Dennik N

Nenahradit­eľný nevedko

Nebuďme negativist­ickí, nemôžeme však o ňom nehovoriť

- ANDREJ BÁN reportér

Do rozpadu koalície ostávajú už iba dve nedele. To je dobrá správa. Pretože ak sa trochu pohráme so slovami, dva zápory („ne“) by mali znamenať klad. Že nehovorím pravdu? Nevadí. O pravdu tu nejde.

Zrejme neexistuje iná demokratic­ká krajina, kde by sa člen vlády nedal odlepiť od stoličky. Je to nešťastie, nikto s tým však nevie nič urobiť. Bolo už povedané asi všetko, nepomáha to. Neostáva nič iné, ako trpne čakať na nezvratnos­ť udalostí po 1. septembri.

Naozaj sa nedá nič urobiť? Nebuďme si tým takí istí.

Na ulici ma v nebývalej miere oslovujú neznámi ľudia. Nešťastní občania. Voliči neextrémis­tických strán. Povedzte, pýtajú sa, nemohli by sa tí dvaja dohodnúť? Veď ja to tu neprežijem, ak sa vráti Fico. Predám byt a vysťahujem sa odtiaľto, z tejto čertovej ri.e, aj keď, pravda, neviem zatiaľ kam. Nezúfajte, utešujem ich. Fico sa nevráti. Všimli ste si, pýtam sa ich, ako teraz nehovorí? Nemá čo, povie občan. Kdeže, nemá odvahu, odvetím. Ani slovka by ste sa v ňom nedorezali, nevie, kedy nadíde jeho minúta. Aha, pokýva hlavou občan, na to som nepomyslel.

Nemám potom sám zo seba dobrý pocit. Rád by som veril tomu, čo hovorím, no nemôžem. Pretože nielen divá sviňa, ani neandertál­ec z Neapola sa už v tom, čo sa tu deje, nevyzná.

Čakám, kedy na Netflixe pobeží o tejto krajine seriál. Nemusí mať veľa dielov, stačí jeden. Taký karpatský subvariant „maj nejm is Borat“.

Na úvod reklama na neveľké srdce Európy. Potom sa mihne zopár silných obrazov vystihujúc­ich cestu od nedemokrac­ie. Skrachovan­é nebankovky, nedomáhate­ľné pohľadávky, podnikový právnik Mečiar z Nemšovej, nedvižní občania (veď nejako bolo, nejako bude), nedotknute­ľní politici, pozitívne PCR a negatívne IQ testy, od nenávisti červený Fico, ktorý si nevšimol November ´89, nebo nad Bratislavo­u bez anjelov, pamätník nedokončen­ej diaľnice aj nemocnice, nekonečná tuposť nenásytnýc­h podvodníko­v a zopár spravodliv­ých s neohybnou chrbticou.

A napokon on – Nevedko. Neo z nášho matrixu. Nenahradit­eľný. Nenávidený, ale napriek tomu šťastný z toho, že sa nachádza v epicentre nedeja. Nemá šancu nedopadnúť zle. Premárnil tú poslednú, mohol neostať, no on nezvládol sám seba.

Nekonečný príbeh sa pre neho neskončí dobre. Nevadí, nemôže sa vyhovárať, vraveli sme mu to. Ako by sa opýtal kamarát z východu – ta ne?

Naozaj sa nedá nič urobiť? Nebuďme si tým takí istí.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia