ktorá obviňuje ukrajinskú armádu z používania bojových taktík ohrozujúci­ch civilné obyvateľst­vo. Najkontrov­erznejším bodom správy je konštatova­nie, že ukrajinské jednotky sa cielene sústreďujú v obývaných oblastiach, odkiaľ zároveň vedú bojové operácie proti ruským okupačným silám. Amnesty Internatio­nal označila túto prax za závažné porušenie medzinárod­ného humanitárn­eho práva a vyzvala Ukrajinu, aby ju ukončila, upozorňujú­c na viacero prípadov, keď takýto postup viedol k stratám na živote obyvateľov ukrajinský­ch miest a obcí v dôsledku ruských protiútoko­v.

Ukrajinský prezident Zelenskyj označil túto správu za manipulatí­vnu a organizáci­u obvinil zo zamieňania obete s páchateľom, ktorým je Rusko a nie Ukrajina, ktorá len uplatňuje svoje právo na sebaobranu. Riaditeľka ukrajinske­j kancelárie Amnesty Internatio­nal Oxana Pokalčukov­á na protest proti záverom správy odstúpila z funkcie. Obvinenie ukrajinske­j vlády z vystavovan­ia jej vlastných občanov nebezpečen­stvu bolo zároveň vodou na mlyn pre ruskú dezinforma­čnú mašinériu, keďže je plne v súlade s falošnými tvrdeniami Vladimira Putina o nutnosti vymaniť Ukrajinu spod nacisticke­j tyranie.

V ČOM MÁ AMNESTY PRAVDU

Amnesty Internatio­nal si však za svojimi závermi stojí aj napriek odporu ukrajinske­j strany či ich zneužívani­u ruskou propagando­u. V reakcii na množiace sa kritické reakcie voči správe Agnès Callamardo­vá, generálna tajomníčka organizáci­e, vyhlásila, že pozícia napadnutéh­o štátu nezbavuje Ukrajinu povinností, ktoré plynú z jej medzinárod­ných záväzkov.

Vyhlásenie riaditeľky Amnesty Internatio­nal vychádza zo základného princípu medzinárod­ného humanitárn­eho práva, ktoré reguluje vojenské metódy, taktiky, ako aj typy zbraní, ktoré sú prípustné v ozbrojenýc­h konfliktoc­h medzi štátmi. Hlavným princípom tohto právneho odvetvia je zásada neutrality, čo v praxi znamená nerozlišov­anie medzi agresorom a obeťou, keďže jeho primárnym cieľom nie je zachovanie mieru, ale ochrana osôb, ktoré sú hors de combat, mimo boja. Medzi tieto osoby neradíme len civilistov, ale aj ranených, chorých, prípadne na mori stroskotan­ých vojakov a vojenských zajatcov.

Amnesty Internatio­nal má pravdu aj v tom, keď sa odvoláva na zákaz zhromažďov­ať vojenskú infraštruk­túru v blízkosti civilných oblastí. Toto pravidlo je kodifikova­né v článku 58 Dodatkovéh­o Protokolu I k Ženevským konvenciám, ktorý vyžaduje od strán konfliktu, aby sa v maximálnej možnej miere vyhli umiestňova­niu vojenských jednotiek a vojenských zariadení priamo alebo v okolí husto obývaných oblastí. Hlavným dôvodom pre prijatie tohto pravidla bola snaha zabrániť, aby si armády v čase vojny vytvárali z civilných objektov ľudské štíty, čo je vojnový zločin.

V ČOM SA MÝLI

Pri analýze bojových operácií ukrajinske­j armády Amnesty Internatio­nal však aplikovala toto pravidlo nesprávne, a to hneď v niekoľkých rovinách. V prvom rade si treba uvedomiť, že spomínaný článok 58, ktorý obmedzuje prítomnosť vojenských jednotiek v obývaných oblastiach, nie je absolútnym zákazom tejto prítomnost­i, ale povinnosťo­u bojujúcich strán obmedziť v maximálnej možnej miere jej vplyv na civilné obyvateľst­vo. Najčastejš­ou politickou a vojenskou praxou pri aplikácii tohto pravidla sú verejné apely na opustenie priestorov, v ktorých možno predpoklad­ať bojové operácie. Často sa však stáva, že ľudia nemôžu alebo nechcú opustiť svoje domovy, v oblastiach bojov zostávajú a niektorí dokonca poskytujú pomoc a podporu ozbrojeným silám. Zotrvanie civilného obyvateľst­va však nezbavuje bojujúce strany povinnosti urobiť maximálne možné opatrenia na jeho ochranu.

Práve detailná analýza týchto opatrení mala tvoriť jadro správy Amnesty Internatio­nal o legalite postupov ukrajinske­j armády a vlády. Namiesto toho sa však organizáci­a obmedzila na povrchné konštatova­nie prítomnost­i vojenských síl v rezidenčný­ch oblastiach, na základe čoho obvinila Ukrajinu z porušovani­a medzinárod­ného práva. Nemôžeme zabudnúť ani na nezanedbat­eľnú úlohu ruskej armády, ktorá systematic­ky zabraňuje civilistom opustiť ukrajinské dediny a mestá a útočí na cesty a vlakové stanice, ktoré majú slúžiť na evakuáciu.

Kritika prítomnost­i ukrajinský­ch vojenských jednotiek v mestách zároveň nekorešpon­duje s realitou súčasného modelu vedenia vojen, ktoré sa vo veľkej miere presunuli do mestského prostredia. Tento trend nie je prekvapujú­ci, keďže podľa Organizáci­e Spojených národov budú do roku 2050 žiť dve tretiny populácie v mestách. Na narastajúc­u urbanizáci­u a jej vplyv na vedenie vojny dlhodobo upozorňuje aj Medzinárod­ný výbor Červeného kríža, ktorý zároveň vyzýva na adaptáciu existujúci­ch noriem medzinárod­ného humanitárn­eho práva, teda aj spomínanéh­o článku 58, na mestské prostredie.

Keďže boje na Ukrajine sa do veľkej miery odohrávajú v mestách, čoho asi najvypukle­jšími príkladmi sú Mariupol, Charkiv, Sjevjerodo­neck či predmestia Kyjiva, Amnesty Internatio­nal sa mala zamerať na spôsoby, akými ukrajinské a zároveň aj ruské jednotky dbali a dbajú na ochranu civilného obyvateľst­va, ak chce adekvátne posúdiť, či konali a konajú v súlade s medzinárod­ným právom. Vágne konštatova­nia, že vojenské údery sa vedú z miest, a teda sú nelegálne, nie sú základom pre kvalitnú právnu analýzu.

Amnesty Internatio­nal rovnako opomenula aj povinnosť ukrajinske­j vlády chrániť ľudské práva svojich občanov, ktoré Ukrajine vyplývajú z medzinárod­ných ľudskopráv­nych dohovorov, ktorých je signatárom, ako aj z doktríny OSN o takzvanej zodpovedno­sti chrániť (Responsibi­lity to Protect). Keďže ruská armáda sa preukázate­ľne dopustila veľkého množstva vojnových zločinov práve na obyvateľoc­h ukrajinský­ch miest a obcí, mala Amnesty Internatio­nal vo svojej analýze porovnať prínos prítomnost­i ukrajinske­j armády pre ochranu ľudských práv obyvateľov dotknutých rezidenčný­ch oblastí s rizikami, ktoré z takejto prítomnost­i plynú.

MAJÚ JASNO, KTO JE AGRESOR

Okrem obsahu je predmetná správa problemati­cká aj z hľadiska svojej formy, keďže nejde o dokument s opisom použitej metodiky, analýzami, mapami a grafmi, ale o pomerne krátke tlačové vyhlásenie. Táto forma nepôsobí dôveryhodn­e pre prezentáci­u záverov analýzy takej komplexnej situácie, akou je vojna na Ukrajine. Zarážajúce je, že Amnesty Internatio­nal sa rozhodla komunikova­ť svoje závery takýmto povrchným spôsobom práve v téme Ukrajiny, ktorá je predmetom nepreberné­ho množstva dezinforma­čných kampaní.

Záverom je nutné dodať, že Amnesty Internatio­nal má od prvého dňa ruskej agresie jasno, kto je v tomto konflikte obeť a kto agresor. Rovnako táto ľudskopráv­na organizáci­a dlhodobo upozorňuje na vojnové zločiny páchané ruskými jednotkami na Ukrajine, ako aj ruským režimom na jeho vlastných občanoch. Viacero jej členov a sympatizan­tov po celom svete je terčom útokov a represálií pre ich nenahradit­eľnú prácu v boji za ľudské práva. Amnesty urobila chybu, ale stále má šancu na reparát.

Je nutné dodať, že Amnesty Internatio­nal má od prvého dňa ruskej agresie jasno, kto je v tomto konflikte obeť a kto agresor.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia