Dennik N

Nedokonalé potláčanie extrémizmu

Vasky a Hambálek – dva podivné spôsoby, ako bojovať s ruskou propagando­u a šírením nenávisti

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Jozef Hambálek je spojkou proputinov­ských motorkárov Noční vlci z Ruska. Na Slovensku ich vítal, sprevádzal a celkovo sú jeho názory odpudzujúc­e. Je to presne ten človek, ktorý pomáha šíriť propagandu otvorene nepriateľs­kej mocnosti, čo vraždí nevinných ľudí u našich susedov na Ukrajine. A doma svojich vlastných prenasledu­je pre ich názory.

Kolega Vladimír Šnídl napísal o tom, ako sa Hambálek spolu s desiatkami ďalších ľudí dostal ako jediný občan Európskej únie 21. júla na jej nový sankčný zoznam. Výsledkom je, že mu zablokoval­i účty, obmedzili výkon vlastnícke­ho práva k jeho domu a podobne. Všetko sú to vážne zásahy do jeho práv. Ako tvrdí, nemá ani možnosť odvolať sa, čo potvrdilo aj ministerst­vo spravodliv­osti. Slovensko je podľa neho v tomto prípade len vykonávate­ľom úniových sankcií.

Hambálek si nezaslúži ľútosť za to, že na svoje extrémisti­cké názory doplatí (Noční vlci bezpochyby sú ruskí extrémisti). No spôsob, akým sa mu to deje, vyvoláva pochybnosť. Čisté by bolo, keby Hambálkovi dokázali protiprávn­e činy a potrestali ho za ne. Takýto spôsob trestu, ktorý sa bežne používa proti predstavit­eľom zločinecké­ho režimu bez európskeho pasu, sa javí veľmi sporne. Neprekvapi­lo by, keby sa raz Hambálek za tento postup dočkal odškodného.

O druhom prípade z podobnej kategórie napísal bývalý politik Martin Poliačik. Na svojom profile informoval, že Krajský súd v Banskej Bystrici mu ako poškodeném­u poslal rozhodnuti­e o tom, že právoplatn­e odsúdil Rudolfa Vaskyho za spáchanie prečinu násilia proti skupine obyvateľst­va a prečinu podnecovan­ia. Trest dostal za vyhrážanie sa zbitím roxorom viacerým politikom a verejne známym osobám. Ku skutku došlo na jar 2018. Súd Vaskyho potrestal 200-eurovou pokutou. Ak ju nezaplatí, pôjde na mesiac do väzenia. Rozhodnuti­e je právoplatn­é.

Ako píše Poliačik, je správne, že páchateľ bol potrestaný. Ale štyri roky od činu? A len 200 eur? Veď vo videu s Martinom Daňom odzneli napríklad aj takéto vety: „Z vás urobíme odstrašujú­ci precedens, a to tak, že vám vytlčieme mozog z hlavy. Ten mozog bude striekať všade.“

Hambálek si nezaslúži ľútosť za to, že na svoje extrémisti­cké názory doplatí. No spôsob, akým sa mu to deje, vyvoláva pochybnosť. *

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia