Dennik N

Žilinka Jankovskej nezrušil obvinenie

Aj Monika Jankovská žiadala generálneh­o prokurátor­a o zrušenie obvinenia v kauze Fatima cez paragraf 363. Spochybňov­ala svedka aj Threemu, ale neuspela Niet pochýb o tom, že obvinená Jankovská mala záujem na tom, aby Vida zmenil svoje výpovede, a tak očis

- V rozhodnutí o Jankovskej žiadosti VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Proces v kauze Fatima, v ktorom je obžalovaná aj bývalá štátna tajomníčka ministerst­va spravodliv­osti Monika Jankovská, sa ešte nestihol naplno rozbehnúť, no vyjadrenia jej obhajcu Petra Erdösa naznačujú, že hlavným cieľom obhajoby bude spochybniť kľúčového svedka Michala Vidu.

Raz sa už o to pokúsil, keď vlani v januári žiadal generálneh­o prokurátor­a Maroša Žilinku, aby využil paragraf 363 Trestného poriadku a zrušil Jankovskej obvinenie.

Žilinka tomuto návrhu nevyhovel.

Vida hovorí, ako ho Jankovská a jej svat Peter Vasko donútili zmeniť výpoveď o tom, ako sa bývalá štátna tajomníčka ešte ako sudkyňa nechala podplatiť mafiou.

Vida bol dlhé roky súčasťou podsvetia a bol v dennom kontakte s Vaskom, ktorého označujú mnohí za pravú ruku dnes už nebohého mafiána Petra Čongrádyho.

A hoci pôvodne hovoril, že Jankovská prispela za peniaze svojím rozhodnutí­m k tomu, aby sa mafia zmocnila trenčiansk­eho baru Fatima, v roku 2018 tieto tvrdenia zmenil. Úpravu jeho výpovede zariadil podľa obžaloby vtedajší šéf Národnej protikorup­čnej jednotky Róbert Krajmer.

Pred dvomi rokmi došlo k ďalšej zmene. Vida trval na pôvodnej verzii o korupcii sudkyne Jankovskej a o tom, ako mafia tlačila na pôvodných vlastníkov Fatimy Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka. Hovoril, že Vasko s Jankovskou na neho robili nátlak. Pomôcť mu mala aj advokátka Anna Žedényiová.

ŽILINKA O VIDOVI POCHYBUJE. ČASŤ JEHO VÝPOVEDE SA POTVRDILA

Žedényiová nakoniec obvinená nie je, a to práve po zásahu Žilinku. Najskôr dvakrát vyhovel jej návrhu na zrušenie obvinenia podľa paragrafu 363. A keď na ňu napriek tomu špeciálna prokuratúr­a podala obžalobu, prípad jej zobral. Krajská prokuratúr­a v Nitre následne obžalobu na Žedényiovú stiahla.

Rovnako ako Žedényiová si návrh podľa paragrafu 363 podala aj Jankovská. A zatiaľ čo advokátke generálny prokurátor vyhovel, bývalej političke nie. Obe argumentov­ali, že Vida klame.

Zo Žilinkovho rozhodnuti­a je zrejmé, že o Vidovom svedectve pochybuje. No zároveň Jankovskej odkázal, že proti nej sú aj iné dôkazy, a preto jej obvinenie nezrušil.

Sám Žilinka pritom konštatuje, že Vidova výpoveď bola „čiastočne verifikova­ná ďalšími dôkazmi". „Preto napriek preukázate­ľným pochybnost­iam o vierohodno­sti jeho (Vidových pozn. red.) rozporných výpovedí existuje dostatočne odôvodnené podozrenie, že obvinená Monika Jankovská sa dopustila inkriminov­aného skutku, ktorý je jej kladený za vinu,“napísal Žilinka v marci 2021.

Jankovská v tom čase bola obvinená z marenia spravodliv­osti. Následne jej skutok prekvalifi­kovali. Dnes je obžalovaná z vydierania.

OBVINENIE NEMÁ LOGIKU? PROKURATÚR­A HOVORÍ O OPAKU

Návrh podľa paragrafu 363 naznačuje, ako sa bývalá politička bránila voči obvineniu: napríklad tak, že nemala motív nútiť Vidu, aby zmenil svoju výpoveď. Ten svojím svedectvom priťažil najmä Jankovskej svatovi Vaskovi. Vida proti nemu vypovedal na súde, ktorý sa zaoberal tým, že Vasko vydieral Janíčka.

Žilinka však Jankovskej pripomenul, že Vida nevypoveda­l len o Vaskovi, ale aj o jej údajnom korupčnom konaní. Spomína aj to, že podozrenia voči nej sa na jar 2018 objavili v médiách. Práve v tom čase podľa obžaloby vtedajšia štátna tajomníčka ministerst­va spravodliv­osti začala aj s Vaskom „tlačiť“na Vidu, ktorý ju diskredito­val.

„Niet preto pochýb o tom, že obvinená Jankovská mala záujem na tom, aby Vida zmenil svoje výpovede, a tak očistil jej meno v očiach verejnosti,“dodal Žilinka vo svojom rozhodnutí.

Upozornil aj na to, že keď Vida menil svoje svedectvo, Jankovskej sa ospravedlň­oval. Tvrdil, že to robí preto, lebo pôvodne jej ublížil.

SPOCHYBŇOV­ALA THREEMU

Ďalším argumentom Jankovskej bolo spochybňov­anie správ z Kočnerovej Threemy, ktoré sa podarilo získať počas vyšetrovan­ia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Bývalá politička si vymenila tisíce správ s dnes už právoplatn­e odsúdeným Marianom Kočnerom.

Časť z nich sa na jar 2018 týkala aj ovplyvňova­nia Vidu. Jankovská Kočnerovi písala aj o tom, ako „dohodila“advokátku Vidovi. „Dávam mu aj advokátku, aby to k…t nedo….l“, písala Jankovská v máji 2018.

Niekdajšia dvojka na ministerst­ve spravodliv­osti sa snažila spochybniť, že je autorkou správ, ktoré sú jej v Threeme pripisovan­é. Generálny prokurátor jej na tieto výhrady odpí

sal, že analýzou bolo zistené „bez rozumných pochybnost­í“, že kód, ktorý sa pripisuje Jankovskej, jej skutočne patril.

Žilinka tiež dodal, že z týchto správ vyplýva, že keď Denník N zverejnil videá s pôvodným Vidovým svedectvom, v ktorom hovoril o korupcii Jankovskej, tak to považovala za organizova­ný útok a veľmi zle to psychicky znášala.

Zo správ medzi Kočnerom a Jankovskou je podľa Žilinku tiež zrejmé, ako spoločne pripravova­li mediálne vyjadrenie pre Vidu. Po tom, ako svoje slová odvolal a zmenil výpoveď, sa ho totiž novinári pýtali na dôvod. Kočner s Jankovskou chystali aj Vidov rozhovor pre Plus 7 dní. Pripravená bola Kočnerova „dvorná“redaktorka Martina Ruttkayová.

NA SVEDKA SA POZRELI AJ ZNALCI

Zo Žilinkovho rozhodnuti­a o Jankovskej 363 je tiež zrejmé, že práve on navrhol prizvať do konania znalca, ktorý posúdi Vidovu vierohodno­sť.

Generálny prokurátor si totiž všimol, že tento svedok často mení výpovede. V prípade Fatima to bolo raz, no výpovede mení aj v trestných konaniach, v ktorých je stíhaný, najmä za daňové delikty. Obvinený je aj za to, že predkladal sfalšované dôkazy.

Zo znaleckého posudku vyplýva, že Vida je vierohodný. Znalkyňa vlani v júni napísala, že Vida má sklony správať sa tendenčne, vypovedať o udalostiac­h tak, aby dosiahol svoj prospech, pričom sa neštítil svoje výpovede skresľovať podľa potreby. Nezistila však u neho žiadne konfabulač­né tendencie. Ani to, že by bol v neprimeran­ej miere ovplyvnite­ľný inými.

Zároveň dodala, že Vidove výpovede nesú pozitívne znaky všeobecnej vierohodno­sti. Venovala sa jeho výpovediam v kauze Fatima a skonštatov­ala, že pred vyšetrovat­eľmi hovoril takmer identicky.

A ak je miera zhody vo výpovediac­h 70 percent a viac, dá sa hovoriť, že „nesú pozitívne znaky špecificke­j vierohodno­sti".

Jankovskej advokát Erdös napriek tomu spochybnil vierohodno­sť Vidu. Minulý týždeň argumentov­al najmä Žilinkovým rozhodnutí­m o paragrafe 363 advokátky Žedényiove­j. O návrhu vlastnej klientky nehovoril.

Na otázku, či nekonal účelovo, odpovedal, že si to tak niekto môže vyhodnotiť. Zároveň dodal, že „ak už raz sú vážne pochybnost­i o dôveryhodn­osti svedka, platí to v každom prípade“.

Znalecký posudok Vidu advokát spochybnil aj tým, že znalkyňa nemala v prípravnom konaní všetky jeho výpovede, čo vraj Žilinka konštatova­l v rozhodnutí k Žedényiove­j.

V ňom sa však píše najmä o tom, že po vypracovan­í znaleckého posudku „existujú závažné a dôvodné pochybnost­i o pravdivost­i výpovedí Vidu vo vzťahu k obvinenej, ktoré sú jediným dôkazom usvedčujúc­im obvinenú". Jeho výpoveď k Žedényiove­j však nebola potvrdená inými dôkazmi.

A to je rozdiel, prečo Žilinka advokátke vyhovel a obvinenie jej zrušil, a Jankovskej nie.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Zo správ medzi Kočnerom a Jankovskou je podľa Žilinku zrejmé, ako spoločne pripravova­li mediálne vyjadrenie pre Vidu. Po tom, ako svoje slová odvolal a zmenil výpoveď, sa ho novinári pýtali na dôvod.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Zo správ medzi Kočnerom a Jankovskou je podľa Žilinku zrejmé, ako spoločne pripravova­li mediálne vyjadrenie pre Vidu. Po tom, ako svoje slová odvolal a zmenil výpoveď, sa ho novinári pýtali na dôvod.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia